site-verification=8adc2fc3d443365f5c3bc1b5d2d80d29
top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverJuf Angelique

Activiteiten met stokken *

Bijgewerkt op: 22 jun.

In deze blog geef ik je suggesties voor activiteiten met stokken.



Drama/kring


Reclame voor een stok

Benodigdheden:

- Een stok

De kinderen staan in de kring en in het midden ligt een stokje. De kinderen mogen om de beurt laten zien wat dit stokje allemaal kan zijn en hun zelfbedachte voorwerp aanprijzen.

De stok kan bijvoorbeeld veranderen in een stofzuiger, een tandenborstel, een metaaldetector enz. Laat de verbeelding van de kinderen maar spreken!

 

Grote motoriek/bewegend leren


Stokduwen

Benodigdheden:

- Een lange stok

- Stoepkrijt of een touw

Leg met een touw een cirkel van ongeveer 4 meter doorsnede of teken deze met stoepkrijt. De kinderen gaan in tweetallen in de cirkels staan en houden elk een uiteinde van een stok vast. Door te duwen, proberen ze elkaar uit de cirkel te duwen. Wie als eerste de grond buiten de cirkel raakt, verliest.


Balanceerkunst

Benodigdheden:

- Stokken

De kinderen laten een stok op hun handpalm balanceren. De andere hand mag daarbij niet worden gebruikt. Wie houdt de stok het langst op zijn handpalm?


Bij het kampvuur:

Benodigdheden:

- Een stok

- Ringen

Alle kabouters staan rondom het kampvuur om kastanjes te gaan poffen. Ga in de kring staan en geef een stok door. Wanneer de stok weer terug is hang je er een ring aan en geef je hem opnieuw door. Voeg daarna weer een ring door. Lukt het de kabouters om de stok door te geven zonder de kastanjes te laten vallen?

 

Logisch denken/kring


Hoe ver?

Benodigdheden:

- Stokken, touwen, blokken, linialen

Hoe ver is het van het ene kind naar het andere kind, van de ene muur naar de andere muur, of van het ene voorwerp naar het andere in de ruimte? De kinderen meten het met voetstappen, sprongen, hun eigen lichaamslengte, stokken, touwen en/of linialen.

De kinderen kunnen deze afstand steeds overbruggen door bijvoorbeeld blokken neer te leggen. Je kunt de afstand ook in de hoogte zien: Wat is bijvoorbeeld de afstand vanaf de grond tot een touw? Kun je onder een touw door lopen, kruipen, rollen, zonder het aan te raken? Kun je een bal net zo hoog als het touw gooien?

 

Muziek/kring


De dirigent

Benodigdheden:

- Een stokje

Alle kinderen staan in de kring. Een kind is de dirigent en staat in het midden.

Wanneer dit kind iemand aanwijst dan mogen de kinderen zelf weten hoe ze hun naam zeggen (toonhoogte, hard, zacht, interval).

Als dit doorgaat wijst de dirigent verschillende kinderen aan, die pas weer stoppen met het noemen van hun naam als ze weer een keer worden aangewezen.


Overal zit muziek in

Benodigdheden:

- Thema gerelateerde materialen

- Stokken van verschillende materialen (hout, ijzer, plastic)

Leg verschillende thema gerelateerde materialen in de kring. Vraag de kinderen hoe er met de betreffende materialen muziek gemaakt zou kunnen worden. Zing een liedje en laat ze dit lied begeleiden met hun zelf bedachte instrumenten.


Met potten en pannen

Benodigdheden:

- Een kledingrek of een plank die je ergens tussen kunt hangen

- Touwtjes

- Potten, pannen en pollepels

- Stokken van verschillende materialen (hout, ijzer, plastic)

Ga in de kring zitten met al die potten, pannen en pollepels. Maak allemaal tegelijk een minuut lang zoveel mogelijk geluid. Bespreek daarna of dat mooi was. Maak vervolgens om de beurt een kort geluidje met je pot of pan. Bespreek of dat mooi was. Waarschijnlijk vonden de kinderen de eerste opdracht gewoon lawaai en vonden ze het geluid dat bij de tweede opdracht werd geproduceerd wat saai. Probeer nu met de klas meer georganiseerde muziek te maken. Bijvoorbeeld door geluids- en/of toonhoogtegroepjes te maken die mooi bij elkaar passen en door deze groepjes vervolgens om de beurt geluid te laten maken in een bepaald ritme. Verbind vervolgens deze verschillende composities aan elkaar. Bespreek of dat mooi was.


Afval

Benodigdheden:

- Een kledingrek of een plank die je ergens tussen kunt hangen.

- Afvalmaterialen, zoals plastic flessen, glazen flessen, blikjes (met gaatjes erin), deksels en stevige kartonnen kokers.

- Touwtjes

- Stokken van verschillende materialen (hout, ijzer, plastic)

Hang de afvalmaterialen aan het rek. Laat de kinderen muziek maken door met de stokken tegen allerlei afvalmaterialen aan te slaan. Waar denken ze aan bij het geluid dat ze maken? Welke klinkt hoog en welke laag? We doen het eerst zacht en dan hard en dan nog harder. Kunnen ze langzaam spelen? En snel? Laat de kinderen met behulp van de geluiden een zelfbedacht verhaal bedenken. Denk aan: een eng verhaal, het sprookjesbos, een stormachtige dag, een regenverhaal, diep in de zee enz.


Aanwijsspel

Benodigdheden:

- Een stok

- Een blinddoek

De kinderen wandelen door de kring. In het midden staat een geblinddoekt kind.

Hij geeft met zijn stokje de richting aan waarin de kinderen moeten lopen; links of rechts. Als het geblinddoekte kind zijn stokje omhoog steekt, moeten de kinderen stokstijf blijven staan. Het geblinddoekte kind wijst vervolgens met zijn stokje blind iemand aan.

Dat kind zingt met een verdraaide stem een aangeleerd liedje.

 

Op zoek naar meer?


Kijk voor meer suggesties ook eens op mijn Pinterest

Heb je zelf ook nog leuke suggesties?

Inspireer dan collega’s door jouw ideeën als reactie op deze blog te delen!


..

.



25 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page