Symbaloo is een website waarop je allerlei interessante links naar internetsites kunt verzamelen. In deze blog lees je hoe je Symbaloo praktisch kunt toepassen in jouw groep.
Wat is Symbaloo?
Je hebt vast een hoop favoriete websites die je graag op ieder gewenst moment op wilt kunnen roepen. Natuurlijk is het mogelijk om ze binnen de internetbrowser op te slaan als bladwijzer of bij de favoriete pagina’s. Wanneer je echter op een andere computer werkt, bijvoorbeeld op het digibord, dan kan het zijn dat je daar jouw favoriete websites niet zo snel terug kunt vinden. Een handige tool is dan Symbaloo.
In Symbaloo stel je jouw eigen pagina met handige websites samen door zogenaamde ‘blokjes’ te maken. Een blokje bestaat uit een afbeelding, zoals een logo of een pictogram en een link naar een internetsite. Een Symbaloo-pagina vol met links kun je vervolgens ook delen met collega’s of leerlingen. Symbaloo is zo een visueel aantrekkelijke manier om overzichtelijk online favorieten te organiseren, te delen en te ontdekken.
Het enige wat je nodig hebt is een (gratis) account op Symbaloo.
Dat kun je aanmaken op symbaloo.com. Er is ook een speciale versie voor scholen: SymbalooEDU. Daarmee kun je ervoor zorgen dat alle collega’s dezelfde startpagina krijgen. Deze versie is echter niet gratis. Er is ook een Symbaloo-app voor Android tablets en iPads. Veel van de functionaliteit van de website vind je ook terug in deze app.
Er is (nog) geen app voor Windows-tablets. In Windows 8 zou je echter een tegeltje aan kunnen maken voor de Symbaloo-website, zodat je ook van daaruit jouw favorieten snel kunt bereiken.
Wanneer je start met Symbaloo, krijg je een standaard startpagina. Je kunt deze helemaal naar jouw eigen wensen aanpassen door blokjes te verwijderen en andere blokjes toe te voegen. Zelf blokjes maken is eenvoudig. Je gaat op een leeg blokje staan en klikt erop. Vervolgens krijg je de keuze om een nieuw blokje te maken of om in de galerij op zoek te gaan naar een bestaand blokje. Van de meest voorkomende websites zijn ook al blokjes gemaakt door andere Symbaloo-gebruikers. Deze vindt je terug door een term in te vullen in het zoekvenster. Bij een nieuw blokje word je gevraagd om een pictogram te kiezen dat bij het blokje past. Je kunt echter ook een afbeelding van het logo van de betreffende website gebruiken als herkenningsteken op het blokje. Je kunt zoveel verschillende pagina’s (tabbladen) maken als je maar wilt. Wanneer je veel verschillende tabbladen hebt toegevoegd, zijn deze sneller terug te vinden met het menu aan de linkerzijde.
Een pagina is gemakkelijk te personaliseren door gebruik te maken van een eigen achtergrond. Er is keuze uit diverse kleuren en afbeeldingen, maar het is ook mogelijk om een eigen afbeelding te uploaden.
Zelfgemaakte pagina’s kun je zowel privé als publiek opslaan. Iedere pagina krijgt een unieke link die het delen via mail, website of sociale media heel eenvoudig maakt.
Symbaloo zet regelmatig via de nieuwsbrief mooie webmixen in de schijnwerper.
Een webmix is een pagina met een verzameling links rondom een bepaald thema.
Door gebruik te maken van webmixen bespaar je jezelf veel werk. Een webmix kun je ook altijd zelf bewerken door blokjes te verwijderen of juist toe te voegen.
Symbaloo voor de leerkracht
Symbaloo kan je ondersteunen bij het voorbereiden en geven van jouw lessen.
Zo kun je een pagina maken met links naar methodesites, aanvullende materialen en pagina’s met onderwijsnieuws.
Gebruik je ook regelmatig tools op het digibord? Dan kun je een pagina aanmaken waarin je deze tools verzamelt. Wanneer je even zoekt in de bestaande pagina’s met het trefwoord ‘digibord’ vind je waarschijnlijk ook al mooie complete bronnenpagina’s die je zo aan jouw tabbladen kunt toevoegen.
Symbaloo voor de kinderen
Ook pagina’s met educatieve materialen die de kinderen in uw groep nodig hebben, kun je eenvoudig verzamelen in een Symbaloo-pagina. Wel zo handig, aangezien kleuters zelf nog geen internetadressen kunnen intypen. Je kunt bijvoorbeeld pagina’s samenstellen met links rondom een bepaald thema, zoals Sinterklaas of de Kinderboekenweek. Door te werken met herkenbare plaatjes zullen de kinderen snel bepaalde links terug kunnen vinden.
Op zoek naar meer?
Kijk voor meer suggesties ook eens op mijn Pinterest
Heb je zelf ook nog leuke suggesties?
Inspireer dan collega’s door jouw ideeën als reactie op deze blog te delen!
.
Comments