site-verification=8adc2fc3d443365f5c3bc1b5d2d80d29
top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverJuf Angelique

Spelbegeleiding in de timmerhoek

Bijgewerkt op: 4 feb.

In veel kleutergroepen is de timmerhoek geen permanente speelplek (meer).

Erg jammer, want timmeren is een fijne activiteit waarbij kinderen op een andere manier werken aan hun motoriek. Er is kracht, aandacht en voorzichtigheid voor nodig.

Het vraagt om verbinding tussen hoofd en handen. In de timmerhoek kunnen kinderen zeer waardevolle praktijkervaringen opdoen, die een belangrijke bijdrage leveren aan de totale ontwikkeling van het kind. In deze blog vertel ik je meer over het organiseren en begeleiden van het spel in de timmerhoek.



De rol van de leerkracht, voor het timmeren


Wanneer we spreken van leren door te spelen, bedoelen we dat kinderen het geleerde moeten verwerken tijdens het spel, voor ze zich de nieuwe kennis en vaardigheden eigen maken en in een andere situatie kunnen gebruiken. Alleen vrij spel is dus nog geen onderwijs; het wordt pas onderwijs doordat de leerkracht invloed uitoefent op dat vrije spel. Om kansen te pakken en te creëren om de ontwikkeling van kinderen te stimuleren, zorgt de leerkracht voor de juiste inbreng vooraf, tijdens en na het spelen in de timmerhoek.

De inbreng vooraf bestaat uit:


Kennis opdoen:

Een leerkracht die kennis heeft van de verschillende ontwikkelingsfasen van timmeren, kan qua materialen en spel beter inspelen op de behoeften van ieder kind en de zone van de naaste ontwikkeling.


De timmerhoek inrichten:

Een andere voorwaarde om tot betrokken rijk spel te komen is dat de timmerhoek goed beredeneerd wordt geplaatst en met krachtig materiaal wordt ingericht.


Zorgen voor passende activiteiten:

Bied wanneer een kind toe is aan meer gericht spel, activiteiten zorgvuldig aan en vraag je daarbij steeds af welke leerervaring of welke ontwikkeling je op gang brengt.

In een betrokken activiteit voelt een kind zich uitgedaagd en wil het zich verder ontwikkelen. Hoge betrokkenheid tijdens het spelen kun je bereiken door ervoor te zorgen dat de hoek betekenis krijgt bij de kinderen. Dit doe je door in gesprek te gaan en na te gaan wat een kind bezighoudt en waar zijn/haar interesses liggen. Misschien is een kind wild van auto’s of dino’s en creëer je meer betrokkenheid door spel in de timmerhoek rondom deze onderwerpen uit te lokken.


Kinderen uitnodigen:

Wees je ervan bewust welke kinderen je in de timmerhoek uitnodigt. Samen timmeren betekent niet alleen leren met elkaar, maar ook van elkaar. Samenspel met andere kinderen zorgt ervoor dat er een uitwisseling van ideeën op gang komt en dat kinderen elkaar stimuleren tot verbreding of verdieping van de timmeractiviteiten. Door onderling contact en samenspel worden leerlingen bovendien automatisch aangespoord te communiceren, taal te gebruiken en hardop na te denken. Houd er bij je keuze dus rekening mee dat je ander spel zult zien wanneer je kinderen bij elkaar zet die zich in dezelfde ontwikkelingsfase bevinden, dan kinderen die zich niet allemaal in dezelfde ontwikkelingsfase bevinden.

Wat er getimmerd wordt, met welke complexiteit en hoe er onderling gecommuniceerd wordt is verder ook afhankelijk van hoe de samenstelling tot stand komt.

Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat wanneer je een meer vaardig meisje koppelt aan een klasgenoot, dat dit meestal leidt tot meer complexiteit van een timmerwerk, doordat er vaker meer overleg en steun wordt geboden aan het minder ervaren bouwmaatje.

Meisjes zullen over ’t algemeen de ander eerder aanmoedigen, een opdracht geven of assisteren. Bij jongens blijkt dat zij meer de focus hebben op het timmeren zelf en niet zo snel worden beïnvloed door de communicatie van een timmermaatje.

Jongens tonen vaak een hoge betrokkenheid bij hun timmeractiviteit en sluiten zich dan af van de omgeving.


De timmerhoek introduceren:

Een goede manier om een timmerhoek en/of timmeractiviteiten te introduceren is een kennismaking met het gereedschap in de kring.

Bespreek daarbij de volgende zaken: Waar is de timmerhoek? Wat kun je daar doen? Hoeveel kinderen mogen er spelen? Wat is er aanwezig? Welke afspraken moeten we maken over veiligheid? Demonstreer ook hoe je met het gereedschap werkt. Inspireer kinderen vervolgens om in de hoek te gaan spelen. Bij jonge kinderen start motivatie altijd vanuit hun eigen belevingswereld en ervaring. Bekijk daarom echte timmerwerken met ze. Ook een uitstapje naar of het uitnodigen van een echte timmerman werkt vaak erg inspirerend.


Regels en afspraken:

Voordat je start met een timmerhoek is het belangrijk om aandacht te hebben voor regels en afspraken. Het klinkt tegenstrijdig, maar door te begrenzen geef je vrij spel juist de ruimte. Als je dat goed doet, dan heb je daar de rest van het jaar plezier van. Als je dit maar half doet, of te kort of te vluchtig, dan blijf je de rest van het schooljaar bezig met de rommel die de kinderen er maken. Overdrijf echter niet in het aantal regels, het moet geen wetboek worden. Stel ze het liefst samen met de kinderen op en bij voorkeur wanneer een situatie zich voordoet. Dan zijn ze ook makkelijker te onthouden, dan wanneer je regels oplegt voordat het mis gaat. Maak de regels ook visueel. En leg ook uit waarom je deze afspraken maakt. Maak allereerst duidelijk waar de kinderen mogen spelen en gebruik een duidelijke afscheiding om je timmerhoek te begrenzen.

Ik kan je geen standaardregels voor de timmerhoek geven, alleen adviezen.

Regels zijn namelijk jouw grenzen.

Afspraken kunnen te maken hebben met verschillende aspecten, zoals:


Het aantal kleuters in de timmerhoek.

Om de veiligheid te waarborgen en de sociale interactie zoveel mogelijk te stimuleren kun je het aantal kleuters dat in de timmerhoek mag spelen het beste beperken.

Houd hierbij ook rekening met de hoeveelheid ruimte. Maak deze afspraak ook visueel door bijv. een cijferkaartje bij de betreffende hoek op te hangen.


Het wisselen van activiteit.

Mogen kinderen van jou wisselen van hoek? Of worden ze verplicht om een bepaalde tijd in de timmerhoek te blijven? Bedenk jezelf hierbij dat jonge kinderen nog geen lange spanningsboog hebben; zeker niet als ze iets moeten doen waarbij ze niet zo betrokken zijn. De spanningsboog wisselt ook nog eens per kind, dus is het eigenlijk vragen om problemen als je alle kinderen min of meer verplicht om even lang in dezelfde hoek te blijven spelen. Observeer liever waarom een kind voor iets anders wil kiezen, voordat je een manier kiest om dit op te lossen. Maakt het kind een weloverwogen keuze of kiest het bijvoorbeeld iets omdat een vriendje het koos. Is de hoek wel rijk ingericht?


De interactie tussen de hoeken.

Het is goed om twee hoeken een interactiemogelijkheid te geven. De kinderen leren op die manier dat er verbanden zijn, leren de juiste vragen stellen en mee te denken met anderen in hun rol. Spreek af met welke hoeken ze in de timmerhoek mogen samenwerken.


Samenspelen.

Regels en afspraken kunnen ook te maken hebben met de omgang met elkaar.

Bijvoorbeeld: Samen spelen, samen delen, we overleggen met elkaar, we helpen elkaar, we maken geen werk van anderen stuk.


Het gebruik van materialen.

Regels en afspraken kunnen ook te maken hebben met het gebruik van materialen. Bijvoorbeeld: we gaan zuinig met de gereedschappen en materialen om, een timmerwerk mag i.v.m. de veiligheid maximaal zo hoog zijn als de meetstrook die daarvoor in de timmerhoek ligt.


Het veilig omgaan met de materialen.

In een timmerhoek moet veel aandacht zijn voor het veilig omgaan met materialen. Regels en afspraken, die hierbij helpend kunnen zijn, zijn bijvoorbeeld:

  • Je draagt ter bescherming altijd een helm, kinderwerkhandschoenen en een veiligheidsbril. Herinner de timmervrouwen en -mannen daar visueel aan, bijvoorbeeld met behulp van een let op! bord.

  • Je houdt het gereedschap bij de timmertafel en gaat er niet mee rondlopen of rennen.

  • Wanneer je het gereedschap niet meer gebruikt, dan berg je het op en laat je het niet rondslingeren.

  • Je steekt niets in je mond.

  • Houd het gereedschap niet boven hoofdhoogte.

  • Als je gaat zagen, dan zet je de stukjes hout altijd met een klem vast.

  • Spijkers die uitsteken sla je krom, zodat je jezelf niet kan bezeren aan een uitstekende spijker.

  • Wanneer je gaat timmeren knijp je de spijker met een wasknijper vast.

  • Je gebruikt het gereedschap alleen waarvoor het is bedoeld. Om dit te weten demonstreert je dit altijd van tevoren.


Het opruimen van de materialen.

Meer daarover lees je verderop in deze blog.


Overige afspraken.

Overige afspraken die je zou kunnen maken zijn: Rustig spelen en praten, als je een vraag voor de juf hebt dan ga je niet lopen maar steek je je vinger omhoog.




Inspireren:

Je kunt kinderen vanuit de kring ook inspireren om te timmeren.

Verhalen en/of prentenboeken, zoals 'Kasper de timmerman' kunnen bijvoorbeeld aanleiding geven tot timmeren. Of vertel met een handpop een verhaal met een timmeropdracht erin en vraag wie er wil helpen. En maak dan achteraf als beloning de foto met de handpop erbij. Ook beeldmateriaal, zoals foto’s of plattegronden, biedt inspiratie bij het maken van plannen om te timmeren.


Spelbegeleiding vooraf:

Een vorm van spelbegeleiding vanuit de kring is om na het verdelen van de hoeken en werkjes samen met de kinderen te bespreken wat ze in de timmerhoek gaan doen.

Wanneer ze hun plan met jou en elkaar gedeeld hebben kunnen ze aan de slag.

Dit betekent overigens niet dat ze een einddoel moeten hebben. Het is ook een plan als ze van plan zijn een boot te gaan timmeren (terwijl het uiteindelijk een zwaard wordt).

Het van tevoren overleggen verbindt de kinderen met elkaar nog voordat ze aan het spelen zijn. Bovendien kun je op deze manier controleren of de kinderen een weloverwogen keuze hebben gemaakt of gewoon iets gekozen hebben omdat hun vriendje of vriendinnetje dat ook heeft gekozen. Als leerkracht kun je tijdens het overleggen de afspraken herhalen en je verwachting uitspreken (bijvoorbeeld aangeven dat je benieuwd bent of het gaat lukken om goed samen te werken).

 

De rol van de leerkracht, tijdens het timmeren


Hoe je het spelen in de timmerhoek begeleidt heeft alles te maken met jouw eigen visie op spel. Betekent spelen voor jou zelf kiezen of in opdracht ergens aan de gang gaan?

Betekent spelen voor jou doelvrij bezig zijn of vind je dat een leerkracht er ook best een opdracht bij mag geven? Vind je het proces belangrijker of het eindproduct?

Geef je opdrachten of suggesties? Wat als je om een kasteel hebt gevraagd en de kinderen bouwen een boerderij? Mogen de kinderen van jou zelf een betekenis geven aan de materialen waarmee ze spelen of geef jij die? Kortom...wat is jouw definitie van spel?

Het is belangrijk om daarbij stil te staan, omdat je er in jouw begeleiding anders zomaar voor zou kunnen zorgen dat spel werken wordt en dat je dan aan je eigen doel voorbij gaat.

Vanuit mijn visie is de begeleiding in een timmerhoek vooral gericht op het veilig hanteren van de echte werkmaterialen, de invulling van de activiteit gebeurt vooral door de kinderen. Daarbij kun je wel inzetten op spelbegeleiding om het spel op een hoger, complexer niveau te brengen en zo de ontwikkeling van de kleuters te bevorderen.

De inbreng van de leerkracht tijdens het spelen in de timmerhoek bestaat uit:


Zorgen voor voldoende tijd:

Een voorwaarde om te kunnen komen tot rijk spel is zorgen voor voldoende speeltijd (minstens 50-60 aaneengesloten minuten). Als er te weinig tijd is, dan zijn kinderen vooral bezig om materiaal te pakken en weer op te ruimen, wat ook erg frustrerend kan zijn.


Het spel op gang helpen:

Soms moet je de beginnende timmervrouwen en -mannen in de timmerhoek op gang helpen. Kinderen beginnen meestal voorzichtig met kloppen op een spijker, omdat ze bang zijn dat ze op hun vingers slaan. Na enige succeservaringen krijgen ze meer lef.

Een spijker in hout slaan is dikwijls een kwestie van durf, kracht en doorzetten.


Observeren:

De leerkracht is in de eerste plaats een observator, die eerst het spel van de kleuters observeert. Een kleuter laat in spel precies zien wat het wil leren, maar wat het nog niet zelfstandig kan. Door zicht te hebben op de zone van naaste ontwikkeling krijg je als leerkracht de kans om nieuwe spelimpulsen te geven, die het kind een stap verder brengen in de spelontwikkeling. Als leerkracht observeer je, weet je in welke fase van het timmeren de leerlingen zijn en help je hen vervolgens verder in de ontwikkeling.


Maar hoe doe je dat? Allereerst met het vertrouwen dat ieder kind zich op een natuurlijke manier ontwikkelt, ook als jij niet precies weet wat een kind wel/niet kan. Ten tweede is het belangrijk dat je kennis hebt van de ontwikkelingslijnen rondom timmeren. Je kunt er vervolgens voor kiezen om steeds een bepaald kind te observeren, omdat het onmogelijk is om je van alle kinderen tegelijk een beeld te vormen. Kies tijdens het observeren een plek waar het niet opvalt dat je het spel observeert. Ga bijvoorbeeld een klusje in de buurt doen, terwijl je luistert en meekijkt. Laat je ook niet afleiden door de andere kinderen.

Doe bijvoorbeeld even een ketting aan als signaal dat ze jou niet mogen storen.

Leg bijvoorbeeld eens een observatieschrift in de timmerhoek en schrijf hierin op welke kinderen in de hoek speelden, of ze hier zelf voor hebben gekozen, welke handelingen ze uitvoeren met het materiaal, wat je opvalt aan de motoriek, of ze de materialen gebruiken zoals ze bedoeld zijn, of ze bepaalde dingen laten liggen, welk soort spel ze vertoonden en hoe lang, of dit past bij hun leeftijd, hoe het samenspel verloopt of er kinderen zijn die elkaars negatieve gedrag versterken en of dit beter gaat als ze met andere kinderen spelen? Luister naar wat de kinderen tegen elkaar zeggen. Praten ze met elkaar of langs elkaar heen? Gaat het gesprek over het spel? Maakt een kind al langere zinnen?

Als je kijkt en luistert krijg je heel veel informatie over de ontwikkeling van kinderen.


Verwerk je observaties op een efficiënte manier. Voorkom dat je alles meerdere keren loopt over te typen. Zet het bij voorkeur meteen op de goede plek. Tegenwoordig zijn er ook veel meer mogelijkheden dan aantekeningen maken in een map. Denk bijvoorbeeld eens aan foto’s, die je toevoegt aan je leerlingvolgsysteem. Maak gebruik van geluidsopnames, zodat je deze later uit kunt typen, plaats de observaties op post-it's of etiketten en plak deze na afloop van je werkles bij het betreffende kind in zijn/haar map of typ je notities rechtstreeks op een tablet, zodat je later kunt kopiëren en plakken.


Vervolgacties bepalen:

De observaties gebruik je om vervolgacties te ondernemen. Als je deze stap niet neemt, schiet de hele observatie zijn doel voorbij en heeft niemand er iets aan. Bedenk je wat je gaat doen met de informatie die je hebt verzameld. Aan de hand hiervan maak je bijvoorbeeld aanpassingen in de inrichting van je timmerhoek en geef op het juiste moment nieuwe impulsen. Sturen beïnvloeden, stimuleren, begeleiden van spel is overigens alleen nodig wanneer kinderen zelf geen rijk spel laten zien.


Spel begeleiden:

Spelen gaat niet altijd vanzelf; kinderen moeten soms geholpen worden om hun spel op gang te brengen, om verschillende spelactiviteiten te ondernemen en om het spel op niveau te brengen en te houden. Op dat moment is het aan de leerkracht om via nieuwe impulsen en begeleiding de betrokkenheid weer te verhogen. Alle kinderen starten met manipulerend spel, na verloop van tijd worden dit meer gerichte handelingen. Dat gaat niet altijd automatisch. Veel kinderen blijven dan ook op dit punt steken. Of kinderen klaar zijn voor deze fase, hangt van veel factoren af. Als kinderen niet tot deze fase komen, is het belangrijk dat de leraar ingrijpt en het spel stimuleert. Stap als dat wel nodig is dus mee in het spel van de kleuters door hun spel te spiegelen en er woorden aan te geven. Van daaruit kan je desgewenst iets nieuws toevoegen. Sluit hierbij goed aan bij het spel van de kleuter, kijk of de kleuter nog behoefte heeft aan manipuleren of al toe is aan constructief spel.

Je kan bijvoorbeeld het spel verrijken door interesse te tonen en open vragen te stellen, die aanzetten tot denken, te tonen hoe je bepaald materiaal het best hanteert, of door een nieuw soort timmerwerk te introduceren. Ga echter niet als buitenstaander bij een hoek staan om te vragen wat de kinderen aan het doen zijn, want dit kan het spel juist verstoren. Bovendien werken kinderen vaak helemaal niet naar een eindproduct, maar is hun spel een proces. Stel liever vragen over het proces. Dus niet: "Wat zijn jullie aan het doen?", maar "Wat is jullie timmerwerk al groot zeg! Ik vraag me af of het net zo groot is als de ...". Kinderen kunnen er dan zelf voor kiezen om iets met die vraag te doen. Een andere verbale manier van spelbegeleiding is een suggestie doen. Zorg er wel voor dat dit een suggestie blijft en geen opdracht wordt. Als je ziet dat kinderen in hun spel iets goed zouden kunnen gebruiken, dan kun je tijdens het spel ook materialen toevoegen.


Mee timmeren:

Een manier om een kind verder te helpen als het spel nieuwe impulsen nodig heeft is mee timmeren, waarbij het erg belangrijk is om het spel niet te verstoren en rustig, responsief in de hoek plaats te nemen en de leiding van het spel bij het kind te laten liggen.

Ook is het belangrijk om kinderen zoveel mogelijk zelf te laten experimenteren en ontdekken. Speel altijd spiegelend of volgend mee, zodat je heel dichtbij de beleving van de kinderen blijft en het kind het gevoel geeft dat wat hij/zij doet goed is. Start met een korte observatie van het spel van de kinderen en imiteer dat spel met je eigen materialen. Dit spiegelen ondersteun je het liefst verbaal door te benoemen wat je denkt en doet (en dus ook wat het kind doet). Kijk daarna of de kinderen dit overnemen? In plaats van steeds vragen te stellen aan de kinderen vraag je jezelf dingen hardop af, verwonder je je over aspecten van je eigen spel en eventueel ook de problemen die je daarbij tegenkomt, hardop benoemt of als een probleem aan kinderen voorlegt. Hierdoor inspireer je kinderen tot nieuwe handelingen die ze kunnen toepassen in hun eigen spel. Op deze manier kun je het spel heel goed een klein stapje uitbreiden door een volgende handeling toe te voegen. Op deze manier kun je ook twee kinderen die naast elkaar spelen aan elkaar verbinden.

Dit is vooral fijn wanneer kinderen manipulerend spel laten zien.

 

De rol van de leerkracht, na het timmeren


Soms is het nodig het spel in de timmerhoek in de kring na te bespreken.

Daar kunnen verschillende aanleidingen voor zijn.


Spel evalueren:

Misschien wil je het spel in de timmerhoek nabespreken?

Hierbij kunnen kinderen hun werk laten zien, vertellen welke problemen ze tegenkwamen en hoe ze dat hebben opgelost. Benoem wat al heel erg goed ging, bijvoorbeeld een kind wat doorzette toen hij/zij een probleem tegenkwam, een goede samenwerking enz.

Je kunt tijdens het spel ook foto's maken en deze op het digibord laten zien.

Zo kunnen de kinderen presenteren wat ze gedaan hebben en de andere kinderen geïnspireerd raken om nieuwe dingen uit te proberen.

Bovendien geeft dit jou als leerkracht de kans om specifieke kennis en vaardigheden over te dragen, waar alle kinderen van kunnen profiteren in hun spel.

Focus hierbij niet alleen op het eindresultaat, maar vooral op het proces.

Door niet alleen maar oog te hebben voor wat wel goed ging leren kinderen juist.


Regels en afspraken evalueren:

Misschien zijn er nieuwe regels en afspraken nodig, omdat het spel niet naar wens verloopt? Kinderen kunnen overigens heel goed zelf naar oplossingen zoeken.

Dat werkt vaak ook beter dan opgelegde regels. Soms helpt het ook de regels visueel te maken of een foto op te hangen van een opgeruimde hoek.

 

Opruimen

Leer de kinderen hoe ze na afloop van het spelen in de timmerhoek alles weer goed moeten opruimen. Dat zorgt voor goede gewoonten en structuur.

Opruimen gaat niet vanzelf en vraagt om een routine die je in kleine deelstapjes uitlegt en aanleert. Neem dus echt de tijd om kinderen te leren hoe ze de timmerhoek moeten opruimen. Wanneer je hier meteen aan het begin van het schooljaar al voldoende aandacht aan besteedt, heb je daar het hele jaar plezier van. Ten eerste nodigt een nette opgeruimde timmerhoek veel meer uit tot timmeren dan een rommelige hoek. Ten tweede levert het opruimen en sorteren van materialen ook weer mooie leerervaringen op, zoals ordenen, samenwerken, organisatie en planning.


Leg de kinderen ook uit waarom het zo fijn is als de timmerhoek na afloop netjes wordt opgeruimd. Dit kan bijv. in een gesprekje of in de vorm van poppenspel of een toneelstukje, waarin je de rol van een slordige "speler" inneemt en je kinderen uitdaagt om te vertellen hoe het dan wel moet. Als de timmerhoek netjes opgeruimd is kun je alles goed vinden en heb je ruimte om te werken. Bovendien is het fijn als we zuinig met materialen omgaan, want als het stukgaat kunnen we er niet meer mee spelen.


Tips voor het opruimen van de timmerhoek:

  • Voordat iedereen gaat spelen spreek je een signaal af, bijvoorbeeld een belletje, een liedje, het licht gaat uit of een klapsignaal, waarmee je het opruimen aankondigt. Zeker in het begin leg je het werk bij dit signaal helemaal stil, haal je de kinderen even uit hun spel en zorg je ervoor dat iedereen jouw kant op kijkt en luistert. Geef 5 minuten van tevoren ook al aan dat het bijna tijd is om op te ruimen. Sommige kinderen vinden het niet fijn om abrupt een einde aan hun spel te moeten maken. Door te melden dat het bijna tijd is om op te ruimen, kunnen zij zich alvast voorbereiden.

  • Bespreek dat de kinderen eerst de materialen opruimen waar ze zelf mee hebben gespeeld. Daarna kijken ze of ze iemand kunnen helpen. Vervolgens zetten ze hun stoel in de kring en houdt de leerkracht of houden de kinderen een inspectieronde om te kijken of er netjes is opgeruimd. Vergeet daarbij ook niet te benoemen wat er wel heel goed is opgeruimd.

  • Geef de kinderen de gelegenheid om een aantal speelwerktijden met hun timmerwerk bezig te zijn. Laat ze bijvoorbeeld een naamkaartje of een “Under Construction”- kaart bij hun bouwwerk zetten als deze nog niet af is.



  • Leer de kinderen om de losse materialen wel steeds netjes op te ruimen. Stel hiervoor duidelijke regels op en doe voor hoe je het wilt zien. Een opgeruimde timmerhoek nodigt veel meer uit tot timmeren en zorgt ervoor dat de kinderen snel aan de slag kunnen. Maak een foto van hoe deze er opgeruimd uit hoort te zien en plak deze ergens in de hoek. Tijdens de evaluatie kun je de kinderen vragen of de timmerhoek er weer hetzelfde uitziet als op de foto. ook zou je symbolen kunnen gebruiken om visueel te maken wat je waar op de planken van de kast en in de bakken wilt hebben. Je kunt de gereedschappen ook omtrekken, zodat de kinderen zien welke waar hoort.

  • Als je ziet dat het opruimen toch niet vordert, dan zou je een oudste kleuter als extra opruimhulp kunnen inzetten. Opruimen is voor jongste kleuters namelijk vaak nog wat lastiger, omdat ze vanuit hun spelontwikkeling graag manipuleren en rommelen. Je kan ook opdrachten geven. Kind A ruimt alle gereedschappen op, kind B het hout.

  • Laat na het opruimen de hulpjes consequent alle hoeken, dus ook de timmerhoek nalopen om te controleren of er goed is opgeruimd. Zij ruimen de hoek niet op, maar zij weten wel heel goed waar alles moet staan en kunnen de kinderen die er spelen op wijzen wat er nog moet gebeuren. Een goed opgeruimde timmerhoek krijgt bijvoorbeeld een groene duim omhoog. Een niet goed opgeruimde hoek een rode duim omlaag. Laat deze rol steeds wisselen, maar houd er wel rekening mee dat kinderen ook even de tijd nodig hebben om aan deze rol te wennen. Kies juist niet alleen voor goede opruimers.

Gaat het opruimen al redelijk dan kun je met een timer op het digibord, een zandloper, liedje (zet wanneer je het digibord hiervoor gebruikt het beeld wel uit, want dit leidt juist af van het opruimen) of een kookwekker gaan werken en proberen de kinderen klaar te laten zijn met opruimen binnen een bepaalde tijd. Het voordeel is dat je daarna door kunt gaan met een volgende activiteit als de opruimtijd voorbij is.


Als kinderen teveel rommel maken, dan ligt er hoogst waarschijnlijk ook teveel materiaal in je timmerhoek. Bied dus niet teveel materialen aan, zodat de timmerhoek overzichtelijk op te ruimen is. Minimaliseren is het toverwoord! Veel rommel hoeft echter niet altijd negatief te zijn. Het kan heel goed het resultaat zijn van prachtig spel.


Wanneer je timmerhoek erg rommelig is of meer tijd vraagt voor het opruimen kun je deze ook alvast iets eerder laten opruimen, zodat deze kinderen ook de kans krijgen om op tijd klaar te zijn.


Ik hoop dat deze blog jou geïnspireerd heeft om de timmerhoek ook eens uit te proberen.

 

Op zoek naar meer?


Kijk voor meer suggesties ook eens op mijn Pinterest

Heb je zelf ook nog leuke suggesties?

Inspireer dan collega’s door jouw ideeën als reactie op deze blog te delen!

 

Bronnen




.



37 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page