site-verification=8adc2fc3d443365f5c3bc1b5d2d80d29
top of page
Zoeken
Foto van schrijverJuf Angelique

Thema heksen: Bewegen op muziek

Bijgewerkt op: 30 mrt.

In deze blog vind je suggesties rondom bewegen op muziek bij het thema heksen.


Bewegen op muziek


Doe maar na!

Benodigdheden:

- het beweegfilmpjes hieronder Kijk maar goed naar het filmpje en doe de bewegingen na.


Stopdans

Benodigdheden:

- Muziek

De kinderen staan verdeeld in de ruimte en mogen vrij bewegen als de muziek aanstaat, maar zodra de muziek stopt, zijn ze betoverd en staan ze stil.. Als dit principe duidelijk is, maak je de opdracht iets moeilijker. Vertel vóór de muziek aangaat waar de freeze aan moet voldoen, bijvoorbeeld: één arm in je zij, op je knieën zitten, je handen voor je ogen houden. Gebruik uitnodigende muziek die aanzet tot beweging. Voeg emoties toe: ‘Als de muziek stopt, doe je alsof je bang, blij, boos of verdrietig bent.’ Om de kinderen te helpen kun je muziek gebruiken die deze emoties ondersteunt.


Vrij bewegen

Benodigdheden:

- Muziek

Laat de kinderen kort vrij bewegen als een heks op muziek. Vertel welke bewegingen indruk op jou maakten. Laat alle kinderen deze beweging herhalen. Door je aandacht te richten op deze mooie bewegingen zullen de kinderen geïnspireerd raken en steeds meer zelf willen experimenteren.


Letters dansen

Benodigdheden:

- Muziek

Schrijf de letters van het woord heks met verschillende lichaamsdelen. Met je vinger in de lucht, of juist met je billen. Maak de vorm van de letters met je eigen lichaam.


Bewegingsverhaal

Benodigdheden:

- Een bewegingsverhaal over een heks

Bewegingsverhalen zijn voor kleuters erg uitdagend. Lees een boek voor op muziek en laat de kinderen het verhaal uitbeelden door middel van dans en gebaar. Bekijk hoe mooi de kinderen bezig gaan met beweging, expressie en inleving.


Beweegestafette

Benodigdheden:

- Muziek

Ga verspreid in de ruimte staan en luister naar (enge)muziek. Eén kind begint met bewegen/dansen als een heks.

Zodra hij een volgend kind aantikt, stopt hijzelf met bewegen en mag het aangetikte kind bewegen. Het spel gaat door totdat iedereen is geweest.


Langzaam en snel

Je hebt nodig:

- Langzame muziek en snelle muziek (bijv. "Flight of the bumblebee")

Vraag de kinderen om zo langzaam te bewegen als bijvoorbeeld een zwarte kat die door het bos sluipt. Of zo snel als een heks die door het bos vliegt. Hierdoor leren kinderen zich snel en langzaam te bewegen en krijgen ze hierbij een rijke ondersteuning in taal, verhaal en verbeelding. Bespreek eerst hoe de personages zich bewegen. Voer daarna de bewegingen samen met de kinderen uit. Laat ze ook eens langzaam of snel lopen, kruipen, (zogenaamd) eten, praten, de dagen van de week opnoemen enz. Kennen de kinderen nog meer snelle en langzame dieren of personages?

 

Bewegen met andere voorwerpen


Een voorwerp doorgeven

Benodigdheden:

- Een heksenhoed, toverstaf of ander heksenvoorwerp

Sta in een kring en geef een voorwerp door. Degene die het voorwerp heeft, verzint een beweging. De rest van de klas doet die na. De kinderen maken zo verschillende bewegingen en ontdekken veel over hun lichaam.


Hoepeldans

Benodigdheden:

- Muziek

- Hoepels

Leg evenveel hoepels neer als het aantal kinderen, min eentje. De kinderen dansen als heksen op de muziek om de hoepels (dit zijn de heksenholletjes). Stopt de muziek, dan ga je snel zitten. Wie blijft het laatst over?


Beweeg je boek

Benodigdheden:

- Muziek

- Een prentenboek over heksen

Breng een prentenboek in beweging. Spreek met de kinderen af dat de met hun lijf mogen uitbeelden wat jij voorleest, met hun mond dicht. Hun lijf vertelt jouw verhaal eigenlijk.

Gebruik hier achtergrondmuziek bij.

 

Op zoek naar meer?


Kijk voor meer suggesties ook eens op mijn Pinterest

Heb je zelf ook nog leuke suggesties? Laat dan een reactie achter!






65 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page