site-verification=8adc2fc3d443365f5c3bc1b5d2d80d29
top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverJuf Angelique

Activiteiten om het zelfvertrouwen te stimuleren **

Bijgewerkt op: 22 jun.

In deze blog geef ik je suggesties voor kringactiviteiten om het zelfvertrouwen bij kleuters te stimuleren.


Mondelinge taal/kring


Een prentenboek

Benodigdheden:

- Een prentenboek over zelfvertrouwen

Gebruik een boek om onzekerheid en faalangst te bespreken.

Bruikbare boeken zijn bijvoorbeeld:


 

SEO/bewegend leren


Dank je wel voor het compliment!

Benodigdheden:

- Muziek

Vraag de kinderen door de klas te lopen op de muziek. Stopt de muziek, dan zoeken ze een maatje dat dichtbij staat. Om de beurt geven ze elkaar een compliment over kleren die ze aan hebben. Bijvoorbeeld: ’Wat heb je stoere schoenen aan!’

Ze antwoorden met: ‘Dank je wel’. Herhaal dit een paar keer.


Kunstjes

Benodigdheden:

- Een mat

Leg een matje in de klas of in het speellokaal. Om de beurt mogen de kinderen er een ‘kunstje’ op laten zien. Ze kunnen de koprol doen of een grote sprong maken.

Als het eerste kind geweest is, geeft de leerkracht een compliment, bijvoorbeeld: ‘Wat kun jij ver springen, goed gedaan!’ Het kind zegt: ‘Dank je wel’. De kinderen geven vervolgens een compliment aan degene die na hen komt. Ga zo door tot iedereen geweest is.


Een complimentenpoortje

Benodigdheden:

- Geen

Laat de kinderen tweetallen vormen en daarna een poortje vormen. Om de beurt loopt een tweetal door de poortjes. Maar voordat het tweetal door het eerste poortje loopt, bedenkt het voor de beide kinderen die het poortje vormen een compliment, bijvoorbeeld: ‘Wat maak jij vaak leuke grapjes.’ Dan lopen ze door de poortjes en sluiten achteraan aan.

 

SEO/kring


Mijn talent

Benodigdheden:

- Geen

Iedereen wordt geboren met unieke talenten. Sommigen van ons zijn topsporters , anderen zijn juist weer heel creatief. Elk talent en elke kracht heeft te maken met een gebied in ons brein. Als iets makkelijk voor ons is, dan is het bijbehorende onderdeel van ons brein al heel goed in vorm. Ons brein heeft oefening nodig om in vorm te blijven.

Voor dingen waar we al goed in zijn, hebben we minder breintraining nodig dan voor vaardigheden waar we minder goed in zijn. We kunnen ons brein, ook voor dingen waar we nog minder goed in zijn, sterker maken als we oefenen en doorzetten.

Vraag kinderen naar hun talenten:

  • Welke dingen kun jij goed?

  • Was je hier altijd goed in of heb je ervoor moeten oefenen?

  • Zijn er familieleden die dezelfde talenten hebben als jij?

  • In welke dingen zou je graag beter willen zijn?

  • Hoe denk je dat jij dat zou kunnen verbeteren?


Waar wil je beter in worden?

Benodigdheden:

- Een leertrap

- Een afbeelding of plastic poppetje

Vraag de kinderen wat ze al goed kunnen en waarom ze dat vinden.

Bijvoorbeeld: Ik ben goed in voetbal, want ik kan heel hard schieten.

Hoe komt het dat ze hier zo goed in zijn geworden?

Daarnaast bedenken ze ook een kracht die goed bij hen past en waar we in de klas wat aan hebben zoals: behulpzaam zijn, goed kunnen uitleggen of dingen oplossen.

Zijn er ook kinderen die kunnen vertellen waar het andere kind volgens hen goed in is?

Laat ze ook vertellen over waar ze beter in zouden willen worden.

Hoe zou je daar beter in kunnen worden?

Wat denk je dat beter helpt: als je tegen jezelf zegt dat je iets niet kan of als je zegt: IK KAN HET!? Ook als het dan nog niet lukt voelt het in ieder geval fijner om het te oefenen.

Mensen gebruiken allerlei woorden om hun daden nog meer superkracht bij te zetten.

NOG is ook zo'n superwoord. Luister maar!

"Ik kan het niet", "Dit werkt niet", "Ik weet het niet", "Ik ben hier niet goed in"

"Ik kan het NOG niet", "Dit werkt NOG niet", "Ik weet het NOG niet", "Ik ben hier NOG niet goed in". Laat de kinderen nadenken over het waarom van dit superkrachtige woord en bespreek op die manier op hun niveau het verschil tussen een vaste en een groei mindset.

Maak dit visueel met een leertrap. Steeds zet je met het poppetje een stapje dichterbij de hoogste tree van de leertrap.


Kanjerkaart/oorkonde

Benodigdheden:

- Een Kanjerkaart of een oorkonde

Kies iedere dag een kanjer van de dag of laat deze door de kinderen kiezen.

Geef deze kanjer een kanjerkaart of een oorkonde, waarop zijn/haar positieve gedrag/eigenschap/daad wordt benoemd.


In het zonnetje...

Benodigdheden:

- Geen

Kies steeds een kind van de dag of week, die in het zonnetje wordt gezet.

Dit kind laat deze dag/week zien of horen wie hij/zij is en waar zijn of haar kwaliteiten liggen. De andere kinderen mogen vragen stellen en complimentjes geven.

Op deze manier leert een kind zich zichtbaar durven maken in de klas en complimenten in ontvangst nemen. De kinderen worden zo ook bewust van de ander en leren waardering krijgen voor elkaar. Dit kind kan ook een speciale benaming krijgen, zoals: het zon(netje) van de dag/week of ster van de dag/week. Wanneer je hier voor kiest is het natuurlijk erg leuk dat je een ster of zon laat terugkomen bij de invullingen. Noteer de complimenten bijvoorbeeld op stroken en maak daar een zon met stralen van. Je kunt het kind dat centraal staat zich ook speciaal laten voelen door extra activiteiten aan te bieden die alleen beschikbaar zijn voor het kind van de dag.

Je vindt een kant en klare complimentenkaart op: allesovergedrag.nl


Van proberen kun je leren!

Benodigdheden:

- Papieren cirkels

- Papieren stroken

- Een autootje

Vertel de kinderen over de verbindingen (neuronen) en maak deze zichtbaar met cirkels (de cellen) papieren stroken (de neuronen) en een autootje. Vertel dat iedere cirkel zijn eigen taak heeft en ervoor zorgt dat je iets kunt. Om van de ene cel naar de andere te komen zijn er verbindingen nodig. Deze worden aangelegd wanneer je iets nieuws probeert.

De eerste keer dat je iets probeert is die verbinding nog hobbelig en soms ook te kort (maak dit visueel met gekreukelde stroken). Hoe vaker je oefent, hoe gladder, sterker en langer deze paadjes worden. Daardoor lukt het steeds sneller en makkelijker.

Ga tenslotte samen in een kring staan met de handen vast. Vertel de kinderen dat ze allemaal neuronen zijn en een signaal gaan doorgeven. Een kind begint en knijpt zachtjes in de hand van het volgende kind. Deze geeft het signaal ook weer verder aan de volgende.

Hoe snel lukt het de eerste keer om dit signaal over te brengen tot het laatste kind?

En de vijfde keer?


Fouten maken moet!

Benodigdheden:

- Geen

Fouten maken is heel belangrijk.. Wanneer je een fout maakt, leert je brein wat niet zo goed ging en probeert een andere manier te bedenken om het beter te doen. De ‘foutenfilter’, wordt alleen actief als je een fout maakt. Nieuwe manieren bedenken en uitproberen zorgt er dus voor dat je vaardigheden beter worden en je brein groeit.

Stel kinderen de volgende vragen:

  • Heb je ooit een fout gemaakt?

  • Hoe voelde jij je toen je die fout maakte?

  • Wat gebeurde er nadat jij die fout maakte?

Nodig aanvullend ook eens een lokale held uit (de directeur een wijkagent, een brandweerman, enzovoort) om te vertellen over hun persoonlijke leerervaringen die ze opgedaan hebben dankzij gemaakte ‘fouten’. Laat ze benadrukken hoe ze hun brein voortdurend blijven rekken en vormen, ook als ze fouten maken nu ze volwassen zijn.


Een complimentenkring

Benodigdheden:

- Een complimentendiploma

- Een speciale stoel.

Nodig een kind uit om plaats te nemen op een speciale 'lieve woordjes-stoel'.

Het kind zelf krijgt de leiding en mag zelf kiezen welk kind een compliment mag geven. Vooraf is het belangrijk om de kinderen te leren hoe je een compliment geeft, hoe je een compliment ontvangt en welke inhoud een compliment heeft. Schrijf de complimenten op een complimentendiploma. Aan het eind van de complimentenkring kun je vragen welke compliment het meeste indruk heeft gemaakt en waarom.


Complimenten fluisteren

Benodigdheden:

- Geen

De kinderen gaan in een kring zitten. De leerkracht duidt een kind aan wat één van de onderstaande complimenten in de ander zijn oor fluistert. Dit kind fluistert wat hij heeft gehoord in het oor van het andere kind. Zo gaan we de hele kring rond.

Is de zin op het einde nog juist?

  • Ik vind je fantastisch.

  • Voor mij ben je de beste!

  • Voor mij bent je volmaakt.


Het complimentenspel

Benodigdheden:

- Kwaliteitskaartjes

- Een pot of een doosje

Schrijf kwaliteiten op kaartjes/briefjes en doe deze in een pot (in ieder geval meer dan het aantal kinderen in je groep). Trek steeds een kaartje uit de pot. Bij wie van de kinderen past deze kwaliteit het beste? Laat de kinderen dit met elkaar bespreken. Kwaliteiten kunnen bijvoorbeeld zijn: Bescheiden, avontuurlijk, gevoelig, eerlijk, blij, enthousiast, behulpzaam, belangstellend, betrouwbaar, geduldig, rustig, lollig, moedig, netjes, sterk, stoer, spontaan, sociaal, een doorzetter, zelfverzekerd, zorgzaam, vriendelijk, aardig, kan goed delen, kan goed samenwerken enz. Leg ze in 'kleutertaal' uit.


Een wenskaart

Benodigdheden: 

- Geen

De kinderen gaan elkaar een wens sturen. Vraag eerst: "Naar wie zou je de wens willen sturen" en daarna: "Wat wens je.... (naam)". Je kunt ook een wenskaart voor een bekende of bijvoorbeeld een bejaardentehuis maken en deze echt gaan posten.

 

Op zoek naar meer?


Kijk voor meer suggesties ook eens op mijn Pinterest

Heb je zelf ook nog leuke suggesties? Laat dan een reactie achter!


.




.

269 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page