In de SEO-hoek kunnen kleuters ervaringen opdoen met sociaal-/emotionele vaardigheden. De SEO-hoek is een comfortabele, veilige en kalmerende ruimte voor kinderen, waar ze eventueel ook naar toe kunnen gaan wanneer ze wat ruimte nodig hebben, om hun lichaam te kalmeren en om een time-in te nemen om hun grote gevoelens te verwerken.
De SEO-hoek is een positief en niet-bestraffend alternatief voor time-outs dat kinderen helpt emotionele regulatie te ontwikkelen, structuur biedt en hen een veilig en geborgen gevoel geeft. De SEO-hoek wordt dus niet gebruikt om slecht gedrag te bestraffen.
In deze blog geef ik je suggesties voor activiteiten in de SEO-hoek.
SEO: emoties/hoekenspel
Sorteerspel
Benodigdheden:
- Gelamineerde sorteerkaarten.
- Emotiekaartjes
Laat de kinderen de emotiekaartjes bij de juiste emotie sorteren.
Variatie: Gebruik foto's van klasgenootjes, waarop de kinderen een emotie uitbeelden.
Puzzelen met emoties
Benodigdheden:
- Emotiekaarten Download hier!
Knip de gelamineerde emotiekaarten in helften, in vieren of meerdere delen en laat de kinderen er dan mee laten puzzelen.
Variatie: Laat de kinderen ze eerst knippen.
Emoties in de kunst
Benodigdheden:
- Afbeeldingen van kunstwerken Download hier!
- Sorteerkaarten
Laat de kinderen de afbeeldingen van verschillende kunstwerken bij de passende emotie sorteren.
Een emotiedagboek
Benodigdheden:
- Papier of een werkblad. Download hier!
- Potloden
De kinderen noteren in hun emotiedagboek hoe zij zich voelen. Bijvoorbeeld door een smiley of Kleurenmonster in te kleuren.
Ze kunnen er ook bij tekenen wat ze vandaag leuk vonden en wat ze niet leuk vonden.
Een boekje vol gevoelens
Benodigdheden:
- Een emotieboekje Download hier!
Laat de kinderen hun eigen emotieboek maken.
Maak voor iedere emotie een aparte pagina.
Vul deze bijvoorbeeld met:
Per emotie een bijbehorende achtergrond (bijv. bij de emotie in de war: met een knikker door de verf rollen, bij de emotie verdrietig: blauwe druppels ecoline met een rietje blazen, bij de emotie bang: zwarte verf sponzen, bij de emotie boos: Met een rode wasco krassen, bij de emotie blij gele/gouden zonnetjes verven en glitters erop, bij de emotie verliefd: hartjes plakken of tekenen, en bij de emotie kalm: Blaadjes afdrukken, sterretjes plakken en/of een groene achtergrond maken met waterverf. .
Een tekening waarop de kinderen laten zien waar zij blij, boos, verdrietig enz... van worden (schrijf dit erbij).
Laat kinderen foto's van kleuren en/of emoties uit tijdschriften knippen en deze opplakken
Plak er een foto van het kind bij, waarop hij/zij de emoties uitbeeldt.
Werkbladen over emoties
Een tekening
Benodigdheden:
- Papier
- Tekenmaterialen
Als het kind van tekenen houdt, kun je samen een tekening maken zijn/haar gevoelens en daar meteen over praten. In een getekende fantasiewereld is alles mogelijk.
Er kunnen mensen in voorkomen die in het echte leven vaak afwezig zijn of er helemaal niet meer zijn. Je kunt wensen en verlangens verbeelden, spoken verjagen en vijanden onschadelijk maken. En in een wereld vol vlinders en bloemen is het fijn schuilen.
Mogelijke tekenopdrachten kunnen zijn:
Vraag aan het kind: “Hoe voel je je vandaag?” Laat het kind vervolgens in een spiegel kijken en het gezicht trekken dat bij het gevoel van vandaag hoort. Dan moet het kind zijn (of haar) gezicht in die gemoedstoestand tekenen.
Vraag aan het kind om het gezicht van papa (mama, broertje, of zusje) te tekenen als ze blij (angstig, verdrietig, of boos) zijn.
Laat het kind een situatie bedenken waarbij het zich vrolijk (angstig, verdrietig, of boos) voelt. (Bijvoorbeeld: “Ik teken over mijn verjaardag, want door word ik vrolijk van.” Of: “Ik teken een spin, want die vind ik eng.”)
Vraag het kind te tekenen hoe zijn fantasiewereld eruitziet. Wie woont daar? Zijn er dieren? Gewone of fabeldieren? Leven er mensen of fantasiewezens? Is het er warm, koud, groen of kaal? Hoe zien de huizen eruit? Zijn er bergen, bossen? Wie ben jij in die wereld? Is er een koning? Zijn er monsters? Ridders? Elfjes?
Praat ook samen over de tekening. Benoem wat je ziet zonder erover te oordelen.
Dus niet zeggen: ‘Je boom is rood, dat kan toch niet!’ Maar: ‘Ik zie een rode boom.’
Dan kan het kind uit zichzelf iets vertellen.
Een armbandje
Benodigdheden:
- Emotiekralen
- Draad
Maak een armbandje met emotiekralen.
Een gekleurd schilderij
Benodigdheden:
- Papier
- Verf
- Kwasten
Kleuren roepen emoties op. Ze drukken gevoelens uit. Er zijn vrolijke kleuren (rood, wit, geel, oranje, roze en alle zachte pasteltinten), sombere kleuren (donkere kleuren, paars, grijs, zwart, donkerblauw, donkergroen, bruin), enge kleuren (zwart, paars, aubergine, grijs) en agressieve kleuren (rood, zwart). Geef de kinderen de opdracht om met kleuren een vrolijk (somber, eng, of agressief) schilderij te maken.
Bouwen met gevoel
Benodigdheden:
- Bouwmateriaal
Laat de kinderen verschillende bouwwerken maken. Ieder kind moet een keuze maken uit de volgende onderwerpen: een bioscoop, een ziekenhuis, een gevangenis, je eigen huis, het politiebureau, de school, het zwembad, of het dokterscentrum.
Er mag slechts één bouwwerk van iedere soort gebouwd worden!
Vraag dan na afloop van de les: “Hoe zou jij je daar voelen?” Laat het kind uitleggen wat het bij het bouwwerk voelt. Vraag ook of het kind in het bouwwerk zou willen zijn.
Ieder kind legt vervolgens ook de bijbehorende emotiekaart bij het bouwwerk.
Of stel dezelfde vraag aan de hele groep, om alle kinderen erbij te betrekken.
Emotiewoorden stempelen
Benodigdheden:
- Woordkaarten rondom emoties Download hier!
- Papier
- Letterstempels
Maak woordkaartjes met emotiewoorden erop (zoals: lachen, huilen, stampvoeten, traan, pijn, woedend, enzovoort). Geef het kind een groot vel papier.
Verdeel dit papier horizontaal in smalle vakken. Vooraan in elk vak teken je een emotieplaatje. Laat dan het kind een woordkaartje zoeken. Leg uit welk woord op het kaartje staat. Het kind moet dan aan de hand van de voorgetekende emotieplaatjes zelf uitzoeken in welk vak hij (of zij) het woord moet na stempelen.
Emoties zoeken in tijdschriften
Benodigdheden:
- Verzamel een flink aantal tijdschriften
- Schaar
- Papier
Laat mensen uitknippen die blij (boos, angstig, of verdrietig) kijken. Kies slechts één emotie per opdracht. Laat de foto's op een vel papier plakken. Teken er ter verduidelijking een bijbehorend emotieplaatje bij.
Het wordt moeilijker als je het vel papier in tweeën deelt en de opdracht geeft om naar foto's te zoeken bij twee verschillende emoties. (Bijvoorbeeld: “Zoek vrolijke mensen en boze mensen.”)
Hetzelfde kun je laten doen met foto's die een emotionele situatie weergeven. Zo moet bijvoorbeeld een foto van een verjaardagspartijtje op het vel papier worden geplakt waar een vrolijk emotieplaatje op getekend staat.
En als je het nóg ingewikkelder wilt maken, moet het kind bij het zoeken naar het vel papier waarop de foto's worden geplakt de juiste kleurkeuze maken die bij de emotie hoort.
Memory
Benodigdheden:
- Emotiekaartjes in tweevoud Download hier!
Speel memory met de emotiekaarten.
Snap!
Benodigdheden:
- Emotiekaartjes in meervoud Download hier!
Speel Snap! met de emotiekaarten. Spreek een bepaalde emotie met elkaar af. De kaarten worden op z'n kop op een stapel gelegd. Trek nu om de beurt een kaart. Heb je de afgesproken emotie getrokken, dan mag je deze houden. Wie verzamelt de meeste?
Emoties vissen
Benodigdheden:
- Smileys
- Lamineervellen en een lamineerapparaat
- Paperclips of veiligheidsspelden
- Een stok
- Een touw of garen
- Een magneet
Print een aantal smileys uit en lamineer deze.
Knip ze uit en plak kleine veiligheidsspelden of paperclips aan de achterkant van elke smiley.
Maak een hengel door garen of touw aan een stok vast te maken en een magneet aan het uiteinde te plakken. Laat de kinderen emoties vissen. Geef opdrachten!
Bijvoorbeeld:
Vis en benoem de emotie die je te pakken hebt.
Vis alleen naar de verdrietige smileys.
SEO: ontspanning/hoekenspel
Mandala's
Benodigdheden:
- Kleurpotloden
- Mandala kleurplaten
Laat de kinderen mandala's kleuren.
Sensorische flessen
Benodigdheden:
- Plastic waterflessen.
- Glitter
- Glitter lijm
- Pailletten
- Water
- Doorzichtige lijm
- Lijmpistool
- Voedselkleurstof
Doe 1 kopje water in de fles. Voeg de glitterlijm, glitters en pailletten toe.
Roer alles door en voeg voedselkleurstof toe Vul vervolgens de rest van de pot met water. Sluit de fles af met een lijmpistool. De kinderen schudden de fles voorzichtig heen en weer.
Deze flessen zijn perfect om kalm te worden.
Een hoekje om kalm te worden
Benodigdheden:
- Een comfortabele zitting (zoals een tapijt, een hangmat, een mat of enkele kussens).
- Knuffels
- Ontspannende foto's
- Een doos met bijvoorbeeld een zandloper en een sneeuwbal
- Een lavalamp
- Luisterboeken of rustige muziek
- Een koptelefoon
- Sensorische flessen
- Etherische oliën
- Het groene Kleurenmonster
- Een poster met strategieën om weer kalm te worden Download hier!
Maak een specifieke plek voor kinderen om naartoe te gaan wanneer ze overweldigd worden door de emoties. Kies bij voorkeur voor een afgelegen, rustige plek en maak er een gezellige plek van. Zorg ook voor een doos met voorwerpen, waarvan kinderen kalm worden. Bespreek ook samen met de kinderen waar zij rustig van worden en hoe de hoek aangevuld kan worden.
Een stressbal(-lon)
Benodigdheden:
- Ballonnen
- Bloem of maïzena
- Trechter
- Lege waterfles
- Wol
- Een permanente marker
Gebruik een trechter om een kleine waterfles ongeveer twee derde vol met gewone bloem te vullen. Je kunt ook maïzena gebruiken, wat een iets andere textuur geeft.
Nu volgt het lastigste deel. Dit gaat beter met z'n tweeën. Blaas eerst je ballon op, knijp in de nek om hem stevig vast te houden en zorg ervoor dat er geen lucht uitkomt. Dan, nog steeds knijpend in de ballon, plaats je voorzichtig de nek van de ballon rond de rand van de waterfles. Doe de fles ondersteboven en giet al het meel in je opgeblazen ballon.
Zodra je ballon vol is, haal je hem voorzichtig van de fles en laat je de lucht voorzichtig naar buiten. Bind de nek in een knoop.
Neem eventueel een paar strengen wol en bind ze rond de knoop van de ballon.
Teken er met een watervaste marker een gezicht op.
Yoga
Benodigdheden:
- Yogakaarten Download hier!
Zet een rustig muziekje op en doe samen met de kinderen de oefeningen op de kaarten.
Hang ze daarna op in je SEO-hoek, beweeghoek of een hoekje waar de kinderen zich kunnen terugtrekken als ze kalm willen worden.
SEO: zelfbeeld en zelfvertrouwen/hoekenspel
Een ik-boekje
Benodigdheden:
- Ik-boekje
Laat de kinderen een boekje maken waarin ze van alles over zichzelf (laten) opschrijven en tekenen. De inhoud zou kunnen bestaan uit:
Een foto of tekening van zichzelf
Persoonlijke gegevens: Naam, adres, geboortedatum, school, klas, leeftijd, lengte, gewicht, kleur ogen/haar, familie, vrienden, hobby's.
Zijn/haar favoriete eten, kleur, schoolvak, sport, liedje, film, zanger(es)/band, boek, Superheld, dier etc.
Waar is het kind supergoed in?
Wat zou het kind nog graag willen leren?
Tekening
Je hebt nodig:
- Papier
- Tekenmaterialen
Maak een tekening van jezelf op een groot vel papier.
Teken daaromheen allemaal dingen waar je van houdt.
SEO: sociale vaardigheden/hoekenspel
Tovertekening
Benodigdheden:
- Tekenpapier en potloden
De kinderen maken in tweetallen een tekening.
Ieder kind krijgt een potlood en vervolgens werken zij samen aan de tekening.
Handig is om van tevoren af te spreken wat zij gaan tekenen.
Een gezelschapsspel
Benodigdheden:
- Een gezelschapsspel
Zet een paar gezelschapsspelletjes in de SEO-hoek en oefen met samen spelen en spelregels.
Kunstwerk
Benodigdheden:
- Knip een groot vel in ongelijke stukken, gelijk aan het aantal kinderen in de klas.
Ieder kind vult het stukje papier naar eigen inzicht in. Als iedereen klaar is kan de puzzel weer worden gelegd en hebben de kinderen samen een kunstwerk gemaakt.
Op zoek naar meer?
Kijk dan eens op mijn Pinterest
Heb je zelf ook nog leuke suggesties? Laat dan een reactie achter!
Comments