site-verification=8adc2fc3d443365f5c3bc1b5d2d80d29
top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverJuf Angelique

Thema post: Sociale ontwikkeling

Bijgewerkt op: 30 mrt.

In deze blog vind je suggesties voor activiteiten om de sociale vaardigheden bij het thema post te stimuleren.


Jezelf presenteren


Stevig staan

Benodigdheden:

- Geen

Een brievenbus staat stevig in de grond. Kunnen de kinderen ook stevig staan?

De kinderen staan in tweetallen. Laat ze oefenen met stevig staan. Het ene kind gaat stevig staan en het andere kind probeert hem uit balans te brengen.

Variatie: Een van de twee steekt zijn handen recht voor zich uit. Het andere kind mag proberen zijn handen naar beneden te duwen. Lukt het? Draai de rollen daarna om.

Variatie: De handen in de zij

Variatie: In plaats van de handen kan het ook een been zijn dat omhoog gaat en door de ander naar beneden gedrukt moet worden.

Zijn er tactieken om stevig te blijven staan?

 

Inlevingsvermogen


Speeddate

Benodigdheden:

- Knip een afbeelding over de post in twee stukken.

Geef elke speler een halve kaart. Laat ze kriskras door elkaar lopen. Terwijl ze dat doen wisselen ze constant hun kaart uit met anderen. Bij het fluitsignaal zoekt iedereen zijn ‘wederhelft’. Bedenk een vraag waar elk duo even over nadenkt en laat ze het aan elkaar vertellen. Daarna gaan de spelers weer door elkaar lopen tot je opnieuw een signaal geeft.


De schatkist

Benodigdheden:

- Een brievenbus (of een doos, koffer enz)

- Voorwerpen van de kinderen en jezelf.

Stel elke dag of elke week een leerling centraal die over zichzelf vertelt.

Dit kind krijgt een brievenbus mee naar huis en doet daar iets in wat veel voor hem betekent. In de kring laat hij/zij zijn/haar brievenbus zien en vertelt hij/zij ze waarom deze dingen veel voor hem/haar betekenen. De andere kinderen mogen ook vragen stellen.

Variatie: Vraag een aantal dagen van tevoren of de kinderen iets van zichzelf mee willen nemen (een knuffel/foto/kledingstuk) die ze in de brievenbus mogen stoppen.

Daarna gaan we om de beurt iets uit de brievenbus pakken. De kinderen proberen te raden van wie het voorwerp is. Wanneer het klopt mag die leerling iets over

zijn/haar ding vertellen aan de klas. Vervolgens pakt deze leerling iets uit de brievenbus.

Dit speel je een tijdje door. De brievenbus hoeft niet in één keer leeg. Vertel dat van tevoren ook aan de kinderen, zodat ze weten wat de bedoeling is.


Een bericht doorfluisteren

Benodigdheden:

- Geen

Eén van de kinderen komt bij de juf of meester staan en vertelt fluisterend iets over zichzelf aan de juf of meester. Bijvoorbeeld: “ik heb een grote hond thuis” of “mijn lievelingseten is patat”. Dan gaat de leerkracht dat fluisterend doorvertellen aan degene die naast hem/haar zit. Diegene vertelt het ook weer aan de klasgenoot naast hem/ haar.

Aan het einde van de kring vertelt de laatste hardop wat de zin was. Klopt het?

Wat is er hetzelfde/anders?

Benodigdheden:

- Halve afbeeldingen over de post, die samen weer een hele vormen

Geef de kinderen allemaal een halve afbeelding. Ze gaan al wandelend door de kring op zoek naar degene die het andere stukje van de afbeelding heeft. Als de kinderen elkaar vinden bespreken ze met elkaar wat ze hetzelfde hebben en wat anders..


Post voor...

Benodigdheden:

- Geen

De leerkracht vertelt iets over een kind uit de klas. Als de kinderen weten over wie het gaat, dan gaan ze voor hun stoel staan. Klopt het? Dan begint het spel opnieuw.

Vertel dan over een ander kind in de klas iets.

 

Samenwerken


Brievenbus erom!

Benodigdheden:

- Een hoepel met vier touwen eraan

- Een envelop

Leg de envelop in het midden. Maak een groep van vier kinderen en geef deze de opdracht om de hoepel met behulp van de touwen (de postzak) over het voorwerp te leggen, zonder de hoepel zelf aan te raken.


Auditief geheugen

Benodigdheden:

- Geen

Coöperatief leren is ook heel goed in te zetten om leerstof onder de knie te krijgen.

Met deze oefening oefenen de kinderen hun auditieve geheugen. Maak tweetallen.

Om de beurt noemen ze 3 of 4 woorden over de post, die het maatje in precies dezelfde volgorde moet nazeggen.


Mix en ruil

Benodigdheden

- Afbeeldingen over de post (minimaal vier verschillende)

Geef alle kinderen vier kaartjes. Zorg ervoor dat ze dubbele kaarten hebben.

De kinderen moeten nu gaan wandelen door de kring en ruilen en ervoor zorgen dat ze vier verschillende plaatjes verzamelen. Dubbele kaarten worden geruild.

Leg uit dat ruilen betekent dat je iets geeft, maar ook iets terug krijgt van de ander.

Als het gelukt is mag een kind gaan zitten. Het spel gaat net zo lang door totdat iedereen zit. Bespreek het na: Lukte het? Waarom wel/niet?.

Je vindt kant en klare mix en ruil kaartjes bij: Juf Milou



Samenwerken

Benodigdheden:

- Een klein voorwerp (bijvoorbeeld een potlood of een kaart)

Twee kinderen houden het voorwerp vast door het elk met een wijsvinger vast te houden. Door de spanning blijft het voorwerp hangen. Hierna leggen ze samen een parcours af.

Lukt dit zonder het voorwerp te laten vallen?


Kris-kras-kaart

Benodigdheden:

- Ansichtkaarten of afbeeldingen

Scheur een aantal ansichtkaarten in stukjes. Verdeel de kinderen in groepjes.

Hoe snel kan ieder groepje de kaart weer compleet maken?


Groepsfiguur

Benodigdheden:

- Geen

Op een teken van de leerkracht vormt de groep een figuur, zonder daarbij met elkaar te praten. Gebaren mogen wel worden gebruikt. Figuren die gevormd kunnen worden zijn bijvoorbeeld: een rechthoek, een envelop, een huis, de letter P van Post.

Laat het figuur ook op het digibord zien.


Doorgeefding

Benodigdheden:

- Geen

Ga met de kinderen in een kring staan en geef een denkbeeldig voorwerp door, zoals een zwaar pakket, een kaart, een postzegel enz.


In de brievenbus

Benodigdheden:

- Touw, tape of afzetlint

Maak een brievenbus van touw, tape of afzetlint.

De kinderen zijn de brieven en moet passen in de vooraf gestelde kleine ruimte.

Je kunt de brievenbus steeds kleiner maken.

 

Vertrouwen


Te vertrouwen zijn

Benodigdheden:

- Een pictogram van een duim omlaag of rode smiley en een pictogram met een duim omhoog of een groene smiley.

Een postbode moet te vertrouwen zijn. Waarom?

Vraag de kinderen wat het betekent als je te vertrouwen bent? Hoe doe je dat?

Als je te vertrouwen bent. Dan zeg je eigenlijk dat je het wil doen op een manier die fijn is voor jezelf en anderen. Kinderen die te vertrouwen willen zijn, zijn meestal blije kinderen, ze houden niet van ruzie en hun papa, mama en de leerkracht zijn trots. Vraag wie er te vertrouwen wilt zijn? Ga dan aan de kant van de groene smiley/duim omhoog staan. Kinderen die niet te vertrouwen willen zijn, willen boos en gemeen doen en hun papa/mama of leerkracht maken zich vaak zorgen. Vraag wie er niet te vertrouwen wil zijn?

Ga dan aan de kant van de rode smiley/duim omlaag staan. De kinderen mogen hun eigen plek kiezen. Als ze positie hebben ingenomen, zullen waarschijnlijk (bijna) alle kinderen aan de kant van de groene smiley/duim omhoog zijn gaan staan, omdat de meeste kinderen te vertrouwen willen zijn. Geef aan dat je blij bent dat ze aan die kant zijn gaan staan.

Op die manier geef je als leerkracht goed gedrag 'benzine'.

Als er toch kinderen aan de andere kant zijn gaan staan, vraag je deze kinderen of ze je kunnen uitleggen waarom ze aan die kant zijn gaan staan. Misschien geven ze aan dat ze het wel willen, maar dat het niet altijd lukt. Verwijs ze dan alsnog naar de andere kant, omdat ze wel te vertrouwen willen zijn. Oordeel verder niet en geef het kind de ruimte om zijn mening te geven. Het komt wel eens voor dat een kind meent er status aan te ontlenen als het aangeeft dat het geen rekening houdt met anderen. Tegen dat kind zeg je dat je daar later in een 1 op 1 gesprek graag meer over wil weten. Blijft een kind dan in de negatieve intenties hangen, dan doe je er goed aan aan dit te delen met ouders

Stel kinderen ook de vraag of het ook altijd lukt? Of doen ze ook wel eens iets stouts, zoals stiekem een koekje of een snoepje pakken, speelgoed afpakken of iets anders?

Als dat zo is, dan ga je bij de rode smiley/duim omlaag staan.

Leg vervolgens de link dat we graag allemaal te vertrouwen willen zijn, maar dat er soms toch iets mis kan gaan en dat je dan dus best rustig 'wil je ermee stoppen, want ik vind dit vervelend' tegen een klasgenoot kan zeggen, want je weet nu dat je klasgenoot dat eigenlijk niet wil en dat het dus gewoon een beetje mis gaat.

Herinner kinderen aan hun keuze als het even mis gaat met het gedrag. Reageer hierop met: 'Ik weet dat jij helemaal niet wil. Hoe zou je het op een andere manier kunnen oplossen? Kinderen worden zich op die manier bewust van hun eigen positieve intenties. Daarnaast wordt door deze oefening ook zichtbaar dat de klasgenoten óók te vertrouwen willen zijn. Het kan een opluchting zijn voor kleuters als ze dat ontdekken.


Blindelings vertrouwen

Benodigdheden:

- Een blinddoek

De kinderen werken in tweetallen. Eén kind is de postbode en heeft de ogen dicht.

Hij gaat zijn route lopen.

De ander leidt dit kind door het lokaal, zonder het kind ergens tegenaan te laten botsen.

De kinderen mogen elkaar aan één hand vasthouden en er niet bij praten. Daarna wisselen ze. Vonden ze het prettig om met hun ogen dicht te lopen? Wat vonden ze lastig?

Variatie: In plaats van vasthouden en niet praten mogen de kinderen nu alleen maar praten en elkaar niet vasthouden. Hoe gaat dat?


Rugtekening

Benodigdheden:

- Geen

Deze oefening gaat over vertrouwen en gevoel krijgen voor lichamelijke waarneming.

De kinderen vormen tweetallen. Ze gaan met de rug naar iemand toe zitten die vervolgens iets met hun vinger op hun rug gaat tekenen. Begin gemakkelijk met bijvoorbeeld een kaart of een envelop. Samen met een leerling die al langer bij mij in de klas zit liet ik zien wat de bedoeling was. De kinderen kiezen een vorm uit en tekenen deze bij hun maatje op de rug.

Lukt het om te raden welke vorm het is?


Doolhof

Benodigdheden:

- Geen

De helft van de groep doen hun ogen dicht, de anderen zijn de leiders.

De geblinddoekte kinderen (de postbodes) gaan even naar de gang. De leiders maken met de leerkracht een doolhof van stoelen en tafels in de klas.

Dan gaat elke leider zijn/haar maatje halen en leidt hem of haar door het doolhof.

Dit mag door het kind vast te pakken of door er tegen te praten.


Doorgeven

Benodigdheden:

- Stoelen

De kinderen gaan met de knieën tegen elkaar aan, tegenover elkaar zitten, op een stoel zonder leuningen. Een kind wordt al liggende op zijn rug als een postpakketje doorgegeven. Hij wordt aan het einde van de rij 'opgevangen' door de leerkracht en neemt aan het eind van de rij plaats. Daarna wordt het volgende kind doorgegeven.

 

Gedrag en regels


In je brievenbus

Benodigdheden

- Zorg voor een brievenbus voor elk kind.

- kaarten

Laat de kinderen als beloning voor goed gedrag een kaart verdienen. Wanneer hun brievenbus vol is, mogen ze "winkelen" in een klassenwinkel om iets te kopen als beloning voor hun werk. Die beloning kan ook een activiteit met een bepaalde waarde zijn.

 

Op zoek naar meer?


Kijk voor meer suggesties ook eens op mijn Pinterest

Heb je zelf ook nog leuke suggesties? Laat dan een reactie achter!




5 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page