Facebook is momenteel wereldwijd het bekendste sociale netwerk.
In deze blog lees je hoe je Facebook praktisch kunt toepassen in jouw kleuterklas.
Wat is Facebook?
Via Facebook kunt u in contact blijven met vrienden, oudklasgenoten, familie en kennissen. Je kunt er vertellen wat je bezighoudt, foto’s en video’s posten en reageren op berichten van de mensen waar je in dit netwerk mee ‘bevriend’ bent.
Facebook biedt echter nog meer mogelijkheden.
Je kunt gratis een account aanmaken op facebook.com. Het is aan te raden om meteen de account- en privacy instellingen goed in te stellen. Je vindt deze via het icoontje van het tandwieltje, rechtsboven op uw profielpagina. Je kunt hier jouw privacy instellingen aanpassen en bijvoorbeeld aangeven wie jouw berichten mag zien, wie mag aangeven of je op een bepaalde foto staat enzovoort. In de meeste gevallen heb je de keuze tussen ‘iedereen’, ‘vrienden van vrienden’ of ‘vrienden’. Het kan slim zijn om de instellingen voornamelijk in te stellen op ‘vrienden’. Wanneer je kiest voor ‘vrienden van vrienden’, verlies je snel het overzicht van wie er allemaal jouw foto’s kan zien.
Wanneer je een account hebt aangemaakt en de nodige aandacht hebt besteed aan de instellingen, kun je jouw vrienden en bekenden op gaan zoeken en ze vervolgens een vriendschapsverzoek sturen. Als zij jouw verzoek geaccepteerd hebben, kun je op jouw tijdlijn de updates van deze vrienden lezen.
Facebook biedt tussen de updates van jouw vrienden ook advertenties aan.
Dit is het verdienmodel dat achter deze netwerksite zit. Bedrijven willen graag zo veel mogelijk mensen bereiken met hun boodschap. Dat werkt het beste wanneer hun boodschap zogenaamde 'vind ik leuks’ krijgt van Facebookgebruikers.
Veel mensen laten zich verleiden om reclamecampagnes te ‘liken’, in de hoop hiermee een gratis product te winnen.
Facebook voor de leerkracht
Kleuters zijn natuurlijk te jong voor een Facebookaccount. De minimumleeftijd staat officieel ook op 13 jaar. Er zijn echter wel veel jongere kinderen op Facebook te vinden, maar voor veel leerkrachten is Facebook een medium om ouders te bereiken. Omdat veel ouders een account op Facebook hebben, is het voor hen vaak een bekend en handig medium voor snelle communicatie. Je kunt eventueel een besloten groep aanmaken voor jouw klas, waarbij je toestemming moet geven aan mensen die de berichten van de klas willen gaan volgen. Via deze groep kun je vervolgens met de ouders delen waar u in de klas mee bezig bent. Foto’s van werkstukken, uitstapjes en gebeurtenissen op school worden op die manier snel gezien door ouders.
Spreek met jouw collega’s af wat u wel en wat u niet op Facebook post namens de school. Gebruik enkel voornamen van kinderen en plaats geen foto’s van kinderen zonder toestemming van de ouders. Sommige scholen lossen dit op door hierover op het inschrijfformulier al een zin op te nemen. Voor kinderen die al op school zitten, moet dan natuurlijk wel nog toestemming aan de ouders gevraagd worden.
Facebook op school
Er zijn steeds meer basisscholen op Facebook te vinden die zich als school aanmelden. Wanneer je een profiel wilt aanmaken als school in plaats van als leerkracht, kies dan voor een pagina in plaats van een persoonlijk profiel. Wanneer je kiest voor de pagina via het instellingenmenu rechtsboven, kunnen ouders de pagina liken en vervolgens de updates van de school in hun eigen tijdlijn zien. Kies je voor een persoonlijke pagina, dan moeten ouders vrienden worden van de school. Dat betekent dat je ook alle statusupdates van de ouders in jouw tijdlijn krijgt. Wanneer de pagina van de school veel belangstellende ouders trekt, kan dit onhandig worden. Je kunt via een schoolpagina op Facebook ouders wijzen op interessante publicaties, websites of hen tips geven over bijvoorbeeld interessante uitstapjes of films. Je kunt eventueel meerdere personen binnen de school beheerder maken van de Facebookpagina, zodat de pagina door meerdere mensen actueel kan worden gehouden.
Heb je een privé-account op Facebook, spreek dan binnen het team af of leerkrachten wel of geen ‘vriend’ mogen worden met leerlingen en ouders. Weesje ervan bewust dat leerlingen en ouders waarmee je met jouw privé-account bevriend bent, ook jouw privé-statusupdates kunnen zien.
Een netwerk opbouwen
Misschien ken je al wat collega’s binnen het onderwijs die op Pinterest actief zijn.
Zoek anders via het zoekvenster op woorden als "onderwijs", "kleuters" of andere voor jou relevante termen. Klik op pins die je aanspreken, re-pin ze naar jouw eigen prikborden en ga de borden van anderen die je interessant vindt volgen. Wanneer je zelf pins plaatst, gebruik dan duidelijke titels voor jouw borden en geef eventueel in de omschrijving aan waarom je deze pin interessant vindt. Je zult zien dat je dan zelf ook snel meer volgers krijgt.
Op zoek naar meer?
Kijk voor meer suggesties ook eens op mijn Pinterest
Heb je zelf ook nog leuke suggesties?
Inspireer dan collega’s door jouw ideeën als reactie op deze blog te delen!
.
Comentários