In de kleuterklas kom je verschillende hoeken tegen. Eén van deze hoeken is de leeshoek: een ruimte waarin kinderen zich terug kunnen trekken om heerlijk ontspannen hun boek te kunnen lezen. Maar hoe organiseer je nu het spel in de leeshoek en wat spreek je met de kinderen af? In deze blog geef ik je tips.
Promotie maken voor je leeshoek
Minstens zo belangrijk als een leerrijke leeshoek is jouw aanpak van de leeshoek t.a.v. de kleuters. Trek daarom voldoende tijd uit voor de introductie.
Betrek de kinderen! Om verschillende boeken onder de aandacht te brengen bij de kinderen kun je de kinderen mee laten helpen bij de inrichting van je leeshoek en thema-ideeën laten inbrengen. Deze ideeën gaan in een doos en daar wordt dan één idee uitgehaald. Dit idee wordt die maand het thema van de leeshoek. Leg er ook boeken neer die de kinderen zelf hebben of meegebracht (je kan hen of hun ouders dat, na het herinrichten van de hoek volgens thema/onderwerp, vragen).
Wees zelf enthousiast! Stel de activiteiten in de boekenhoek, of activiteiten rond boeken in andere hoeken, als eerste voor in het rijtje van mogelijke activiteiten en hoeken en schenk evenveel aandacht, zorg en toewijding aan een duidelijke, aparte leeshoek als aan de andere hoeken van je klas. Als jij enthousiast bent, dan zijn de kleuters dat namelijk ook! Wat je aandacht geeft groeit! .
Net zoals je voor de bouwhoek, huishoek, zandtafel enz. omschrijft met welke motiverende materialen de kleuters aan de slag kunnen, doe je dat ook voor de leeshoek. Stel klassikaal de nieuwe boeken in je leeshoek voor door de kaft te bespreken, enkele prenten al eens samen te bekijken enz… Behandel niet teveel boeken tegelijk. Laat de kinderen zien hoe ze met de boeken aan de slag kunnen gaan en bespreek activiteiten die ze er kunnen doen. Neem hier bijvoorbeeld een knuffel voor die in de leeshoek woont. Deze knuffel bespreekt de mogelijkheden van zijn huisje. De kleuters kunnen bv. het verhaal dat in de grote kring verteld werd, navertellen aan de klassenpop. Of ze kunnen een bekend verhaal naspelen met hand-/stokpoppetjes of een ander einde verzinnen bij een verhaal. Ze kunnen ook naar letters of informatie zoeken. Meer suggesties vind je in mijn blog: Activiteiten in de leeshoek.
Kopieer de voorkant van het boek nadat je het hebt voorgelezen en hang dit op in de leeshoek.
Regels en afspraken
Net zoals in de andere hoeken zijn ook in de leeshoek afspraken nodig.
Leer de kinderen zorgvuldig en zuinig omgaan met boeken.
Afspraken die je kunt maken zijn:
Er wordt rustig gespeeld in de leeshoek!
Er wordt niet getekend in de boeken!
Er worden geen bladzijden uit boeken gescheurd!
We laten geen boeken op de grond slingeren!
Er wordt niet getrapt op boeken!
Boeken worden na afloop netjes terug gezet!
Scheuren of een los blad worden gemeld bij de leerkracht!
Omdat de boekenhoek vaak een gezellige hoek is, met kussens die uitnodigen tot sprankelend fikfakken, zal je deze afspraken vaak moeten (laten) herhalen.
Pictogrammen kunnen aangeven of de hoek open of dicht is, hoeveel kleuters er tegelijk in de hoek mogen, hoe kinderen moeten opruimen en welke afspraken er gelden.
Houd het rustig en klein. Laat twee, hooguit drie kinderen in de leeshoek spelen. Dwing kinderen ook niet om voor de leeshoek te kiezen, daarmee haal je het leesplezier juist weg.
Spelbegeleiding door de leerkracht
De begeleiding van de leerkracht start vanuit een observerende houding.
Wat boeit de kleuter? Waar kun je als leerkracht op inspelen?
Ga zelf ook regelmatig even in de leeshoek zitten en sluit dan aan bij het spel van de kleuter, lees voor of laat je voorlezen. Voeg als dat nodig is nieuwe impulsen toe (bijv. zoekopdrachten) en laat zelf emoties zien als je met boeken bezig bent.
Toon je nieuwsgierigheid voor een boek en reageer op de illustraties als je door boeken bladert.
Laat de kleuters die een activiteit deden in de leeshoek, daar nadien over vertellen aan de andere kleuters: Wat vonden zij het leukste boek? Waarom?
Pak zelf ook regelmatig boeken uit de hoek om in de kring voor te lezen.
Op zoek naar meer?
Kijk ook eens op mijn Pinterest
Heb je zelf ook nog leuke suggesties?
Inspireer dan collega’s door jouw ideeën in een reactie op deze blog te delen!
.
.
.
Comments