site-verification=8adc2fc3d443365f5c3bc1b5d2d80d29
top of page
Zoeken
Foto van schrijverJuf Angelique

Thema kastelen: Bewegen op muziek

Bijgewerkt op: 18 mei

In deze blog vind je suggesties rondom bewegen op muziek bij het thema kastelen.


Bewegen op muziek


Stopdans

Benodigdheden:

- Klassieke muziek

De kinderen zijn prinsen en prinsessen op het bal en staan verdeeld in de ruimte,

Ze mogen vrij bewegen als de muziek aanstaat, maar zodra de muziek stopt, staan ze stil: ze bevriezen (freeze). Als dit principe duidelijk is, maak je de opdracht iets moeilijker.

Vertel vóór de muziek aangaat waar de freeze aan moet voldoen, bijvoorbeeld: één arm in je zij, op je knieën zitten, je handen voor je ogen houden. Gebruik uitnodigende muziek die aanzet tot beweging. Voeg emoties toe: ‘Als de muziek stopt, doe je alsof je bang, blij, boos of verdrietig bent.’ Om de kinderen te helpen kun je muziek gebruiken die deze emoties ondersteunt.


Deftige prinsen en prinsessen

Benodigdheden:

- Klassieke muziek

We gaan dansen als deftige prinsen en prinsessen. Houd met je ene hand je rok vast en met je andere hand een ander kind. Draai in het rond, loop deftig naast elkaar met de andere hand op schouderhoogte enz... Wanneer er een signaal klinkt buigen de kinderen naar elkaar om elkaar te bedanken voor het dansje en dansen daarna met een andere prins of prinses verder. De jongens buigen met hun benen bij elkaar hun bovenlijf naar voren.

De meisjes pakken met twee handen sierlijk hun prinsessenjurk vast, zakken een beetje door hun knieën, waarbij ze hun rechtervoet achter de linkervoet zetten.


Letters dansen

Benodigdheden:

- Muziek

Schrijf de letter p van prins en prinses of de letter k van kasteel en koning, met verschillende lichaamsdelen. Met je vinger in de lucht, of juist met je billen. Maak de vorm van de letters met je eigen lichaam.


Spiegelen

Benodigdheden:

- Kies rustige muziek uit

Prinsessen staan vaak voor de spiegel. Ze moeten er altijd netjes en verzorgd uitzien, Laat de kinderen daar in tweetallen op bewegen. Een van de twee kinderen is de prinses of prinses en neemt het initiatief, de ander is het spiegelbeeld en doet alles exact (in spiegelbeeld) na.


Bewegingsverhaal

Benodigdheden:

- Een bewegingsverhaal over het kasteel

Bewegingsverhalen zijn voor kleuters erg uitdagend. Lees een boek voor op muziek en laat de kinderen het verhaal uitbeelden door middel van dans en gebaar. Bekijk hoe mooi de kinderen bezig gaan met beweging, expressie en inleving.


Langzaam en snel

Je hebt nodig:

- Langzame muziek en snelle muziek (bijv. "Flight of the bumblebee")

Vraag de kinderen om zo langzaam te bewegen als bijvoorbeeld een koning die deftig langs de mensen loopt. Of zo snel als een ridder op zijn paard. Hierdoor leren kinderen zich snel en langzaam te bewegen en krijgen ze hierbij een rijke ondersteuning in taal, verhaal en verbeelding. Bespreek eerst hoe de personages zich bewegen. Voer daarna de bewegingen samen met de kinderen uit. Laat ze ook eens langzaam of snel lopen, kruipen, (zogenaamd) eten, praten, de dagen van de week opnoemen enz. Kennen de kinderen nog meer snelle en langzame dingen?

 

Bewegen met andere voorwerpen


Een voorwerp doorgeven

Benodigdheden:

- Een schatkist

Sta in een kring en geef een schatkist door. Degene die het voorwerp heeft, verzint een beweging. De rest van de klas doet die na. De kinderen maken zo verschillende bewegingen en ontdekken veel over hun lichaam.


Tronendans

Benodigdheden:

- Muziek

- Stoelen

Zet evenveel stoelen neer als het aantal kinderen, min eentje. De kinderen dansen op de muziek om de stoelen. Stopt de muziek, dan ga je snel zitten. Wie blijft het laatst over?

Variatie: Vervang de stoelen door hoepels of dans om de tafel en laat de kinderen een voorwerp pakken zodra de muziek stopt.


Beweeg je boek

Benodigdheden:

- Muziek

- Een prentenboek over het kasteel

Breng een prentenboek in beweging. Spreek met de kinderen af dat de met hun lijf mogen uitbeelden wat jij voorleest, met hun mond dicht. Hun lijf vertelt jouw verhaal eigenlijk.

Gebruik hier achtergrondmuziek bij.

 

Op zoek naar meer?


Kijk voor meer suggesties ook eens op mijn Pinterest

Heb je zelf ook nog leuke suggesties? Laat dan een reactie achter!






132 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarii


bottom of page