site-verification=8adc2fc3d443365f5c3bc1b5d2d80d29
top of page
Zoeken
Foto van schrijverJuf Angelique

Thema post: Engels

Bijgewerkt op: 3 mei

Engels geven aan jonge kinderen is leuk, nuttig en populair. Hoewel het niet verplicht is in de onderbouw, zijn er steeds meer scholen die ook in groep 1-2 al Engels aanbieden.

En het mooie is dat alles wat je in de kleuterklas doet, ook prima in het Engels kan!

In deze blog geef ik je suggesties voor allerlei activiteiten bij het thema ...



Kringactiviteiten


Woordkaarten

Benodigdheden:

- Kies circa 5-8 woorden, behorende bij het thema post. Ondersteun de aangeboden woorden zoveel mogelijk met plaatjes of woordkaarten (zonder woord of met het Nederlandse woord, omdat Engels geen klankzuivere taal is en hierdoor voor verwarring kan zorgen. En met jonge kinderen hoef je nog niet aan het woordbeeld in het Engels te werken). Bespreek de woordkaarten en ondersteun deze zoveel mogelijk met gebaren.

Laat de kinderen de woorden met deze ondersteunende bewegingen herhalen.

Je kunt de woordkaarten ook op andere manieren inzetten:

  1. Hang ze op en laat de kinderen er naar toe rennen, huppelen, hinkelen of springen of een pittenzak gooien naar de juiste kaart.

  2. Deel de kaarten bijv. uit en benoem ze. Zeg daarna: 'stand up if you have a...' Houd het tempo daarbij hoog en laat de kaarten regelmatig doorgeven, zodat ze een andere kaart hebben.

  3. Flitsen is zeer geschikt om woorden in te prenten door herhaling. Voorwaarde is wel dat de woorden al aan bod geweest zijn. Variatie: Verdeel de kinderen in twee- of drietallen. Gebruik drietallen als er hulp nodig is van een ouder kind aan een jonger kind. Geef elk koppel een stapel woordkaarten met afbeeldingen. Een kind flitst de kaart, de ander benoemt het dier in het Engels. Zijn alle kaartjes gedaan, dan wisselen de kinderen van rol.

  4. Verdeel de kinderen in tweetallen en geef elke groep een aantal dubbele woordkaarten. Zorg ervoor dat er een barrière tussen de kinderen staat, zodat ze niet zien wat de ander doet. Het ene kind legt de kaarten in een bepaalde volgorde, het andere kind moet zijn kaarten op dezelfde volgorde neerleggen. Dit krijgen ze voor elkaar door te communiceren.

  5. Zet de kinderen in twee kringen en zorg dat ze elkaar aankijken. Geef alle kinderen een woordkaart. Laat de kinderen aan hun overbuur vertellen welke kaart ze hebben. Bijvoorbeeld: 'I have a circle'. Het andere kind raadt nu wat er op de woordkaart staat. Dan doet de binnenkring één of twee stappen opzij en staan ze tegenover iemand anders om het vervolgens te herhalen.

  6. De kinderen hebben allemaal een kaart in hun hand met een afbeelding erop. Ze lopen door de ruimte en stoppen bij een ander kind. Ze vertellen elkaar welke afbeelding zij hebben. Dan ruilen ze van kaart en zoeken ze een ander kind op. Daarna gaan de kinderen op zoek naar een specifieke afbeelding. Dit kan dezelfde afbeelding zijn of een tegenstelling.

  7. Speel het spel 'musical chairs'. Eerst leg je de woordkaarten onder de stoelen. Terwijl de muziek speelt lopen de kinderen rond de stoelen. Als de muziek stopt gaan de kinderen zitten. Ze benoemen om de beurt wat hun item is. Je haalt geen stoel weg, maar herhaalt de oefening een paar keer.



Een prentenboek

Benodigdheden:

- Een prentenboek over post

Lees (Engelse) prentenboeken voor. Het liefst boeken die de kinderen al in het Nederlands kennen en boeken met veel herhaling. Je kunt natuurlijk ook gewoon Nederlandstalige prentenboeken gebruiken en deze zelf ter plekke in het Engels vertalen.

Zet ook eens praatplaten of zoekboeken (bij voorkeur in de kleine kring) in. Laat de kinderen er in tweetallen mee werken en elkaar opdrachten geven: "Can you find a ...?' Het andere kind zoekt en stelt vervolgens een nieuwe vraag. Op die manier lok je kinderen uit om te luister en te spreken, waardoor hun woordenschat zich verder ontwikkelt.


Praatplaten

Benodigdheden:

- Praatplaten of zoekboeken over post

Geef opdrachten: "Can you find a ...?'


Drama

Benodigdheden

- Een boek/verhaal over post

- Toneelrekwisieten

Sommige boeken zijn zeer geschikt voor theater en drama. Na het lezen van het prentenboek of het kijken van een filmpje, spelen de kinderen het verhaal na.

De leerkracht is de verteller en de leerlingen leren een aantal woorden of zinnen in het Engels en beelden het verhaal uit. Het kan zonder toneelrekwisieten, maar uiteraard is het 't leukst met wat materialen.


Spelletjes

Benodigdheden:

- Dat hangt af van het spelletje wat je kiest

Speel spelletjes, die je normaal ook in de klas doet, maar doe ze nu in het Engels. zoals:

'How many postcards behind me?'

'I see I see what you can't see...' (met de spullen op de posttafel),

Enz.


Een woordweb

Benodigdheden:

- Papier

Geef de kinderen aan het begin van een nieuw thema een vel papier. Laat ze met vier tot zes kinderen overleggen en samen bedenken welke woorden ze, binnen het thema post, willen leren. Ze tekenen deze woorden op het vel. Daarna vertellen ze aan de klas welke woorden ze bedacht hebben en worden alle woorden beoordeeld. Passen ze in het thema, dan komen ze op het klassikale woordweb en bepaalt dit de richting van het thema.


The telephone

Benodigdheden:

- Geen

Fluister twee kinderen voor in de groep een woord of zin in hun oor. Zij fluisteren het door. De laatste twee kinderen achter in de groep zeggen wat ze hebben gehoord.

"I am going to whisper a word/sentence to these two children. I hold my hands around their ears, so nobody can hear. They will whisper the word/sentence to their neighbour.

So we pass the telephone message around. The last two children will tell what they have heard. Will it be the same message?"

Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een Engelse zin die de kinderen de afgelopen weken al hebben geoefend, aangevuld met een kleur of een getal. Bijvoorbeeld: "She is wearing a red dress. / There are twelve children standing up. / He has a blue bedroom".


Een Engels versje

Benodigdheden:

- Een Engels versje

Een vreemde taal leer je makkelijker met behulp van rijmwoorden.

Bied dus veel Engelse versjes aan!




Mystery box/bag

Benodigdheden:

- Een doos

- Voorwerpen, passende bij het thema post

Je stopt concrete materialen die te maken hebben met het thema in een doos.

Je kunt een lied gebruiken tijdens het rondgaan van de doos, zoals het lied Mystery box van Super Simple Songs. De leerlingen zingen luidkeels mee en geven de doos door totdat de muziek stopt. De leerling die de doos heeft als de muziek stopt, komt naar je toe en samen presenteer je aan de klas wat erin zit. Benoem de materialen en vraag of de leerlingen weten wat het thema is. Zo activeer je hun voorkennis.

 

Engelse liedjes


Een vreemde taal leer je makkelijker met behulp van liedjes. Zing dus veel Engelse liedjes!

Vertaal, eventueel met behulp van een collega, ook eens liedjes die je dagelijks zingt naar het Engels. Zorg ervoor dat de woorden één op één hetzelfde zijn.

Het hoeft niet te rijmen. Denk aan liedjes voor tijdens het eten en drinken, de dagen van de week, het naar huis gaan, in de rij staan of een opruimlied.

Introduceer een lied per week en blijf dit de rest van het jaar zingen.





 

Engelse filmpjes


 

Activiteiten tijdens de speel-/werkles


Engels in de huishoek

Benodigdheden:

- Een posthoek

Ga als Engelse gast op bezoek in de posthoek.

Spreek en antwoord in het Engels, ook wanneer de kinderen Nederlands terug spreken. Verstoor het spel niet. Laat de kinderen het spel leiden en spring in met relevante taal.


Gezelschapsspelletjes

Benodigdheden:

- Spelletjes

Zet een vlag op tafel en richt een Engelse spelletjeshoek in. Speel spelletjes, die je normaal ook in de klas doet in het Engels (zoals: 'How many cards behind me?', 'I see I see...', of gebruik spelletjes, zoals kwartet om in het Engels te spelen. Of speel bijvoorbeeld een memospel met de aangeleerde woorden of leg een ganzenbordspel neer. Spreek zelf voortdurend Engels. "It’s your turn. Who is next? What number did you throw? "

 

Op zoek naar meer?


Kijk voor meer suggesties ook eens op mijn Pinterest

Heb je zelf ook nog leuke suggesties?

Inspireer dan collega’s door jouw ideeën als reactie op deze blog te delen!


.

.

62 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page