Voor een kleuter is zijn of haar verjaardag een heel belangrijke en spannende gebeurtenis.
In deze blog geef ik je tips hoe je een verjaardag van een kind in jouw groep kunt vieren.
Leef er naar toe!
Voor een kleuter is zijn of haar verjaardag een heel belangrijke, maar vaak ook een spannende gebeurtenis. Sommige kinderen vinden het helemaal niet zo fijn om lang in het middelpunt van de belangstelling te staan.
Om een kind meer op zijn gemak te laten voelen is het goed om hem voor te bereiden en naar dat feestelijke moment toe te leven.
Maak met behulp van een kalender visueel wanneer alle kinderen jarig zijn.
Ideeën hiervoor vind je in mijn blog Een verjaardagskalender (
En plak wanneer het bijna zover is een aantal dagen van tevoren, een foto of een taart op de juiste dag van de weekkalender, zodat een kind kan aftellen. Je kunt ook gebruik maken van een aftelkalender. Voorbeelden hiervan vind je op mijn Pinterest. Vraag in de week voorafgaand aan de verjaardag aan de jarige om ook alvast na te denken hoe de feesthoed eruit moet komen zien en maak deze bij voorkeur in zijn/haar bijzijn of samen.
Geef het kind ook een beetje de regie over het feest. Maak bijvoorbeeld kaartjes met activiteiten waaruit een kind kan kiezen.
Deze zijn ook heel handig om het feest inzichtelijk te maken voor kinderen die daar behoefte aan hebben! Je leest er verderop in deze blog meer over.
Een taart
Bij een verjaardag hoort natuurlijk een taart. Deze kun je kant en klaar via Internet bestellen of zelf maken van dummy's (piepschuimvormen). Vervolgens kun je de taart bijvoorbeeld bekleden met vilt of marsepein/fondant (fondant hard uit, marsepein niet).
Deze spullen koop je op Internet of bij speciale bakwinkels.
Bekleed je de dummy met fondant, dan kneed je deze tot het soepel is.
Rol het daarna uit op een siliconen mat of tafelzeil. Heb je dit niet, smeer dan een beetje plantaardig vet op je werkvlak. Rol het zo uit, dat het een pannenkoek/pizza vorm heeft. Ongeveer 5 mm is voldoende om de dummy te bekleden.
Zorg ervoor dat de dummy klaarstaat: schuur de scherpe randjes even weg en bevochtig de dummy met wat water. Leg nu de plak fondant over de dummy en druk het voorzichtig aan. Wanneer er plooitjes inzitten, voorzichtig een beetje optillen en uitstrijken.
Daarna komen de kaarsjes. Vanwege brandvoorschriften mag en kun je in de klas echter geen echte kaarsjes of waxinelichtjes aansteken. Kies dus wel voor waxinelichtjes op batterij.
Versier de taart nu verder met knutselspullen, decoratief materiaal en/of fondant decoraties. Je kunt ze ook zelf maken met uitsteekvormpjes.
Bewaar de dummytaart op een donkere, stofvrije plek.
Voorbeelden van taarten vind je op mijn Pinterest
Hang de slingers op!
Maak het nog feestelijker met slingers. Je kunt natuurlijk voor de standaard-vlaggenlijn kiezen, maar ook voor een slinger in het klassenthema, een zelfgemaakte slinger of een slinger met een persoonlijke boodschap. Er zijn bijvoorbeeld ook letterslingers te koop (o.a. bij de Xenos) waarbij je zelf de tekst kunt bepalen.
Versier de klas ook eens met een grote cijferballon.
Je kunt ook het digibord gebruiken om de klas te versieren, bijvoorbeeld met een (baby)foto van de jarige, een afbeelding van iets wat hij/zij leuk vindt of een digitale verjaardagstaart.
Deze vindt je o.a. op:
Zet de jarige in het middelpunt!
Zet de jarige in het middelpunt en zorg voor een feestelijke kroon (voorbeelden vind je op mijn Pinterest), sjerp, (feestbeest-)ketting of voor een leuke broche.
Laat deze aan het begin van het schooljaar bijvoorbeeld door de kinderen zelf knutselen.
Knutsel je de feestmuts zelf? Geef het kind dan zoveel mogelijk eigenaarschap bij het maken van de eigen feesthoed. Laat hem/haar bijvoorbeeld meebeslissen over alle materialen, kleuren en versieringen en geef de jarige ruimte voor eigen ideeën.
Je kunt aan het begin van het schooljaar ook een aantal mutsenmoeders vragen.
Maak met de kinderen een lijst welk thema er op hun verjaardagsmuts moet komen en lever deze lijsten in bij de moeders. De mutsenmoeders kunnen gebruik maken van materialen van school om thuis de verjaardagmutsen te maken. Vooral bij moeders die nog jongere kinderen thuis hebben en toch graag willen helpen op school is dit een leuke taak.
Je kan natuurlijk ook een feesthoed of sjerp van stof kopen, die de jarige de hele dag mag opzetten/aandoen. Je kunt een sjerp ook zelf maken van 2 lange stroken papier of stof die je aan elkaar maakt. Het is de bedoeling dat de sjerp over één schouder van het kind valt en dan schuin over de buik en rug naar beneden. Versier de sjerp bijvoorbeeld met een cijfer (leeftijd), en verjaardagskaart erop en/of wat bloemetjes.
Zorg ook voor een feestelijke verjaardag stoel. Hoe leuk een speciale stoel ook is als er een jarige is: hij neemt natuurlijk wel veel ruimte in beslag en staat er maar te staan als er geen jarige is. Als alternatief zou je kunnen denken aan een stoelkroon van stof of tafelzeil (duurzamer en makkelijker schoon te maken).
Deze stoelkroon schuif je over de rugleuning van de stoel van de jarige.
Voorbeelden van verjaardagstoelen vind je op mijn Pinterest
Denk ook eens aan een t.shirt met daarop de leeftijd 4,5 of 6, die de jarige aan mag doen.
Nodig de ouders uit!
Laat de ouders en eventueel ook broers en zusjes deel uitmaken van het verjaardagsfeest.
Zorg voor een vaste routine!
Voor een kleuter kan het best spannend zijn om zijn/haar verjaardag te vieren.
Zorg daarom voor een vaste routine om voorspelbaar te maken wat er gaat gebeuren.
Onderdelen van zo'n routine kunnen zijn:
Hulpjes kiezen
Deze hulpjes mogen bijvoorbeeld helpen met het uitblazen van de kaarsjes en het uitdelen van je traktatie.
Vertellen
Laat de jarige vertellen (en zien) wat hij/zij voor cadeautjes heeft gekregen.
Een kaartje kiezen
Laat de jarige een verjaardagkaartje kiezen. Bijvoorbeeld evenveel als zijn/haar leeftijd.
Op deze kaartjes staan enkele leuke opdrachtjes of privileges, speciaal voor de jarige, zoals:
De jarige mag kiezen waar je tijdens de speel-/werk les wilt spelen.
De jarige mag kiezen met welke kar of fiets hij/zij buiten gaat spelen.
De jarige mag een (feestelijk) voorleesboek kiezen.
De jarige mag de hele dag naast de juf of meester zitten.
De jarige mag de hele dag naast zijn/haar vriendje of vriendinnetje zitten.
De jarige mag de hele dag een mooie Hawaï ketting, een gewone ketting of sjerp dragen.
De jarige mag de logeerbeer als verjaardagsvisite mee naar huis nemen.
De jarige mag van zijn stoel springen.
De jarige mag een liedje of een filmpje op het Digibord kiezen.
De jarige mag een bewegingstussendoortje/energizer uitkiezen.
De jarige mag uit het raam roepen: ik ben jarig, ik ben 5 jaar! (en natuurlijk hoort een ouder die moet werken of een opa of oma die héél ver weg woont dat ook ).
De jarige mag met een bellenblaas net zoveel bellen als zijn/haar leeftijd blazen.
De jarige mag tijdens de lunch van een speciaal (gouden) bord eten en uit een speciale feestelijke beker drinken.
De jarige mag op de rug van de juf mee naar buiten.
De jarige mag een kleurplaat maken.
De jarige is een echte feestneus en mag een feestneus opzetten. Zorg voor verschillende feestneuzen. Zet vier feesthoedjes in de kring en leg onder drie ervan een feestneus (bijvoorbeeld een varkensneus, heksenneus en een clownsneus), terwijl de jarige goed kijkt. Onder één hoed ligt dus niets. Schuif de feesthoedjes door elkaar. Laat de jarige één hoedje uitkiezen. De neus die hieronder ligt is zijn feestneus. Ligt er geen neus onder het hoedje, dan mag het kind zelf kiezen uit de drie neuzen..
De jarige mag een spel bedenken of uitkiezen. Bijvoorbeeld: Hoeveel kinderen zitten er achter je? Hoeveel kinderen kruipen er door het poortje? Verjaardagsliedjes raden op lalala. Ik zie ik zie wat jij niet ziet... enz.
De jarige mag ballonnen proberen te vangen. De kinderen gaan hiervoor rondom een parachute zitten. Gooi evenveel ballonnen als de leeftijd van de jarige op de parachute. Zet vrolijke muziek op en laat de ballonnen op de parachute dansen. Vraag de kinderen de parachute los te laten en enkele stappen naar achteren te doen. Beweeg de parachute zo, dat de ballonnen van de parachute vallen. De jarige vangt de ballonnen.
De jarige mag een knalfeest maken door een ballon te laten knallen.
De jarige mag een sterretje afsteken.
De jarige wordt geschminkt.
De jarige mag zich verkleden.
De jarige mag muziek maken.
De jarige mag op de stoel staan.
De jarige mag bellen blazen.
De jarige krijgt complimenten van zijn/haar klasgenoten.
De jarige mag de hele klas op een sticker trakteren en hij/zij mag er zelf 2.
De jarige mag grabbelen uit de grabbelton.
De jarige mag de polonaise door de klas lopen.
De jarige mag een feestbeest (kaartje o.i.d. van een dier) uitkiezen.
Vraag de kinderen ook eens naar hun eigen ideeën.
De kaartjes kunnen ook op andere manieren worden vormgegeven.
Met kaartjes in de vorm van wagonnetjes kan de jarige bijvoorbeeld een verjaardag-trein leggen. Met kaartjes in de vorm van een vlaggetje kan de jarige een feestslinger maken door ze aan een lijn te hangen.
Geef de kaartjes kleuren en afbeeldingen, zodat de kinderen ze steeds sneller gaan herkennen. De jarige kan een aantal kaarten uit de stapel kiezen of trekken.
Op de groene kaarten staan bijvoorbeeld allerlei liedjes, op de rode allerlei spelletjes enz.
Een andere mogelijkheid is om één of meerdere kaartjes leeg te laten en het kind zelf te laten bedenken wat hij/zij graag zou willen. De kaartjes zijn ook erg geschikt om de volgorde van de feestactiviteiten inzichtelijk te maken.
Het is aan de leerkracht om te bepalen hoeveel er dit mogen zijn. Je kunt ervoor kiezen de jarige in één keer alle kaartjes voor zijn feest te laten kiezen/trekken of het kind één voor één een kaartje laten kiezen/trekken. Je kunt ook kaartjes met activiteiten die tijdens elke verjaardag terugkomen, zoals het opzetten van de feestelijke muts, het feliciteren van de jarige en het trakteren. Bewaar de kaartjes en de benodigde attributen in een speciale feestelijk versierde verjaardag koffer of een doos.
Je kunt deze feestelijke koffer ook een dagje meegeven aan de jarige.
Denk bij de inhoud aan: Een map met verschillende kleurplaten, een boek of verhaal rond jarig zijn, de logeerknuffel, vlaggetjes, taartdecoratie, een Cd met verjaardagsliedjes enz.
De jarige neemt de koffer ’s avonds mee naar huis en viert samen met de ouders verder.
Je kunt het ook andersom doen en de jarige een dag voorafgaande aan zijn/haar verjaardag een feestelijke koffer meegeven. Daarin mag hij/zij thuis allerlei spulletjes stoppen van baby tot nu( foto's, een slabbetje, het eerste schoentje, een rompertje, een lievelingsknuffel…) Op de dag van de verjaardag worden alle spullen bekeken en worden de foto’s chronologisch geordend om te zien hoe ze gegroeid zijn.
Kaarsjes aandoen en uitblazen
Laat de jarige zelf het goede aantal kaarsjes op de taart zetten.
Doe evenveel kaarsjes aan als de leeftijd van het kind.
Bij ieder kaarsje kun je de ouders of de kinderen bijvoorbeeld vragen wat de jarige geleerd heeft bij die leeftijd. Toen hij/zij 1 was kon ze… , toen hij/zij 2 was leerde ze…
Natuurlijk moeten de kaarsjes ook uitgeblazen worden, ook als het geen echte kaarsjes zijn. Laat de hele klas hierbij terugtellen (als de jarige bijvoorbeeld 5 wordt van 5 naar 0) en de jarige en zijn/haar hulpjes de led kaarsjes 'uitblazen'. Dat wil zeggen: terwijl er hard geblazen werd zetten de jarige en de hulpjes samen de kaarsjes met het knopje aan de onderkant uit.
De jarige mag tijdens het uitblazen een wens doen (dit kan bijvoorbeeld ook het kiezen van een verjaardagkaartje zijn, zoals hierboven beschreven).
Je kunt ook een taart op het digibord laten versieren. Deze vind je o.a. op:
Liedjes zingen
Onmisbaar in elke verjaardag routine is natuurlijk het zingen van verjaardagsliedjes.
Stel een leuke medley van verjaardag nummers samen.
Maak het feestje extra gezellig door enkele liedjes mee te zingen met een cd, bij het zingen te klappen, muziek te maken met instrumenten, te dansen, in een levende feestslinger te lopen of de polonaise te lopen.
Zorg voor een leuk versierde mand met muziekinstrumenten.
De jarige deelt een aantal muziekinstrumenten uit. De kinderen met een instrument gaan staan. Geef de jarige een dirigeerstokje en een muziekstandaard. Laat de jarige bijvoorbeeld op de stoel of een tafel staan en dirigeren (armen wijd dan moeten de kinderen hard zingen, armen bij elkaar dan moeten ze heel zacht zingen).
De kinderen met instrument zijn het orkest. De jarige dirigeert zo zijn eigen feestorkest.
Je kunt het orkest ook een serenade laten brengen aan de jarige. De jarige blijft in dat geval in de klas, terwijl het orkest naar de gang gaat. Zij komen in een lange rij het lokaal binnen en bespelen hun (zogenaamde) instrument op de melodie van Lang zal ze leven, bijv. 'ping ping ping ping' of 'rom bom bom'. Het orkest loopt in de rij door de klas en telkens wanneer het lied met één instrument afgelopen is, wordt een volgend instrument bespeeld. Bijvoorbeeld:
De trom: 'rom bom bom bom bom'
De triangel: 'ting ting ting ting ting'
De trompet: 'retteketetteketetet'
De piano: 'ping ping ping ping'
De fluit: 'fuut fuut fuut fuut'
Het bekken: 'beng beng beng beng'
Maak tijdens het zingen een verjaardagskaart voor de jarige open. Het is een muziekkaart. Wanneer deze open gaat begint de klas 'lang zal ze leven' te zingen. Telkens als de kaart dichtgaat is het stil en als de kaart opengaat komt er weer muziek uit.
Of stap met z'n allen in de trein )polonaise' of het vliegtuig en reis langs verschillende landen, waar ‘Een fijne verjaardag voor jou’ in de taal van het land gezongen wordt. Suggesties:
Nederland: Een fijne verjaardag voor jou
Duitsland: Zum Geburtstag viel Glück
Frankrijk: Bon anniversaire
Spanje: Cumpleaños feliz
Engeland: Happy birthday to you
China: Hanki panki Shanghai
Rusland: De grote pof pof njet njet
Italie: Mama mia si si
Hawai: Hoelie hoepie Hawai
Cowboyland: De grote cowboy, peng, peng
Indianenland: indiaantje oeoeoeoeoe!
Vertel de kinderen waar ze zijn en schets verschillende situaties met de trein of het vliegtuig, die de kinderen uit kunnen beelden. Zo rijdt de trein door een bochtig landschap en bewegen de kinderen van links naar rechts. Als de trein door een tunnel rijdt, playbacken de kinderen de tekst. Ze zingen weer als de trein uit de tunnel komt. Wanneer de trein de berg op gaat, zingen de kinderen langzaam en bergaf zingen de kinderen snel.
Het vliegtuig gaat omhoog, omlaag, naar links, rechts, op z'n kop.
Vuurwerk maken
Steek speciaal voor de jarige (denkbeeldig) vuurwerk af. De jarige mag hiervoor evenveel kleuren kiezen als zijn leeftijd. Doe de kleuren in het potje en roer de kleuren door elkaar.
De jarige mag kiezen of dit met de houten lepel (met de tong klakken) of met de mixer (een mixgeluid maken tot u op het uit-knopje drukt) gebeurt. Schud de vuurwerk pot na het roeren flink heen en weer. Pak een lucifer en steek de lont aan. De eerste lucifer knakt.
Met de tweede lucifer brandt het lont. Sla op de knieën en tel af. Wordt de jarige bijvoorbeeld 6 , dan tel je tot 6 en daarna weer van 6 naar 0 terug. Bij 0 knalt het vuurwerk, bijvoorbeeld met een 'pieeeuw' of een grote 'boem' de lucht in. Kijk samen omhoog en vertel dat er in kleurige letters ‘fijne verjaardag’ staat.
Grabbelen
Laat de jarige een kleinigheidje grabbelen.
Dit kan ook een wenssteen zijn: een mooie steen met krachten speciale krachten, namelijk speciale wensen die de andere kinderen uit de klas er instoppen terwijl de jarige met de steen in de hand elk kind in de kring langsgaat en elk kind een mooie wens in de steen fluistert. Dit is een mooie manier om kinderen iets liefs voor elkaar te laten doen!
Receptie
Laat de kinderen de jarige feliciteren. Besteed hierbij aandacht aan elkaar aankijken, welke hand je geeft en wat je daarbij zegt. Laat de kinderen ook een hand geven aan de ouders van de jarige. Je kunt er ook voor kiezen om evenveel kusjes weg te blazen naar de jarige en dan, als een kind bijvoorbeeld 6 jaar wordt bij 6 heel hard te roepen: Gefeliciteerd met je zesde verjaardag.
Trakteren
Na al deze feestelijke gebeurtenissen mag er natuurlijk ook nog getrakteerd worden.
Laat de kinderen hun ogen dichtdoen en de jarige toveren. Is het gelukt of heeft hij/zij per ongeluk iets anders getoverd? Daarna mogen de jarige en de hulpjes de traktatie uitdelen.
Voordat deze opgesmuld wordt, wordt de jarige eerst (bijvoorbeeld met behulp van een dankjewel liedje) bedankt. Op sommige scholen mogen de kinderen de klassen ook rondgaan om de leerkrachten te trakteren. Geef de jarige in dat geval eens een mooie grote kaart mee, zodat elke leerkracht er iets op kan schrijven en natuurlijk trakteren.
Je kunt er ook voor kiezen om kinderen zelf de regie over hun feest te geven.
Sommige kinderen vinden het namelijk helemaal niet zo fijn om lang in het middelpunt van de belangstelling te staan. Maak bijvoorbeeld kaartjes waarop de routines staan afgebeeld en laat de jarige zelf kiezen welke hij/zij als onderdeel van de verjaardag wil hebben.
Deze routinekaartjes zijn ook heel handig om de volgorde van de routines duidelijk te maken en het feest inzichtelijk te maken voor kinderen die daar behoefte aan hebben.
De klassen rond gaan
Of de jarige de klassen langs mag gaan om te trakteren spreek je als school met elkaar af.
Op sommige scholen mag het wel, op andere scholen niet of alleen in de groep van eventuele broers of zussen. Voor een jarige job zelf is het vaak het hoogtepunt van de viering, maar voor de leerkrachten kan het ook een verstoring van de les zijn.
Dit kun je oplossen door iemand uit je groep als de gastheer of gastvrouw te benoemen.
Hij of zij neemt, zodra de jarige aanklopt, de bak met verjaardagsstickers mee naar de gang. Dit kun je vooraf door middel van rollenspellen oefenen.
Een leuke extra kan zijn dat de gastheer of -vrouw ook de traktatie mag oppeuzelen.
Dit beperkt meteen de calorie-inname van de juf of meester...
Op zoek naar meer?
Kijk voor meer suggesties ook eens op mijn Pinterest
Hoe vier jij een verjaardag in jouw groep?
Inspireer jouw collega’s door jouw ideeën als reactie op dit artikel te delen!
Bronnen
.
.
댓글