site-verification=8adc2fc3d443365f5c3bc1b5d2d80d29
top of page
Zoeken
Foto van schrijverJuf Angelique

Rekenbegaafde kleuters

Hoogbegaafdheid heeft vele vormen. Sommige hoogbegaafde kinderen zijn heel rekenbegaafd. In deze blog geef ik je tips om deze kinderen te begeleiden.


Hoogbegaafd


Het is moeilijk om een eenduidige, sluitende definitie te geven van wat hoogbegaafdheid is. Naast een gemeten hoge intelligentie zijn er verschillende gedragsmatige kenmerken. Naast de verschillen die je kunt zien tussen de typen (hoog)begaafde kinderen, zijn er echter ook een aantal overeenkomsten.

  • Hoogbegaafde kinderen hebben een sterke mate van autonomie, ze willen alles graag op hun eigen manier doen. Daardoor hebben ze vaak moeite met zich aanpassen aan autoriteit en lijken ze niet goed te luisteren of op te letten.

  • Hoogbegaafde kinderen zijn ook snel verveeld als de stof niet interessant genoeg is of als de stof te makkelijk is. Ze vinden veel dingen ‘saai’. Leerkrachten en ouders kunnen hierdoor de indruk krijgen dat de stof te eenvoudig is, maar dat is echt niet het geval. ‘Saai’ betekent niet altijd te makkelijk. Het is ook vaak ‘niet interessant’.

  • Een hoogbegaafd kind leert alleen heel snel als iets voor hem of haar interessant is.

 

Hoogbegaafd en rekenbegaafd


Sommige hoogbegaafde kinderen zijn heel rekenbegaafd.

Over rekenbegaafde kinderen zijn veel misverstanden.

Zo zouden ze autistisch lijken en weinig sociale vaardigheden hebben. Alle kinderen hebben hun eigen sociale en emotionele ontwikkeling. Hoogbegaafde rekenbegaafde kinderen zijn daarin niet anders. Alleen hebben ze soms weinig kinderen om zich heen die op dezelfde manier denken en die dezelfde dingen leuk vinden als zij.


Dan is er nog het misverstand dat deze kinderen alles meteen moeten kunnen zonder instructie. Dat is niet realistisch. Ook rekenbegaafde kinderen hebben instructie nodig en bij ingewikkelde opdrachten zullen ze ook meer vragen hebben.

 

De rol van de leerkracht


Het kan ingewikkeld lijken om deze kinderen goed te begeleiden, maar dat is het helemaal niet. Enkele tips:

  • Deze kinderen hebben vaak zelf een goed idee wat ze willen doen en wat ze nodig hebben. Sta daarvoor open, betrek hen bij hun leerproces.

  • Bespreek met het kind dat jij wilt dat ze meedoen met de klas en waarom je dat wilt.

  • Heb vooral een open houding en durf flexibel te zijn, maar geef ook duidelijke grenzen aan en stel eisen.

  • Als een kind aangeeft dat het de rekenles saai vindt, ga er dan niet meteen vanuit dat het te makkelijk is. Het kan ook niet interessant zijn of misschien wel te moeilijk. Laat een kind dus liever verwoorden wat het bedoelt met saai. Misschien is een andere werkvorm goed.

  • Hoogbegaafde kinderen hebben soms moeite met automatiseren. Ze vinden het interessant om onderwerpen goed te begrijpen en goed uit te zoeken, maar stomweg stampen is dan moeilijk. In plaats van hem rekenkennis te laten stampen, kun je een kind ook een zinvolle opdracht geven, waarbij veel vaardigheden tegelijk aan bod komen

  • Een rekenbegaafd kind heeft aparte lesstof nodig om zich optimaal te kunnen ontwikkelen. Welke verdieping een kind nodig heeft, hangt af van de interesses van een kind op dat moment. Als een kind interesse heeft in een bepaald onderwerp, kun je daarbij aansluiten en verdieping zoeken. Gelukkig komt er steeds meer materiaal op de markt dat leerstof op deze manier aanbiedt.

  • Het is belangrijk dat een kind genoeg tijd krijgt om aan een opdracht of project te werken. Geef ook voldoende ruimte voor het stellen van vragen.

  • Omdat deze kinderen op hun eigen manier leren, is het verstandig om je meer als coach op te stellen dan als leerkracht. Vraag naar de denkwijze van de kinderen en laat hen zelf uitleggen hoe ze tot hun idee zijn gekomen.

 

Op zoek naar meer?


Kijk voor meer suggesties ook eens op mijn Pinterest

Heb je zelf ook nog leuke suggesties? Laat dan een reactie achter!


.

.

232 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page