site-verification=8adc2fc3d443365f5c3bc1b5d2d80d29
top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverJuf Angelique

Activiteiten om de emotieregulatie te stimuleren **

Bijgewerkt op: 22 jun.

In deze blog geef ik je suggesties voor kringactiviteiten om de emotieregulatie bij kleuters te oefenen.



SEO/kring


Lachen is verboden!

Benodigdheden:

- Geen

Vorm tweetallen. De kinderen gaan tegenover elkaar staan. Het ene kind trekt gekke bekken en het andere kind probeert zijn gezicht neutraal te houden. Hij mag niet lachen!

Lukt het om dit kind toch aan het lachen te krijgen?

Als dit gelukt is, wisselen de kinderen van rol.


Emotiethermometer

Benodigdheden:

- Een emotiemeter

Leer kinderen de signalen en de fase van hun emoties te herkennen!

Vraag bijvoorbeeld: ‘Wat merk je aan jezelf als je boos wordt?’ en ‘Hoe voel je dat?’

Maak een emotiemeter en zet aan de ene kant ‘kalm’ en aan de andere kant ‘boos’.

Met een wasknijper kan aangegeven worden welke emotie er door het kind gevoeld wordt. Met het gebruik van de emotiemeter help je het kind niet alleen met het herkennen, maar ook met het benoemen van de emoties die het voelt.


Bewegende beelden

Benodigdheden:

- Geen

De kinderen gaan in tweetallen tegenover elkaar staan. Het eerste kind gaat een minuut lang bewegingen maken en het andere kind doet deze zo precies mogelijk na.

Dat doen ze zonder te praten, zodat ze goed kunnen kijken en zich goed kunnen concentreren. Na een minuut klapt de leerkracht in de handen en worden de rollen omgedraaid. Daarna verander je het spel een beetje. Het eerste kind gaat weer een minuut lang bewegingen maken, maar het andere kind doet deze nu niet na. Hij is een standbeeld geworden. In plaats daarvan probeert hij een minuut lang stil te zijn en te staan.

Hij mag dus ook niet lachen. Tenslotte vraagt de leerkracht wie denkt dat hij alle beelden uit hun concentratie kan halen, bijvoorbeeld door gekke bekken te trekken.

Spreek af dat dit kind tussen de beelden door mag gaan, maar niet aan ze mag komen.

Laat het kind na twee minuten stoppen en bespreek de oefening na. Wat vonden ze lastig? Hoe lukte het toch om zich goed te concentreren? Hebben ze tips voor elkaar?


Miauw, miauw

Benodigdheden:

- Geen

Iedereen zit in een kring. Een kind is de kat (of een ander personage). De kat mag langs iemand strelen, luid miauwend. De anderen moeten proberen serieus te blijven.

Wie begint te lachen is af en wordt ook kat. Als een slachtoffer zich serieus kan houden zoekt de kat een ander slachtoffer.


De vulkaan

Benodigdheden:

- Papier

- Tekenmaterialen

Teken een vulkaan en vertel dat iedereen de hele dag door verschillende emoties voelt. Wanneer je nooit over die emoties praat, blijven ze zitten in de vulkaan totdat die uitbarst. Dan explodeert de boel en ontstaat huilen, schoppen en slaan. Veel volwassenen zien dat gedrag aan voor een gedragsprobleem, maar vaak is het niet meer dan het oppotten van gevoelens. Daarom is het zo belangrijk dat kinderen leren daar over te praten.


Wat kun je doen als je boos bent?

Benodigdheden:

- De poster 'emotieregulatie' Download hier!

Bespreek met de kinderen wat je zou kunnen doen als je boos bent?

Gebruik de poster uit de download erbij. Heb je een kind in de klas die snel boos is? Personaliseer de poster dan door de kaartjes uit te knippen en op de lege poster te plakken.


 

Op zoek naar meer?


Kijk voor meer suggesties ook eens op mijn Pinterest

Heb je zelf ook nog leuke suggesties? Laat dan een reactie achter!


..

.






.

1.663 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page