Het verwerken van zintuiglijke prikkels gebeurt in een aantal stappen. De eerste schakel in dat proces zijn onze zintuigen. Onze neus is daar ééntje van.
In deze blog vertel ik je hoe reuk werkt en welke invloed het heeft op ons dagelijks leven, onze prikkelverwerking en ons gedrag.
Hoe werkt reuk?
De sensoren waarmee je geuren registreert zitten in de neusholte.
Als je inademt komen geuren van buiten het lichaam langs die sensoren.
Als je uitademt komen geurstoffen uit datgene wat je hebt gegeten en gedronken langs de sensoren. Daarmee is de neus ook een belangrijke schakel bij het proeven.
Wanneer je verkouden bent, kunnen geuren niet bij de sensoren komen.
Het reukvermogen is een bijzonder zintuig. Geur is namelijk de enige zintuiglijke prikkel, die rechtstreeks naar de hersenschors gaat. Alle andere zintuigen gaan eerst langs de thalamus: een deel van de tussenhersenen, die dient als schakelstation voor informatie van de zintuigen en gaan daarna pas naar de hersenschors. Dankzij deze directe verbinding kunnen geuren hele sterke associaties oproepen en sterker prikkelen dan beeld en geluid.
De rol van reuk in ons dagelijkse leven
Iedereen ervaart geur op zijn eigen manier.
Geuren kunnen je plots aan iets herinneren en beïnvloeden je stemming.
De sterke associatie en de persoonlijke ervaring van geur zorgen ervoor dat ruiken een hele intieme activiteit is.
Onze reukzin fungeert als een waarschuwingssysteem en is erg belangrijk voor de overleving. je kunt namelijk met je neus waarnemen of iets wel of niet pluis is.
Denk maar aan bedorven voeding, gas en rook.
Een andere belangrijke functie van de reuk is hechting.
Ouder en kind herkennen elkaar (onbewust) aan elkaars geur.
Door prettige geuren te gebruiken, zoals die van parfum of geurkaarsen, kun je de stemming beïnvloeden, van jezelf of van een ander. Er zijn echter ook mensen, die liever geen geuren gebruiken, omdat ze die snel onprettig vinden. Daarbij speelt ook een rol of je de geur eerder hebt geroken tijdens een prettige of een onprettige ervaring.
Geur wordt namelijk verwerkt in het deel van de hersenen waar ook emoties worden verwerkt en is dus letterlijk verbonden aan emoties. Vandaar dat geur en emotie of geur en herinnering een sterke koppeling kunnen hebben. De verbinding tussen geur en emotie is vaak onbewust. Mensen kunnen zich daardoor onprettig voelen zonder dat zij zich realiseren dat dat komt door een geur die zij ruiken. Geur heeft ook invloed op de partnerkeuze.
Het gaat dan over hele subtiele geuren.Uit onderzoeken is gebleken dat vrouwen zich vooral aangetrokken voelen tot mannen met een heel ander immuunsysteem dan zijzelf hebben en dat je het verschil tussen immuunsystemen met je neus kan oppakken.
Bij een slechte ventilatie zul je bij hogere temperaturen eerder last hebben van nare luchtjes, dan wanneer je wel goed ventileert.
Mensen raken ook gewend aan geuren. Een boer heeft geen last meer van de mestlucht waar hij dagelijks in moet werken en mensen die zich minder vaak wassen ruiken zelf niet meer zo goed dat ze niet fris ruiken.
Reuk en onderprikkeling
Wanneer een kind geuren minder registreert en verwerkt en dat niet reguleert, dan ruikt het alles minder goed en heeft het daardoor ook geen last van vieze luchtjes.
Wanneer het kind er onbewust voor kiest om deze prikkels te reguleren om deze weer in balans te krijgen kan het kind veelvuldig aan voorwerpen en mensen gaan ruiken om meer informatie binnen te krijgen. Het zal dan ook de voorkeur geven aan sterkere luchtjes.
Reuk en overprikkeling
Wanneer een kind overgevoelig is voor geuren en dat niet reguleert, dan ruikt het geuren, die anderen niet opmerken en hinderen deze hem vaak. Het kind kan er zelfs misselijk van worden.
Wanneer het kind er onbewust voor kiest om deze prikkels te reguleren om deze weer in balans te krijgen doet het kind zijn neus vaak dicht en vermijdt het plekken, waar veel geuren zijn.
Op zoek naar meer?
Heb je zelf ook nog leuke suggesties? Laat dan een reactie achter!
.
.
Comments