site-verification=8adc2fc3d443365f5c3bc1b5d2d80d29
top of page
Zoeken
Foto van schrijverJuf Angelique

Visie op spel: Kaleidoscoop

Bijgewerkt op: 11 feb.

Wat is spelen en wat niet? Daar zijn de meningen altijd al verdeeld over geweest.

Binnen het onderwijs zijn er verschillende pedagogen, onderzoekers, filosofen en psychologen geweest met hun eigen theorie over en visie op spel, die tot op de dag van vandaag invloed hebben op hoe wij spel bij jonge kinderen in het onderwijs vormgeven.

Het onderwijsconcept Kaleidoscoop is een programma voor voorschoolse en vroegschoolse educatie (VVE) voor peuters en kleuters met een taalachterstand.

In deze blog lees je er meer over.



Voorschoolse en vroegschoolse educatie


Kaleidoscoop is een programma voor voorschoolse en vroegschoolse educatie (VVE) voor peuters en kleuters met een taalachterstand. Het is de Nederlandse variant van High/Scope, dat in de Amerikaanse staat Michigan is ontwikkeld door David Weikart.

Het wordt uitgevoerd in een doorgaande lijn van de peuterspeelzaal naar groep 1 en 2 van de basisschool.


Doel van Kaleidoscoop is het vergroten van de onderwijskansen van kinderen in achterstandssituaties. Weikart gebruikte de onderzoeksresultaten ook om de regering te laten zien dat investeren in onderwijs op lange termijn problemen en geld bespaart.


 

Actief leren


Binnen Kaleidoscoop staat actief leren centraal, waarbij sleutelervaringen een grote rol spelen. De belangrijke kenmerken zijn verder: observatie (noteren van opvallende gebeurtenissen), interactie, dagschema (vooruit kijken, speel werken, terugkijken) en de leeromgeving (hoeken, materialen). De speelleeromgeving moet geordend en stimulerend zijn, zodat de kinderen er gemakkelijk hun weg in kunnen vinden, hun eigen zeggenschap kunnen hebben en er een groot aantal activiteiten mogelijk is.

 

Activiteiten


Kaleidoscoop werkt met een dagschema waarin een aantal vaste onderdelen is opgenomen, zoals VSOT (vooruitkijken, speelwerken, opruimen, terugkijken). Tijdens deze onderdelen kunnen kinderen zelf keuzes maken en initiatieven ontplooien.

Kaleidoscoop schrijft ook een lijst voor van hoeken die in ieder geval aanwezig moeten zijn:

  • Een hoek waar met zand en water gespeeld kan worden.

  • Een bouwplaats met speelgoed om te bouwen.

  • Een huishoek.

  • Een atelier.

  • Een ministad met wereldspelmateriaal, kralenplanken, kleine blokken, knoopjes en klein constructiemateriaal.

  • Een bibliotheek (de leeshoek).

  • Een werkplaats met gereedschappen en bouwmaterialen

  • Een muziektheater voor muziek, zang en dans.

  • Een computerhoek.

 

De omgeving


De leerkrachten/pedagogisch medewerkers ondersteunen het spel. Zij ontwikkelen kaders en gerichte activiteiten, passend bij de ontwikkeling en interesses van kinderen, tijdens het speelleren in de kleine en grote groep, ook hierin staan actief leren en initiatieven nemen door kinderen centraal. Interactie tussen kinderen en met volwassenen is heel belangrijk: leerkrachten, pedagogisch medewerkers praten veel met kinderen, helpen kinderen plannen maken en te reflecteren. Zij ondersteunen het uitbreiden van de taalontwikkeling actief.


Kaleidoscoop besteedt veel aandacht aan de inrichting en aankleding van de speelleeromgeving. De ruimte is ingedeeld in een aantal hoeken zoals de huishoek, de bouwplaats, het atelier, de ministad, het theater, de wisselhoek etc. De materialen, voorzien van labels, dagen uit tot spel en samenspel.


Kaleidoscoop hecht sterk aan een goede samenwerking met ouders en beschouwt hen als partners. Er worden tal van mogelijkheden geboden en activiteiten georganiseerd om samen bij te dragen aan de ontwikkeling van kinderen.

 

Op zoek naar meer?


Boekentip:










Kijk voor meer suggesties ook eens op mijn Pinterest

Heb je zelf ook nog leuke suggesties?

Inspireer dan collega’s door jouw ideeën in een reactie op deze blog te delen!


.

.

186 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page