site-verification=8adc2fc3d443365f5c3bc1b5d2d80d29
top of page
Zoeken
Foto van schrijverJuf Angelique

Thema eekhoorns: De zintuiglijke hoek

Bijgewerkt op: 8 jun

In deze blog geef ik je suggesties voor de zintuiglijke hoek bij het thema eekhoorns.



Kleuren


Kleurenspel

Benodigdheden:

- Een kleurendobbelsteen

- Gekleurde vouwcirkels of -bladen (de kleuren moeten overeenkomen met de kleuren op de dobbelsteen)

- Twee eekhoornknuffels

- Een dennenappel

- Nootjes

Dit spel wordt in tweetallen gespeeld. Beide kinderen mogen allebei een weggetje maken met vijf kleuren vouwcirkels/-bladen. Ze mogen de kleuren zelf kiezen en leggen hun eigen eekhoorn voor deze rij. De dennenappel leggen ze achter de rij.

Vervolgens gooien ze om beurten met een kleurendobbelsteen en leggen een nootje op dezelfde kleur vouwcirkel/-blad. Ga door totdat ze allemaal bedekt zijn.

Wie bereikt als eerste de dennenappel?


Kleuren sorteren

Benodigdheden:

- Een cupcake bakplaat

- Wc rollen

- Pompons

- Afbeeldingen van eekhoorns

- Pincetten

- Een mandje

Bevestig de eekhoorns op de wc rolletjes en plak op iedere eekhoorn een andere kleur noot (een pompon). Zet ze in een cupcake bakplaat.

Doe een heleboel verschillende kleuren pompons in een mandje en laat de kinderen ze met een pincet bij de juiste eekhoorn sorteren.

 

Visueel geheugen


Memoryspel

Benodigdheden:

- Een memoryspel, passende bij dit thema. Je kunt een kant en klare nemen, maar er zelf eentje maken door steeds twee dezelfde plaatjes/woordkaarten te printen. Download hier!

Speel memory.


Wat is er weg?

Benodigdheden:

- Afbeeldingen, behorende bij dit thema, in tweevoud Download hier!

- Een bakje

- Een doek

Leg de afbeeldingen op een tafel, en geef de kinderen dezelfde afbeeldingen in een bakje.

Laat ze goed kijken, dek de tafel af met een doek en haal er één weg.

Het kind steekt de afbeelding in de lucht dat weg is


Kaartspel

Benodigdheden:

- Een memoryspel of dubbele woordkaarten over de eekhoorn Download hier!

Speel dit spel met 2-4 kinderen. Verdeel alle woordkaarten over de kinderen.

Om de beurt mogen zij een kaart bij een ander kind trekken en aan hun eigen kaarten toevoegen. Wanneer het kind dezelfde kaart in zijn hand heeft, legt hij dit setje op de tafel. Wie is als eerste al zijn kaarten kwijt?

 

Visuele discriminatie


Pak het!

Benodigdheden:

- Woordkaarten over de eekhoorn Download hier!

Druk de woordkaarten meerdere keren af. Leg alle kaartjes omgekeerd op tafel. Het eerste kind begint met het omdraaien van de kaartjes en mag net zo lang doorgaan totdat hij een eekhoorn tegenkomt. Dan telt hij zijn kaartjes en mag een ander kind weer net zolang omdraaien totdat hij de eekhoorn tegenkomt. Wie kan de meeste kaartjes pakken voordat hij de eekhoorn pakt?


Paartjes vormen

Benodigdheden:

- Woordkaarten, thema eekhoorns. Iedere kaart wordt 2x uitgeprint

De kaarten worden geschud. De eerste speler mag vier kaarten open leggen op de tafel.

Als er twee dezelfde kaarten liggen, dan mag de speler deze hebben.

Voor elk paartje dat wordt weggenomen worden ook twee nieuwe kaarten neergelegd. Vervolgens wordt er weer gekeken of er een paartje is. Is er geen paartje, dan worden er vier nieuwe kaarten neergelegd.


Een kralenplankvoorbeeld namaken

Benodigdheden:

- Een kralenplank

- Een afdekplaatje

- Een kralenplankvoorbeeld Download hier!

Wanneer een kind makkelijke voorbeelden op een kralenplank kan namaken, kun je het complexere voorbeelden laten namaken. Dek het legvoorbeeld wel altijd zodanig af, dat het kind steeds een rijtje tegelijk ziet. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een afdekplaatje of zet de kralenplank op de andere rijen en schijf deze steeds een rijtje verder. Zo ziet het kind sneller waar het gebleven is. Deze werkwijze versterkt ook het gestructureerd werken.

Variatie: Bij sommige afbeeldingen is het leuk de voorbeelden in het grijs/zwart uit te printen. De kinderen moeten nu zelf bedenken welke kleur kraal ze nodig hebben.


Een eigen ontwerp op de kralenplank maken

Benodigdheden:

- Een kralenplank

- Een afdekplaatje

- Een leeg kralenplankvoorbeeld

Laat de kinderen hun eigen kralenplankontwerp bij dit thema maken.

Geef ze bijvoorbeeld een leeg kralenplankvoorbeeld op papier en laat ze daarop een figuur ontwerpen door deze te kleuren.

Ze kunnen ook direct op de kralenplank een eigen figuur bedenken.

Kinderen kunnen met de App KralenPlankOntwerper voor iPad (tegen betaling) of de app Kralenplank van Meester Dennis (gratis) ook een digitaal ontwerp maken. Het kind kan natuurlijk ook eerst uit de eigen fantasie een afbeelding maken op een kralenplank, en die vervolgens natekenen op het lege voorbeeld. Nog moeilijker: Laat het kind een tekening maken op papier. Vervolgens laat je de tekening vertalen naar een kralenplankpatroon.

Dat is een flinke uitdaging, omdat je niet zomaar alle vormen kunt maken op een kralenplank. Door deze voorbeelden in een map te stoppen, kan het voorbeeld door andere kinderen nagemaakt worden. Zeker voor kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong kan dit een interessante manier zijn om met de kralenplank nieuwe uitdagingen aan te gaan.


Strijkkralen

Benodigdheden:

- Strijkkralen

- Een kralenplankvoorbeeld Download hier!

Laat gevorderde kralenplank-leggers een kralenplankvoorbeeld na leggen met strijkkralen. Die zijn nog kleiner dan de cilinderkralen, waardoor het nog meer vraagt van de fijne motoriek. Let wel op het afwijkende formaat van de bordjes.


Samenwerken op de kralenplank

Benodigdheden:

- Twee kralenplanken

- Kralenplankvoorbeelden Download hier!

Laat de kinderen ook eens samen aan een kralenplank werken. Je kunt observeren hoe ze de taken verdelen en luisteren naar de gesprekken die er zo plaats vinden. Laat de kinderen bijvoorbeeld samen een voorbeeld op dezelfde kralenplank of ieder op een eigen kralenplank namaken. Of geef de kinderen een zandloper en laat 1 kind een ander kind steeds opdrachten geven om kralen te leggen. Is de zandloper leeg dan wisselen de rollen.

 

Detail-geheel


Puzzel

Benodigdheden:

- Een eekhoornpuzzel

- Eventueel een puzzel-stappenplan

Laat de kinderen een puzzel van een eekhoorn maken.

Variaties:

  • Gooi meerdere puzzels door elkaar en probeer ze te maken.

  • Maak de puzzel op z'n kop.

  • Maak de puzzel zonder de rand.

  • Maak de puzzel op zijn kop.

  • Leg één stuk neer en leg vervolgens alleen stukken die aan dit stuk passen. Andere stukken moeten even wachten.

  • Gooi twee puzzels door elkaar.

  • Leg 1 puzzelstukjestukje klaar en de rest van de stukjes op afstand. De kleuters mogen nu een passend stukje gaan halen, die ze direct kunnen aanleggen. Anders moeten ze terug om een nieuw stukje te halen.

  • Twee kinderen hebben ieder 1 puzzelstukje, de rest ligt omgekeerd op tafel. Om beurten mag een kind een stukje omdraaien, past het? Dan mag hij het aanleggen. Past het niet, dan moet hij het puzzelstukje weer omdraaien. Wie heeft het grootste deel van de puzzel verzameld?

  • Geef eerst 1 stukje van de puzzel. Wat zou de afbeelding zijn van deze puzzel?

  • Maak een (kleuren-) kopie maken van 1 stukje van een nieuwe puzzel en laat hem ‘af’ tekenen. Daarna haal je de echte puzzel tevoorschijn.


 

Vormen


Vormen maken

Benodigdheden:

- Vormenkaarten

- Noten

De kinderen leggen met de nootjes de vormen na.


Een vormen-eekhoornfamilie

Benodigdheden

- Papier

- Tekenmaterialen

Geef de kinderen een papier met geometrische vormen of laat ze deze zelf tekenen. Verander de vormen in een eekhoorn-vormenfamilie.


Vormeneekhoorn

Benodigdheden:

- Logiblokken

- Papier

- Lijm en en kwastje

Geef de kinderen de opdracht om zelf een eekhoorn te bedenken die bestaat uit vormen. Laat ze de figuren omtrekken op papier, uitknippen en opplakken.

Let wel op dat de kinderen niet te vroeg gaan plakken. Laat ze het figuur eerst neer leggen zonder lijm. Maak er foto's van en je hebt, wanneer je deze bundelt, meteen een leuk vormenboek van de kinderen zelf.


Mozaïek

Benodigdheden:

- Mozaïek

- Een mozaïek voorbeeld

De kinderen maken een eekhoorn met mozaïek.

Ze kunnen er zelf eentje bedenken of er eentje namaken van een voorbeeld.

Daarna kunnen ze het figuur ook naplakken met mozaïek-plakfiguren.




Patroonblokken

Benodigdheden:

- Patroonblokken

- Een voorbeeld van een eekhoorn

De kinderen maken een eekhoorn met patroonblokken.

Ze kunnen er zelf eentje bedenken of er eentje namaken van een voorbeeld.

Andere variaties:

  • Een vorm/omtrek opvullen met patroonblokken

  • Maak een symmetrisch figuur. De as kun je visueel maken met een streep, potlood, strook of bijvoorbeeld een liniaal ertussen. Leg er ook eens een spiegeltje of spiegeltjes bij ter zelfcontrole.

  • Combineer ze eens met speeldeeg/klei. Maak afdrukken in de klei of gebruik de patroonblokken voor het maken van details.

  • Gebruik de patroonblokken om figuren te stempelen.

  • Speel het spel: 'Rol en bedek'. Gebruik hiervoor een voorbeeldfiguur, waarop de omtrekken van de patroonblokken staan en noteer in iedere vorm een cijfer. De kinderen rollen met 1 of 2 dobbelstenen en bedekken het cijfer dat ze hebben gegooid. Wie heeft als eerste zijn/haar figuur bedekt?

  • Laat de kinderen in een grafiek verwerken met hoeveel patroonblokjes van iedere soort zij hun figuur hebben gemaakt.

  • Wanneer de kinderen in de fase komen dat ze doelgerichter te werk kunnen gaan, kun je ze voorafgaande aan het werken met de patroonblokken, eerst hun eigen digitale ontwerp maken. Dat kan bijvoorbeeld via de volgende websites: https://www.mathplayground.com of https://www.coolmath4kids.com. Je kunt het ook omdraaien en ze een figuur laten maken met de patroonblokken, die ze later omzetten naar een digitaal ontwerp. Je kunt de kinderen ook vooraf of achteraf een ontwerp laten plakken van deze papieren patroonblokken. Knip ze uit en plak er een figuur van. Of print de patroonblokken op groot formaat uit, lamineer ze en laat ze er een groot figuur mee leggen.



 

Symmetrie


Tangram

Benodigdheden:

- Tangramvoorbeelden

- Tangramstukjes van hout, plastic of papier

De kinderen maken tangramvoorbeelden na.

Kunnen ze ook zelf een figuur bedenken?



 

Patronen


Reeksen maken:

Benodigdheden:

- Allerlei herfstproducten

Laat de kinderen patronen leggen of voortzetten met verschillende herfstproducten. Bijvoorbeeld: eikel-eikel-kastanje-blad-eikel.....enz

 


Op zoek naar meer?



Kijk voor meer suggesties ook eens op mijn Pinterest

Heb je zelf ook nog leuke suggesties? Laat dan een reactie achter!


.

.

.

665 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page