site-verification=8adc2fc3d443365f5c3bc1b5d2d80d29
top of page
Zoeken
Foto van schrijverJuf Angelique

Muziek en de sociaal-/emotionele ontwikkeling

Bijgewerkt op: 21 jun.

Muziek kan een krachtig instrument zijn om de sociaal-emotionele ontwikkeling van jonge kinderen te stimuleren. Als je de sociaal-emotionele ontwikkeling met muziek combineert, dan wordt dat ineens veel leuker. Kinderen worden meer gemotiveerd en een gemotiveerde leerling leert meer én sneller. In deze blog lees je er meer over.



Muziek is leerzaam!


Muziek is niet alleen keileuk, maar muziek maakt ook slimmer!

Muziek stimuleert op een plezierige manier de sociale, emotionele, motorische, creatieve, cognitieve en zintuiglijke ontwikkeling. Dit positieve effect heeft te maken met het moeten samenwerken van de beide hersenhelften bij het maken van muziek. In onze linker hersenhelft wordt onze spraak en ons intellect geregeld. Onze rechter hersenhelft regelt onze gevoelens. Door het maken van muziek raken deze hersenhelften meer en sterker met elkaar verbonden dan bij kinderen die geen muziek maken, omdat de verbindingen tussen beide hersenhelften bij het maken van muziek worden geactiveerd en hierdoor minder neuronen afsterven. Dit maakt de verbindingen beter en dat heeft weer invloed op de intelligentie van een kind.

 

Muziek en sociaal-emotionele ontwikkeling

Door muziek te maken, te zingen en te dansen train je eigenlijk vanzelf al de sociaal-emotionele vaardigheden van kleuters.


Emotionele vaardigheden

Kinderen komen in liedjes en muziek allerlei gevoelens tegen, waarin ze hun eigen gevoelens kunnen herkennen. En door te zingen kunnen ze hun gevoelens ook uiten.

Door te dansen op muziek leren kinderen hun eigen lichaam goed kennen en kunnen kinderen uitdrukken wat hen innerlijk beweegt.


Zingen, muziek maken en dansen zorgen bovendien voor een vermindering van stress.

Als je zingt, danst of muziek maakt, dan vergeet je even alles en maakt je lichaam het hormoon endorfine aan. En dat geeft je een geluksgevoel!

Door te zingen, muziek te maken en te dansen ervaren kinderen bovendien dat ze daarmee ook mensen kunnen raken of laten nadenken.



Sociale vaardigheden

Muziek en dans zijn krachtige middelen om kinderen (ook van verschillende culturen) met elkaar te verbinden. Samen liedjes zingen, dansen en muziek maken zorgt voor een gevoel van saamhorigheid: een gevoel van deel uitmaken van een groep, erbij horen, samen iets voor elkaar krijgen. Dat zorgt weer voor een positieve energie binnen de groep.


Kinderen leren bij muziek samen te werken door van al die verschillende klanken die ze samen maken een mooie melodie te vormen. Zo leren ze dat ieder kind een eigen rol heeft binnen het geheel en dat iedereen nodig en waardevol is.

 

De voordelen van vakoverstijgend werken


Muziekonderwijs verdwijnt vanwege de volle lesroosters te vaak naar de achtergrond.

Door muziek vakoverstijgend te benaderen kun je deze problemen echter tackelen.

Muziek is een ontwikkelingsgebied op zich, maar daarnaast ook een prachtig middel om meerdere ontwikkelingsgebieden te combineren in één activiteit.

Muzikale doelen zijn bij uitstek geschikt om te combineren met doelen van andere leergebieden. Een rekenlesje kan bijvoorbeeld ook goed worden aangeboden in de vorm van een liedje.


Vakoverstijgend werken levert niet alleen tijdwinst op. Het versterkt ook het leereffect!

Door andere vakken op een plezierige manier aan muziek te koppelen zullen veel kinderen namelijk nog meer betrokken zijn en de leerstof een veel meer fysiek doorleefde ervaring opleveren. Hierdoor blijft de leerstof beter hangen. Bovendien nodigt muziek uit tot regelmatig herhalen, waardoor de kennis ook beter inslijt.

Doordat je bij vakoverstijgend werken verschillende delen van de hersenen tegelijk aanspreekt is de ontwikkeling op al deze gebieden ook effectiever.


Laten we dus een goede gewoonte maken van muziekonderwijs binnen de basisschool en het de plek geven die het verdient!

 

Op zoek naar meer?


Kijk voor meer suggesties ook eens op mijn Pinterest

Heb je zelf ook nog leuke aanvullingen of tips?

Inspireer dan collega’s door jouw ideeën als reactie op deze blog te delen!

 

Bronnen


Christiane Nieuwmeijer. lkca.nl. (2021). Muzikaal spel in groep 1/2: feit of fictie?.

Geraadpleegd op 20 oktober 2023.


SLO. 2019. Leerplankader kunstzinnige oriëntatie.

Geraadpleegd op 20 september 2023.


Mariska. Squla.nl. (2018). Kinderen en muziek, de perfecte combinatie!

Geraadpleegd op 2 maart 2021.


Blos. (2022). BLOS pluist het uit: de invloed van muziek op de ontwikkeling van je kind.

Geraadpleegd op 23 december 2022.


Leraar24. (2019). Muziekonderwijs met leerlijn belangrijk voor het brein

Geraadpleegd op 2 maart 2021.


Christiane Nieuwmeijer. Meer muziek in de klas. (Jaartal onbekend). Inspiratieplaat.

Geraadpleegd op 2 maart 2021.



.








621 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page