site-verification=8adc2fc3d443365f5c3bc1b5d2d80d29
top of page
Zoeken
Foto van schrijverJuf Angelique

Knikkerbanen

Knikkerbanen zijn tijdloos populair speelgoed. Ze hebben een grote aantrekkingskracht op kleuters. En wist je dat een knikkerbaan niet alleen heel erg leuk is, maar dat kinderen er ook ontzettend veel van leren? In deze blog vertel ik je er meer over.



Knikkerbanen


Knikkerbanen bestaan al tientallen jaren. En het blijft geweldig speelgoed.

Kinderen vinden knikkerbaan fascinerend om naar te kijken.

Ze genieten van de snelheid, de beweging en de verschillende kleuren en vormen.

Knikkerbanen hebben daarnaast een rustgevend effect. Het kan heerlijk zijn om na een dag vol prikkels met een knikkerbaan te spelen en even te ontladen.


Er zijn allerlei varianten op de markt: houten knikkerbanen, plastic knikkerbanen, knikkerbanen voor in bad, knikkerbanen die compatibel zijn met Duplo/Lego, metalen banen, knikkerbanen met grote onderdelen en knikkerbanen met kleinere onderdelen.

 

Leuk en leerzaam


Door te bouwen met knikkerbanen maken kinderen niet alleen veel plezier maar leren ze ook.


Knikkerbanen geven kinderen veel mogelijkheden om hun verbeelding te gebruiken en hun creativiteit te ontwikkelen. Knikkerbanen zijn een geweldig voorbeeld van speelgoed met een open einde, waar kinderen eindeloos veel combinaties mee kunnen maken.


Knikkerbanen lenen zich ook bij uitstek om samen mee te spelen en dat is erg waardevol voor de sociale ontwikkeling. Bij het samen bouwen verdeel je het werk, moet je verschillen van mening en inzicht bespreken, afspraken maken, compromissen sluiten, elkaar feedback geven en feedback ontvangen. En als dat allemaal goed gaat en het eindresultaat staat, ervaar je hoeveel voldoening het geeft om samen iets moois voor elkaar te krijgen.


Knikkerbanen stimuleren de emotionele ontwikkeling van kinderen. Een kind dat iets zelf bedenkt en met eigen handen bouwt, krijgt meer zelfvertrouwen in wat het kan.

Daarnaast leert het kinderen om om te gaan met frustraties en door te zetten.


Knikkerbanen zijn ook een leuke manier om kinderen in spelvorm ervaringen op te laten doen met STEAM. Door de onderdelen op een juiste manier in elkaar te zetten creëren kinderen inzicht. Kinderen doen ervaringen op met rekenen/wiskunde, ruimtelijk inzicht, zwaartekracht, dynamica, techniek, instructies lezen en opvolgen, problemen oplossen en logisch denken.


Knikkerbanen stimuleren de ontwikkeling van de fijne motoriek en oog-hand-coördinatie.

 

Hubelino


De knikkerbanen van Hubelino passen perfect op Duplo. Hubelino is dus een zeer mooie aanvulling hierop. Als je zelf al Duplo hebt, is doos 128 met alleen knikkerbaandelen, de beste investering voor in jouw kleutergroep. Hierin zitten ook bochten met hoogteverschil en een kruispunt. Met deze set kunnen vier kinderen tegelijk bouwen.

De knikkerbaandelen van Hubelino komen in vier kleuren

Er zijn rechte stukken met of zonder helling en er zijn vijf soorten bochten.

Daarnaast zijn er ook uitbreidingen te koop. Deze uitbreidingen zijn voor kleuters eigenlijk niet nodig. Mocht je ze voor de afwisseling toch willen aanschaffen, koop dan trechters.

De katapult en de lift zijn ook erg leuk om mee te spelen, maar voor kleuters is het te moeilijk om hiermee te bouwen.

Hubelino is geschikt vanaf drie jaar en blijft ook voor oudere kinderen uitdagend.


Houd de Hubelino apart van de Duplo. Dit vergemakkelijkt het bouwproces, het zoeken naar stukken is een stuk overzichtelijker en zo maken de kleuters een bewuste keuze voor de knikkerbanen. Duplo gebruiken ze dan als hulpmiddel.

 

Activiteiten met knikkerbanen


Knikkerbanen kun je op verschillende manieren inzetten:


1. Vrij bouwen

Wanneer je kinderen vrij laat bouwen met een knikkerbaan dan zullen ze steeds weer wat anders maken. Startende bouwers zullen nog niet de lucht in gaan en vrij vlak bouwen, maar na een paar keer worden de knikkerbanen vanzelf hoger.


2. Nabouwen

Op internet staan tientallen voorbeelden om na te bouwen. Je kunt ook een leerling uit de bovenbouw vragen een knikkerbaan te bouwen en vervolgens de kleuters te begeleiden.


3. Plattegronden nabouwen

Op www.hubelino.nl zijn bijvoorbeeld plattegronden te vinden die je kunt printen.

De plattegronden zijn er in drie moeilijkheidsgraden. De beginnersvarianten zijn, met een beetje hulp, ook door kleuters te bouwen.


4. Met een opdracht

Geef de kleuters korte simpele opdrachten, zoals:

  • Gebruik precies vier bochten

  • Gebruik alle gele stukken

  • Maak een knikkerbaan waarbij de knikker lang onderweg is en maak een baan waarbij de knikker heel snel beneden is.

  • Maak twee banen die elkaar kruisen en zorg dat knikkers botsen.

Laat de kinderen, met een beetje creativiteit, ook eens een knikkerbaan ontwerpen bij het thema waar je mee bezig bent. Laat de kleuters bijvoorbeeld eerst iets kleuren/knutselen of bouwen met blokken of Duplo en daar vervolgens een knikkerbaan omheen bouwen.

Denk bijvoorbeeld aan een slang, waarbij de kleuters een hele lange tong van een knikkerbaan maken of een huis waar Sinterklaas pakjes van het dak gooit. Plak het papier met een plakbandje of kneedgum op de knikkerbaan.


Bewaar de knikkers apart en geef die pas als ze een stuk gebouwd hebben.

Maximaal twee balletjes per persoon zorgt ervoor dat je ze ook weer terugkrijgt.

 

Knikkerbanen van kosteloos materialen


Ook met simpele huis-, tuin- en keukenmaterialen en kosteloos materiaal kun je knikkerbanen maken. Wat bijvoorbeeld een leuke opdracht voor kleuters is, is het maken van een wc-rollen-doolhof. Het basisidee is een doos waarin je delen van wc-rollen plakt.

Je kunt dan een balletje in deze doos laten rollen van de ene rol naar de andere.

Gebruik als doos bijvoorbeeld de deksels van de dozen printerpapier en als het formaat van je knikkers het toe laat, kies dan voor keukenrol. Keukenrollen zijn wat steviger en net kleiner dan wc-rollen waardoor het beter in de doos past.

Knip de rollen in kleinere stukken en laat de kleuters cijfers op de rollen schrijven.

Daarna kunnen ze de rollen en de doos verder versieren met gekleurd papier/tekeningen/stickers. Bevestig tot slot de rollen in de doos.

Dan kan het spelen beginnen. Lukt het de kinderen om een balletje door alle rollen te krijgen en ook nog in de goede volgorde?

 

Buiten


Je kunt met simpele materialen ook een knikkerbaan buiten maken.

Maak in de zandbak bijvoorbeeld een flinke zandheuvel en geef de kleuters stokjes waarmee ze knikkerbanen van boven naar beneden kunnen tekenen.

Geef ze ook een paar harkjes om de baan te kunnen uitwissen of gedeeltelijk te kunnen veranderen. Gebruik knikkers of iets grotere balletjes.

Je kunt kleuters ook laten spelen met plastic dakgoten en het schoolhek.

Boor gaatjes in de zijkant van de goten en doe daar een touwtje doorheen.

Met stevige knijpers en/of knoopkunsten kunnen ze deze aan het hek bevestigen.

Voor deze knikkerbanen zijn ballenbakballen het meest geschikt. Vul de baan aan met wat kleine emmers waar ze de ballen in kunnen opvangen, wat bochten en een dichte buis.

Je kunt ook stoelen of een klimrek gebruiken om de goten tegen aan te zetten.

 

Op zoek naar meer?


Kijk voor meer suggesties ook eens op mijn Pinterest

Heb je zelf ook nog leuke suggesties?

Inspireer dan collega’s door jouw ideeën als reactie op deze blog te delen!





161 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commenti


bottom of page