site-verification=8adc2fc3d443365f5c3bc1b5d2d80d29
top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverJuf Angelique

Thema post: Bewegen op muziek

Bijgewerkt op: 30 mrt.

In deze blog vind je suggesties rondom bewegen op muziek bij het thema post.


Bewegen op muziek


Stopdans

Benodigdheden:

- Muziek over post

De kinderen staan verdeeld in de ruimte en mogen vrij bewegen als de muziek aanstaat, maar zodra de muziek stopt, staan ze stil: ze bevriezen (freeze). Als dit principe duidelijk is, maak je de opdracht iets moeilijker. Vertel vóór de muziek aangaat waar de freeze aan moet voldoen, bijvoorbeeld: één arm in je zij, op je knieën zitten, je handen voor je ogen houden. Gebruik uitnodigende muziek die aanzet tot beweging. Voeg emoties toe: ‘Als de muziek stopt, doe je alsof je bang, blij, boos of verdrietig bent.’ Om de kinderen te helpen kun je muziek gebruiken die deze emoties ondersteunt.


Teldans

Benodigdheden:

- Muziek (niet te snel)

Bij dansen op muziek tellen we altijd tot 8.

De postbode loopt langs de huizen met de huisnummers.

Tel samen met de kinderen heen en terug door te tellen op de maat van de muziek of tel met sprongen van 2 of meer zo te doen.


De kaarten-dans

Benodigdheden:

- Muziek

Laat de kinderen in tweetallen tegenover elkaar gaan staan met de handpalmen tegen elkaar aan. Laat ze zich voorstellen dat er een kaart tussen hun handen zit en vraag ze om te laten zien hoe ze dan samen kunnen dansen. Als dit goed gaat, dan zit er ineens een kaart tussen twee andere lichaamsdelen zodat die weer contact houden tijdens het dansen.

Vraag kinderen tot slot om met hun koppel te laten zien wat zij bedacht hebben.

Zou het ook werken met twee verschillende lichaamsdelen? En kunnen ze dan in plaats van op hun plaats blijven ook door de zaal verplaatsen zonder de kaart te laten vallen?


Dans je vervoer

Benodigdheden:

- Muziek (bijvoorbeeld geluidsfragmenten)

Bespreek de vervoersmiddelen die een postbode gebruikt door en laat de kinderen daar een beweging of houding bij verzinnen. Denk aan een fiets, een postauto, een postvliegtuig, een postboot. Zet dan de muziek aan en kijk of kinderen de verschillende vervoersmiddelen goed kunnen horen. Roep steeds een ander vervoersmiddel.


Letters dansen

Benodigdheden:

- Muziek

Schrijf de letters met verschillende lichaamsdelen.

Bijvoorbeeld de P van Post of de B van Brief. Met je vinger in de lucht, of juist met je billen.

Maak de vorm van de letters ook met je eigen lichaam.


Bewegingsverhaal

Benodigdheden:

- Een bewegingsverhaal over de postbode

Bewegingsverhalen zijn voor kleuters erg uitdagend. Lees een boek over post voor op muziek en laat de kinderen het verhaal uitbeelden door middel van dans en gebaar.

Bekijk hoe mooi de kinderen bezig gaan met beweging, expressie en inleving.


Langzaam en snel

Je hebt nodig:

- Langzame muziek en snelle muziek (bijv. "Flight of the bumblebee")

Vraag de kinderen om zo langzaam te bewegen als bijvoorbeeld de fiets van de postbode. Of zo snel als een postbus. Hierdoor leren kinderen zich snel en langzaam te bewegen en krijgen ze hierbij een rijke ondersteuning in taal, verhaal en verbeelding.

Bespreek eerst hoe de voertuigen zich bewegen. Voer daarna de bewegingen samen met de kinderen uit. Laat ze ook eens langzaam of snel lopen, kruipen, (zogenaamd) eten, praten, de dagen van de week opnoemen enz. Kennen de kinderen nog meer snelle en langzame voertuigen van de postbode?

 

Bewegen met voorwerpen


DEen brief schrijven

Benodigdheden:

- Muziek

- Een pen

- Papier

Kies een instrumentaal muziekfragment uit en laat de kinderen met een pen dansen op een vel papier.


Een kaart doorgeven

Benodigdheden:

- Een kaart

Sta in een kring en geef een kaart door. Degene die de kaart heeft, verzint een beweging. De rest van de klas doet die na. De kinderen maken zo verschillende bewegingen en ontdekken veel over hun lichaam.


Poststoelendans

Benodigdheden:

- Muziek over post

- Stoelen

Zet evenveel brievenbussen (stoelen) neer als het aantal kinderen, min eentje.

De kinderen zijn postbodes en dansen op de muziek om de brievenbussen.

Stopt de muziek, dan ga je snel zitten. Wie blijft het laatst over?

Variatie: Vervang de stoelen door hoepels of dans om de tafel en laat de kinderen een kaart pakken zodra de muziek stopt.


Grote en kleine pakketjes

Benodigdheden:

- Muziek

- Een groot en klein pakketje

Ga samen in de kring zitten. Neem een groot en klein pakketje op schoot.

De kinderen benoemen verschillen tussen de pakketjes. Zou de postbode op dezelfde manier met beide pakketen bewegen? De kinderen zoeken een plek in het lokaal en lopen vervolgens als een postbode door de ruimte op een muziekfragment met verschillende ritmes. Beurtelings met het grote en kleine pakket. De postbode met het grote pakket doet alles langzaam. De postbode met het kleine pakket doet alles snel met kleine pasjes.

Variatie: Met een trommel in plaats van muziek. De kinderen moeten goed luisteren: op het geluid van de trom of een ander zwaar instrument zijn ze de postbode met het grote pakket, horen ze het andere, lichtere ritme of geluid in de muziek, dan zijn ze de postbode met het kleinere pakket.


Beweeg je boek

Benodigdheden:

- Muziek

- Een prentenboek over post

Breng een prentenboek over post in beweging. Spreek met de kinderen af dat de met hun lijf mogen uitbeelden wat jij voorleest, met hun mond dicht. Hun lijf vertelt jouw verhaal eigenlijk. Gebruik hier achtergrondmuziek bij.

 

Op zoek naar meer?


Kijk voor meer suggesties ook eens op mijn Pinterest

Heb je zelf ook nog aanvullingen op deze blog?

Inspireer dan collega’s door jouw ideeën als reactie op deze blog te delen!





7 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Opmerkingen


bottom of page