Stekkels zijn echt een aanwinst voor elke kleuterklas. In deze blog vertel ik je hoe Stekkels jouw onderwijsaanbod kan verrijken en een nieuwe uitdaging kan zijn voor jonge kinderen.
Wat zijn Stekkels?
Stekkels zijn bouwblokken in natuurlijke vormen.
Deze blokken zijn handgemaakt van beukenhout, niet zwaar en het voelen lekker glad aan.
Ze zijn ook goed geschuurd, zodat je niet bang hoeft te zijn voor splinters.
Het hout heeft geen chemische bewerking ondergaan en is dus puur natuur.
Hierdoor is het veilig voor kinderen om de blokken ook met de mond te verkennen.
De basisset Stekkels bestaat uit 12 blokken in 2 verschillende formaten.
Deze set kan aangevuld worden met de Flets (grote platte schijven), Kies (compacte schijven) en Soles (zuilen). Ook is er een grote groepsset beschikbaar.
Doordat de vormen echt heel natuurlijk en organisch zijn, ontstaat er een nieuwe dimensie in het bouwen. Probeer maar eens een toren te maken van blokken die afgeronde vormen hebben! Daarmee kom je voor andere uitdagingen te staan dan wanneer je met de standaard vormen bouwt. De blokken doen daarmee een mooi beroep op de executieve functies van de kinderen die ermee werken!
Stekkels zijn een geweldige toevoeging om met ander materiaal een uitdagende leeromgeving vorm te geven en ze zijn bij elk thema of project in te zetten.
Stekkels zijn ook eenvoudig te combineren met bestaande sets bouwblokken.
De spelmogelijkheden zijn eindeloos.
Stekkels zijn anders, mooi en uitdagend!
Waarom Stekkels in een kleutergroep horen
Stekkels zijn een waardevolle aanvulling voor de ontwikkeling van elk jong kind.
Een kind leert veel van het bouwen met Stekkels:
Ze stimuleren de cognitieve ontwikkeling, doordat kinderen leren logisch te denken.
Ze stimuleren de taalontwikkeling doordat de kinderen leren te beredeneren waarom het ene bouwwerk stabiel is en een andere niet.
Ze stimuleren de motorische ontwikkeling doordat de Stekkels heel precies moeten worden geplaatst.
Ze stimuleren de sociaal-emotionele ontwikkeling, doordat kinderen moeten samenwerken. Door de unieke vorm bestaat de kans dat het bouwwerk omvalt; het kind leert dan om te gaan met een teleurstelling.
Stekkels dagen kinderen uit om de natuur te ontdekken, doordat ze in aanraking komen met evenwicht en zwaartekracht.
Overigens zijn Stekkels ook erg geschikt voor oudere kinderen.
Hoe zet je de Stekkels in?
Wanneer de kinderen voor het eerst met Stekkels gaan spelen, laat ze dan eerst exploreren. Wat kan ik met dit materiaal, wat wil ik ermee, wat kan er niet mee? Pas wanneer ze de fase van ontdekken gehad hebben, zullen ze tot verdiepend spel (kunnen) komen.
In eerste instantie hebben de kinderen ook alleen aan de Stekkels voldoende.
Laat de kinderen er later ook eens andere materialen bij gebruiken, om een bouwwerk nog meer aan te kunnen passen. Leg de Stekkels samen met een aantal materialen, die in eerste instantie niets met elkaar te maken hebben bij elkaar en laat de kinderen eens ontdekken. Denk hierbij bijvoorbeeld ook eens aan loose parts, saté prikkers, takjes, blaadjes enz...
Hang ook eens een foto op van een bestaand bouwwerk en laat deze nabouwen. Maak daarna een foto van het bouwwerk, en hang deze een volgende keer op om na te bouwen. Zeker voor kinderen die wat inspiratie kunnen gebruiken, is het fijn om zulke afbeeldingen te hebben in je bouwhoek.
De Stekkels vallen onder de categorie van bouwspeelgoed, maar tegelijkertijd zijn de blokken zo uniek, dat je ze eigenlijk niet zou moeten willen categoriseren.
Zo kun je Stekkels ook heel goed bij je verteltafel gebruiken om de omgeving van een verhaal na te bouwen. Geef de kinderen hierin een creatieve rol.
Ben jij ook enthousiast geworden? Je kunt de Stekkels hier aanschaffen:
Op zoek naar meer?
Kijk voor meer suggesties ook eens op mijn Pinterest Heb je zelf ook nog leuke suggesties?
Inspireer dan collega’s door jouw ideeën als reactie op deze blog te delen!
Comments