site-verification=8adc2fc3d443365f5c3bc1b5d2d80d29
top of page
Zoeken
Foto van schrijverJuf Angelique

Thema familie: Bewegen op muziek

Bijgewerkt op: 30 mrt

In deze blog vind je suggesties rondom bewegen op muziek bij het thema familie.


Bewegen op muziek


Doe maar na!

Benodigdheden:

- Een van de beweegfilmpjes hieronder Kijk maar goed naar het filmpje en doe de bewegingen na.


Stopdans

Benodigdheden:

- Muziek

- Emotiekaarten, thema familie Download hier!

De kinderen staan verdeeld in de ruimte en mogen vrij bewegen als de muziek aanstaat, maar zodra de muziek stopt, staan ze stil: ze bevriezen (freeze). Als dit principe duidelijk is, maak je de opdracht iets moeilijker. Vertel vóór de muziek aangaat waar de freeze aan moet voldoen, bijvoorbeeld: ‘Als de muziek stopt, doe je alsof je bang, blij, boos of verdrietig bent.’ Om de kinderen te helpen kun je muziek gebruiken die deze emoties ondersteunt.

Variatie: Geef enkele kinderen een muziekinstrument, zoals een trommel, triangel en een tamboerijn. Noem de vier basisgevoelens: boos, bang, blij en verdrietig.

Alle kinderen uit de klas beelden het gevoel al lopend uit, terwijl de muzikanten het gevoel versterken met hun instrumenten.


Met de familie op vakantie

Benodigdheden:

- Zomerse muziek

Laat de kinderen zelf met ideeën komen over hoe ze dingen uitbeelden in dans.

We gaan met de familie op vakantie. Met welke vervoersmiddelen gaan we en waar gaan we dan naartoe? Laat de kinderen de bewegingen bedenken bij de vervoersmiddelen die ze kiezen. Wat voor leuks gaan we doen als we daar een dag zijn? Laat het ze ook hier zelf bedenken. Nu gaan we in de omgekeerde volgorde weer met dezelfde voertuigen naar huis. Wat is de omgekeerde volgorde en hoe doen we dat?

Als je dit eenmaal hebt geprobeerd kun je natuurlijk meerdere dagen op vakantie en een langere choreografie maken samen.


De Siamese tweeling-dans

Benodigdheden:

- Muziek

Laat de kinderen in tweetallen tegenover elkaar gaan staan met de handpalmen tegen elkaar aan. Laat ze zich voorstellen dat er klittenband tussen hun handen zit en vraag ze om te laten zien hoe ze dan samen kunnen dansen. Als dit goed gaat, dan zit er ineens klittenband aan twee andere lichaamsdelen zodat die weer contact houden tijdens het dansen. Vraag kinderen tot slot om met hun koppel te laten zien wat zij bedacht hebben. Zou het ook werken met twee verschillende lichaamsdelen?

En kunnen ze dan in plaats van op hun plaats blijven ook door de zaal verplaatsen zonder het klittenband los te laten scheuren?


De opa en de papa:

Je hebt nodig:

- Langzame muziek en snelle muziek (bijv. "Flight of the bumblebee")

Vraag de kinderen om zo langzaam te bewegen als een opa of oma. Of zo snel als een papa of mama, die te laat is op zijn of haar werk. Hierdoor leren kinderen zich snel en langzaam te bewegen en krijgen ze hierbij een rijke ondersteuning in taal, verhaal en verbeelding.


Volksmuziek

Benodigdheden:

- Volksmuziek

Welke nationaliteiten zitten er in de klas? Luister naar de muziek uit een ander land.

Hoe kun je op deze muziek bewegen?


Letters dansen

Benodigdheden:

- Muziek

Schrijf de letters, die je bij het thema familie hebt aangeboden met verschillende lichaamsdelen. Met je vinger in de lucht, of juist met je billen.

Maak de vorm van de letters met je eigen lichaam.


Spiegelen

Benodigdheden:

- Kies rustige muziek uit

Laat de kinderen in tweetallen op de muziek bewegen. Ze zijn tweelingen.

Een van de twee kinderen neemt het initiatief, de ander is het spiegelbeeld en doet alles exact (in spiegelbeeld) na.


Bewegingsverhaal

Benodigdheden:

- Een bewegingsverhaal over familie

Bewegingsverhalen zijn voor kleuters erg uitdagend. Lees een boek over familie voor op muziek en laat de kinderen het verhaal uitbeelden door middel van dans en gebaar. Bekijk hoe mooi de kinderen bezig gaan met beweging, expressie en inleving.

 

Bewegen met doeken


Dansen met vaatdoeken

Benodigdheden:

- Voor ieder kind een vaatdoek

- Muziek

Vader en moeder gaan het huis poetsen met een vaatdoek. De kinderen beelden vader en moeder met een vaatdoek uit,

  1. Kun de kinderen dansen met een vaatdoek op hun hoofd, de ellenboog of de voet? Ga alle lichaamsdelen langs en kijk wat kinderen ermee doen.

  2. Verspreid alle vaatdoekjes door de ruimte en doe de stopdans. Stoppen de kinderen bij de kleur die jij roept?

  3. Geef de kinderen een vaatdoek in hun handen en laat ze lekker vrij dansen door de ruimte. Vraag de kinderen tussendoor of zij een vorm kunnen vouwen met het doekje op de grond. Vierkant, driehoek, rechthoek, ruit en cirkel?

  4. Alle kinderen staan aan de lange kant van de zaal of het plein. Met twee vaatdoekjes proberen ze zo snel mogelijk naar de overkant te gaan, ze mogen alleen maar op een vaatdoekje staan om vooruit te komen. Wie is op tijd? Wie is te laat?


Lichaamsdelen

Benodigdheden:

- Muziek

Laat kinderen dansen met afzonderlijke lichaamsdelen: voeten, schouders, heupen enzovoort. Laat ze lekker experimenteren. Wat kan je lichaam allemaal? Ontdek en probeer.


Tegenstellingen

Benodigdheden:

- Muziek

Laat de kinderen al dansend grote verschillen ervaren. Ronde flexibele bewegingen (als meisjes/jongens) versus strakke bewegingen (als een opa of oma). Grote bewegingen (als een papa) versus kleine bewegingen (als een baby). Hoge bewegingen op de tenen (als een mama op hakken) versus bewegingen laag bij de grond (als een baby). Heel sterk en krachtig (als een papa) of heel slapjes en zacht (als een oma).

 

Bewegen met andere voorwerpen


Een voorwerp doorgeven

Benodigdheden:

- Een voorwerp bij het thema familie

Sta in een kring en geef een voorwerp door. Degene die het voorwerp heeft, verzint een beweging. De rest van de klas doet die na. De kinderen maken zo verschillende bewegingen en ontdekken veel over hun lichaam.


De familie beer

Benodigdheden:

- Muziek

- Een grote en een kleine beer

Ga samen in de kring zitten. Neem een grote en een kleine speelgoedbeer op schoot.

De kinderen benoemen verschillen tussen de beren. Zouden deze beren op dezelfde manier bewegen? De kinderen zoeken een plek in het lokaal en lopen vervolgens als beren, op hun achterpoten, door de ruimte op een muziekfragment met verschillende ritmes. Beurtelings zijn ze de grote en de kleine beer. De grote beer doet alles langzaam en maakt grote passen. De kleine beer doet alles snel met kleine pasjes. De kinderen moeten goed luisteren: op het geluid van de trom of een ander zwaar instrument zijn ze de grote beer, horen ze het andere, lichtere ritme of geluid in de muziek, dan zijn ze de kleine beer.

Vertel hoe de beren hun ochtendgymnastiek doen: hoe ze bewegen met hun voorpoten (bijvoorbeeld wapperen), hun achterpoten (bijvoorbeeld stampen) en billen (bijvoorbeeld draaien). Doe zo weinig mogelijk voor en laat vooral de kinderen zelf experimenteren.

Na de ochtendgym zijn de beren wakker genoeg voor een tocht door het bos.

Ze lopen tussen de bomen door, duiken weg voor laaghangende takken, klauteren over boomstammen, schuren hun rug tegen de bomen, rollen door de herfstbladeren en zoeken overal naar eten. Samen proberen de kinderen dit uit. Eerst als de grote beer, die alles op zijn gemak doet, daarna als de kleine beer, speels en ondeugend.


Beweeg je boek

Benodigdheden:

- Muziek

- Een prentenboek over familie

Breng een prentenboek in beweging. Spreek met de kinderen af dat de met hun lijf mogen uitbeelden wat jij voorleest, met hun mond dicht. Hun lijf vertelt jouw verhaal eigenlijk.

Gebruik hier achtergrondmuziek bij.

 

Op zoek naar meer?


Kijk voor meer suggesties ook eens op mijn Pinterest

Heb je zelf ook nog leuke suggesties? Laat dan een reactie achter!



.


250 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page