site-verification=8adc2fc3d443365f5c3bc1b5d2d80d29
top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverJuf Angelique

Kringactiviteiten: geletterdheid/schrijven

Bijgewerkt op: 30 jun.

Het is in een kleutergroep voor het latere lezen en schrijven erg belangrijk om niet te vroeg met letters aan de slag te gaan en eerst het klankbewustzijn spelenderwijs te stimuleren. Kinderen die bewust zijn van klanken en interesse in letters gaan krijgen, kun je vervolgens activiteiten met letters aanbieden. In deze blog vind je suggesties voor kringactiviteiten om de geletterdheid te oefenen met kleuters



Geletterdheid: Voorbereidend schrijven/kring


Letters uitbeelden

Benodigdheden:

- Een vel papier

- Een stift

Bied een letter aan. Schrijf deze letter op een vel papier en verken de klank. Wie weet hoe deze letter eruit ziet? Benoem de vorm van de letter.

Kunnen de kinderen de letter met hun handen of zelfs met hun hele lichaam maken? 


Letters in de lucht

Benodigdheden:

- Geen

Bied een letter aan. Schrijf deze letter op een vel papier en verken de klank. Wie weet hoe deze letter eruit ziet? Benoem de vorm van de letter.

Schrijf de letter een aantal keren samen in de lucht, op elkaars rug, op de grond enz... en spreek daarbij steeds de klank uit.


Loop de letter!

Benodigdheden:

- Geen

Bied een letter aan. Schrijf deze letter op een vel papier en verken de klank. Wie weet hoe deze letter eruit ziet? Benoem de vorm van de letter. Loop de letter!


Letteryoga

Benodigdheden:

- Letterkaarten

Ga in een kring zitten. Ga met beide voeten op de grond en met gesloten ogen rechtop in je stoel zitten. Adem rustig in en uit. Wijs een kind aan dat een letter op iemands rug gaat ‘schrijven’ met zijn of haar vinger. Het voelt als een ‘massage’ tijdens de ontspanning.

De ander raadt welke letter het is. Degene die de letter schreef, gaat met gesloten ogen zitten op de stoel van degene die de letter geraden heeft. Die kiest vervolgens een nieuwe letter. Herhaal dit in een aantal rondes.

Variatie: Als variant kun je kaartjes met afbeeldingen uitdelen en de kinderen de eerste letter van het woord laten ‘schrijven’.

 

Op zoek naar meer?


Boekentip:

Kijk voor meer suggesties ook eens op mijn Pinterest

Heb je zelf ook nog leuke suggesties? Laat dan een reactie achter!


.

.

.



11 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page