site-verification=8adc2fc3d443365f5c3bc1b5d2d80d29
top of page
Zoeken
Foto van schrijverJuf Angelique

Kleuters die zeuren

Bijgewerkt op: 11 feb.

Zeurende kinderen....veel volwassenen kunnen er erg geirriteerd door raken.

Toch bedoelen jonge kinderen dit niet vervelend, maar hebben ze een achterliggend verlangen en kunnen dat nog niet goed verwoorden.

In deze blog leg ik je uit waarom kinderen zeuren en hoe je daarmee om kan gaan.



Redenen om te zeuren


Volwassenen zijn gevoelig voor zeuren en vinden het irritant. Wanneer we moe zijn is het vaak ook lastig er niet aan toe te geven om maar af te zijn van het gezeur.

Zeuren hoeft echter niet altijd te betekenen dat een kind meer wil of ontevreden is. Het kan ook te maken hebben met dat:

  • Het kind zich wil en uiten en wil vertellen hoe lekker of leuk het was. Onbewust legt het de link dat het zich blij voelt door het koekje of cadeautje wat het gekregen heeft. En natuurlijk wil je dan meer, want dan heb je dat fijne gevoel!

  • Een kind behoefte heeft aan duidelijkheid, omdat het wil weten waar het aan toe is. Eigenlijk vraagt het kind dus om een grens. Grenzen en duidelijkheid bieden namelijk veiligheid.

  • Het kind jouw aandacht vraagt. Een kind kan bijvoorbeeld meer gaan zeuren als je het drukker hebt gehad en minder tijd had voor het kind. Even wat persoonlijke aandacht kan wonderen doen.

  • Het kind zichzelf dit gedrag heeft aangeleerd. Als je wel eens hebt toegegeven toen het kind het je flink moeilijk maakte, zal je kind dit een volgende keer weer proberen, omdat het kind weet dat als het flink zeurt, het uiteindelijk krijgt wat het wil.


Zeuren is in ieder geval niet bedoeld om jou als volwassene te pesten of aan te vallen.

Het kind heeft een verlangen en kan dit nog niet in mooi Nederlands vertellen.

Eigenlijk is een zeurend kind ook een echte doorzetter. Het geeft niet op en blijft vasthouden aan wat het wilt. Deze eigenschap kan het in veel situaties goed gebruiken.

 

Tips voor de begeleiding


Hoe vaak wordt er niet gezegd dat je het zeuren gewoon moet negeren, omdat je een kind anders beloont voor negatief gedrag? Helaas werkt dit meestal niet.

Het kind zet dan vaak juist een extra tandje bij, want het wil eerst gehoord en gezien worden. Dat jij ziet hoe lekker het kind het vond en hoe graag het meer van dit gevoel wil. Pas daarna stopt het zeuren. In plaats van negeren, kun je het kind met de volgende tips helpen, zonder dat je daarbij toegeeft aan zijn/haar wens.


Erken de gevoelens!

Benoem de wens van het kind: ‘Je wilt dit graag hebben’ of ‘Je zou dat willen doen he’.

en geef daarbij ook erkenning voor zijn/haar gevoel: ‘Dat snap ik wel, want het is ook zo lekker’ of ‘Ik weet dat jij dat heel leuk vindt’.

Vertel daarna de actuele situatie: ‘Vandaag krijg je niets meer, want je hebt genoeg gehad’ of ‘Dat gaat niet want er mogen maar vier kinderen in de huishoek’.

Waarschijnlijk moet je dit nog een aantal keer te herhalen. Dit kan door te benoemen dat je snapt dat het kind teleurgesteld is en dat het helemaal niet leuk is als je niets meer krijgt of als het niet mag. Laat het kind steeds merken dat je hem begrijpt.

Ga er niet meteen tegenin. Als een kind zegt ‘Ik zou er nog wel één lusten’ of ‘Ik wil dat ook’, dan hoeft dat niet altijd te betekenen dat het kind meer wil, het kan ook laten weten hoe lekker of leuk het was. Benoem: ‘Natuurlijk wil je dat, het was lekker hè?’.


Wees duidelijk en concreet!

Vertel aan het kind wat het wel of niet krijgt en wanneer dan wel. Doe het niet af met ‘Misschien straks’, want dan blijft het kind hoop houden en zeuren of het nu al wel tijd is.


Blijf consequent!

Houd vol als je hebt gezegd dat je kind iets niet krijgt of mag

Ook als het kind moeilijk gedrag vertoont. Als jij toegeeft, leert het kind dat het vervelend gedrag kan inzetten om te krijgen wat het wil hebben.


Geef een ik-boodschap als het kind lastig gedrag vertoont!

Zeg bijvoorbeeld: ‘Ik vind het niet fijn dat je blijft vragen of het mag, want ik heb al ‘nee’ gezegd’. En vertel vervolgens welk gedrag je wel wilt zien.


Geef het kind af en toe onverwachts iets!

Zo leert een kind dat er soms zomaar iets komt, zonder dat het erom gevraagd heeft.

 

Op zoek naar meer?


Kijk voor meer suggesties ook eens mijn Pinterest

Heb je zelf nog aanvullingen of suggesties? Laat dan een reactie achter!

 

Bronnen


Apetrotse kinderen. (2016). Mijn kind zeurt veel.

Geraadpleegd op 28 mei 2022.


..




29 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commenti


bottom of page