site-verification=8adc2fc3d443365f5c3bc1b5d2d80d29
top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverJuf Angelique

Spanning voor de overgang naar groep 3

Bijgewerkt op: 4 feb.

De overgang van groep 2 naar groep 3 kan groot zijn voor een kind.

Er wordt meer van het kind verwacht en dat kan spanning geven. In deze blog vertel ik je hoe je kinderen kunt helpen als ze last hebben van spanning voor groep 3.



De overgang naar groep 3


De overgang van groep 2 naar groep 3 kun je zien als de grootste overgang in de basisschooltijd. Waar een kind in groep 1 en 2 vooral spelend bezig was met leren, wordt er in groep 3 veel meer verwacht dat een kind rustig zit en werkt.

In groep 3 zijn kinderen een groot gedeelte van de tijd bezig met leren lezen en schrijven. Daarnaast gaat een kind ook aan de slag met andere vakken, zoals rekenen, schrijven, taal.


Een kind kan naar groep 3 willen, omdat het zich groot voelt en nieuwe dingen gaat leren. En het tegelijkertijd heel spannend vinden. Groep 3 is een nieuwe fase en gezonde spanning hoort erbij. Het kan echter ook zo zijn dat een kind het zo spannend vindt, dat deze gezonde spanning doorslaat naar stress.

Dat kun je bijvoorbeeld merken aan de volgende zaken:

  • Het kind zegt regelmatig dat hij/zij het spannend vindt.

  • Het kind is prikkelbaar; wordt snel boos, is sneller van slag of huilt vaker.

  • Het kind zegt: ‘Ik kan het niet’ of ‘Dat is te moeilijk’.

  • Het kind klaagt veel over buikpijn, hoofdpijn of andere lichamelijke klachten.

  • Het kind komt moeilijker in slaap of slaapt slechter.

  • Het kind wil niet naar school.

De spanning die een kind ervaart kan meerdere oorzaken hebben.

Vaak zijn kinderen die het spannend vinden gevoelig en hebben ze moeite om te wennen aan nieuwe situaties. Het kan ook zo zijn dat een kind onzeker is en last heeft van faalangst. Of dat je kind perfectionistisch is en geen fouten wil maken. Het kan ook zo zijn dat een nog geen beeld heeft van hoe het in groep 3 gaat en dus niet weet wat het kan verwachten.


Een wisseling van leerkracht kan ook reden zijn voor spanning bij het kind. Het heeft soms wat tijd nodig om te wennen bij een nieuwe leerkracht. Zeker als het kind met de vorige leerkracht een goede klik had en zich erg begrepen voelde door deze juf of meester.

 

Tips voor een goede voorbereiding op groep 3


Hieronder volgen een aantal tips om kinderen, die gespannen zijn voor de overgang naar groep 3, te helpen.


Praat veel over gevoelens!

Bijvoorbeeld aan de hand van deze emotiekaarten. Wie voelt zich vandaag ook verdrietig, blij, bang, boos, kalm, verliefd of in de war? En waarom?

Laat kinderen ook veel zelf vertellen. Op die manier kunnen zij zich uiten, woorden aan hun gevoel leren geven en lopen emoties niet te snel hoog op.


Luister naar het kind en relativeer niet te snel!

Als volwassenen weten we dat het allemaal goed komt en kunnen we relativeren.

Jonge kinderen kunnen dat nog niet. Voor een kind is zijn spanning reëel.

Het helpt om daar erkenning voor te geven, te benoemen: ‘Ik snap dat je het spannend vindt, het is ook allemaal nieuw en anders’.


Vraag door!

Vraag door waarom een kind het spannend vindt. Zo kun je kijken of je daarin wat spanning kunt wegnemen. Stel bijvoorbeeld de vraag: ‘Wat vind je spannend aan groep 3?’ of ‘Hoe denk je dat het in groep 3 gaat?’, ‘Wat zou je makkelijk vinden en wat moeilijk?’, ‘Hoe is het met andere kinderen (noem kinderen die je kind kent) gegaan die in groep 3 zaten?’.


Help het kind zich een beeld te vormen van groep 3!

Vaak is het onbekende spannend. Als een kind een beeld heeft van hoe het gaat, kan dat soms al wat spanning wegnemen. Vraag het kind bijvoorbeeld: ‘Wat wil je weten over groep 3?’ Leen wat materialen uit groep 3 en laat alvast zien hoe lesstof van groep 3 eruit ziet.

Nodig ook eens een leerling of een leerkracht uit groep 3 uit om over groep 3 te komen vertellen en vragen te beantwoorden.


Loop alvast een paar keer langs de klas en kijk even naar binnen!

Zo krijgt het kind alvast een beeld van hoe het in groep 3 gaat.

Eventueel kun je ook af en toe ook even kort naar binnen lopen om ‘Hallo!’ te zeggen tegen de leerkracht van groep 3, zodat het kind er alvast vertrouwd mee raakt.


Bereid het kind voor op de nieuwe leerkracht!

Vertel dat het kind in groep 3 een nieuwe juf/meester krijgt en vraag hoe je kind dit vindt.

Bedenk samen hoe de nieuwe juf of meester zal zijn. Doe dit met humor: ‘Ik denk dat de nieuwe juf van bad eendjes houdt, wat denk jij?’ of ‘De nieuwe meester kan vast goed grapjes maken, denk je niet?’. Door er luchtig over te praten, went het kind vast aan het idee en wordt het minder spannend. Als het kind er erg tegenop ziet, kun je vragen: ‘Wat is het ergste wat kan gebeuren als je de nieuwe juf/meester hebt?’. Misschien is het kind wel bang dat de juf/meester niet weet dat het zijn jas nog niet goed kan aandoen. Hoe kunnen we dat oplossen? Door het te vertellen.


Oefen met het kind om zich stoer en sterk te voelen!

Ga samen stevig staan, haal diep adem en kijk elkaar aan. Laat het kind zichzelf moed inspreken, bijvoorbeeld ‘Ik durf dit wel, want bij zwemles was ik de eerste keer bang en durfde ik ook!’.


Vertel aan de nieuwe leerkracht dat het kind het spannend vindt!

Als de nieuwe leerkracht het weet, kan die het kind misschien wat extra aandacht geven of geruststellen. Misschien kun je samen met de nieuwe leerkracht wel iets bedenken om het voor het kind wat minder spannend te maken.


Laat het kind tekenen over groep 3!

Als het kind van tekenen houdt, kun je samen een tekening maken over groep 3 en daar meteen over praten. Vraag bijvoorbeeld: ‘Hoe gaat dat in groep 3, denk je?’.


Lees boekjes voor over groep 3!

In de bibliotheek of winkel kun je boekjes zoeken over groep 3.


Zorg voor ontspanning!

Als het kind last heeft van stress, is het goed om een manier te vinden waarmee het kind zijn spanning kan ontladen. Diep zuchten, even bewegen, een gek dansje doen, tekenen, kleien, knuffelen. Enz...


Laat het kind op de eerste schooldag in groep 3 iets vertrouwds meenemen!

Dit kan bijvoorbeeld een knuffel of bijvoorbeeld speelpoppetje zijn.

Bij oudere kinderen kan het ook een lief briefje in hun broodtrommel zijn.


Meer tips vind je in mijn blog: Omgaan met veranderingen

 

Op zoek naar meer?


Kijk voor meer suggesties ook eens op mijn Pinterest

Heb je zelf ook nog aanvullingen of suggesties? Laat dan een reactie achter!

 

Bronnen


Apetrotse kinderen. (2019). Mijn kind heeft spanning voor groep 3.

Geraadpleegd op 27 september 2022.






176 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page