site-verification=8adc2fc3d443365f5c3bc1b5d2d80d29
top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverJuf Angelique

Digitale geletterdheid in de bouwhoek ***

Bijgewerkt op: 22 jun.

Door digitale geletterdheid te combineren met de bouw-/constructiehoek kom je de behoeften van een jong kind om te leren door te spelen en te handelen tegemoet.

Voeg daarom eens materialen aan je bouw-/constructiehoek toe die digitale geletterdheid uitdagen, zoals: een tablet, Bee Bot en ‘kraak de code’-kaarten.

In deze blog geef ik je suggesties voor activiteiten.



De tablet in de bouw-/constructiehoek


Constructie-/bouwmaterialen en digitale geletterdheid

Benodigdheden;

- Constructie-/bouwmaterialen

- Voeg materialen toe die digitale geletterdheid uitdagen, zoals: een tablet, Bee Bot en ‘kraak de code’-kaarten.

Laat de kinderen hier vrij mee spelen.


Een foto

Benodigdheden:

- Constructie-/bouwmaterialen

- Een tablet

Laat de kinderen een foto van hun bouwwerk maken en hang deze op in de hoek of doe de foto in een inspiratiemap.

Variatie: Laat de kinderen foto's van het bouwproces maken, zodat er een stappenplan ontstaat.


Digitale Lego

Benodigdheden:

- Lego

- Een tablet

- Bouwen met Chrome door Google Chrome

Via Bouwen met Chrome door Google Chrome kunnen de kinderen op een computer, digibord of tablet digitaal met Lego bouwen. Kinderen kunnen opdrachten doen en op deze manier de mooiste bouwwerken maken. Deze bouwwerken kun je vervolgens weer plaatsen in de deelomgeving, waar de kinderen ook bouwwerken kunnen bekijken van andere bouwers en zich zo kunnen laten inspireren.


Posities met de camera app

Benodigdheden:

- Constructie-/bouwmaterialen

- Een tablet

- De camera-app op je tablet (deze zit er standaard op)

Laat de kinderen iets bouwen. Maak vervolgens vanaf verschillende hoogten (bijvoorbeeld vanaf stapeltjes boeken) een aantal foto's. Print de foto's uit en bekijk deze met de kinderen. Welke foto is vanaf de grond genomen? Welke vanaf een lage stapel boeken, welke van een hele hoge? Maak stapeltjes boeken en laat ze de foto bij de juiste stapel leggen.

Je kunt ze vervolgens in bijvoorbeeld de bouwhoek ook zelf aan de slag zetten met een camera/iPad en daarbij opdrachten geven om vanaf verschillende hoogten het bouwwerk te fotograferen.


Een Stopmotion filmpje

Benodigdheden:

- Constructie-/bouwmaterialen

- Een tablet

- Poppetjes en dieren

Bouwmaterialen lenen zich ook uitstekend voor het maken van stopmotion filmpjes.

De kinderen maken dan eerst een bouwwerk die ze als achtergrond kunnen gebruiken. Daarna gaan ze een verhaal bedenken. Stel hierbij vragen als: Wat gebeurt er eerst?

Hoe gaat het verhaal verder? En hoe loopt het af? Dan is het tijd om te beginnen met het maken van het stopmotion filmpje. Hierbij kun je een stopmotion app gebruiken.

Zorg ervoor dat de tablet stevig staat en niet van zijn plaats kan komen. In de app maak je een foto van elke opstelling. Vervolgens verschuif je de poppetjes of diertjes een klein stukje en maak je weer een foto. Zo ga je door, tot je het verhaal klaar is.

De app zet alle foto’s achter elkaar.

Als je dan op afspelen drukt, zie je het hele filmpje achter elkaar.


Schaduwtheater

Benodigdheden:

- Lego/Duplo

- Vel papier

- Een zaklamp

- Schaduwpoppetjes op prikkers

Bouw twee torens en klem een vel papier tussen de torens. Beschijn deze van achter met een zaklamp om een schaduwtheater te creëren. Laat de kinderen een verhaal naspelen met poppetjes. Maak de schaduwpoppen van papier, die je op een satéprikker plakt.


QR-codes

Benodigdheden:

- Constructie-/bouwmaterialen

- Een tablet

- Een QR-Code reader

Maak QR-codes om kleuters bouwopdrachten te geven die ze in de bouwhoek kunnen gaan uitvoeren. QR-codes zijn eigenlijk een soort streepjescodes. Deze streepjescodes worden door een QR-code reader gelezen. Met een filmpje of beeldmateriaal kun je bijvoorbeeld inspiratie vooraf geven. Wil je dat de kinderen bijvoorbeeld een brug gaan bouwen, dan kun je beeldmateriaal over verschillende (gebouwde) bruggen zoeken.

De opdracht kan op een filmpje ook worden voorgedaan.

 

Programmeren in de bouw-/constructiehoek


De uitvoerder en de bouwer

Benodigdheden:

- Lego

- Een tablet

Verdeel de kinderen in tweetallen en geef ze precies dezelfde Lego blokjes, bij voorkeur van hetzelfde formaat. Laat het tweetal vervolgens met de ruggen naar elkaar toe zitten.

Een van de kinderen is de bouwen, het andere kind is de uitvoerder. Het kind dat de bouwer is gaat een torentje bouwen en beschrijft zijn toren vervolgens aan de andere leerling. Hierbij moeten ze afspraken maken over kleuren en hoe je een blokje plaatst en dezelfde taal gebruiken. De andere leerling probeert vervolgens dezelfde toren te bouwen. Wanneer de andere leerling, het torentje af heeft dan worden beide torentjes besproken. Zijn ze eigenlijk wel hetzelfde? Vervolgens wissel je van rol.

Als de leerlingen beide van rol hebben gewisseld kun je ze in de nabespreking de volgende vragen stellen: Hoe ging het? Wat viel je op? Was er iets lastig? Wat maakte het makkelijker? Een uitbreiding zou kunnen zijn door met andere formaten legoblokjes te gaan werken.

Dus niet alleen blokjes met 8 noppen. Maar ook blokjes van 2, 4, 6, etc. noppen.

Op deze manier kunnen er hele andere bouwwerken worden gemaakt!

Ook de instructies zullen dan anders moeten.

Kinderen zijn op deze manier bezig met het ontwikkelen van een algoritme.

Dit is een reeks instructies in de taal die een computer begrijpt.


Kraak de code

Benodigdheden:

- Duplo/Lego

- Een kaart met een kleurencode

Net zoals je codes kunt kraken op een kralenplank, kun je dit ook doen op een grondplaat van Lego. Geef de kinderen een kaart met daarop een code. Deze code kunnen ze kraken door legoblokjes te gebruiken. Op zo'n codekaart zie je hoeveel stenen je open moet laten. En welke kleur je daarna moet pakken. Meer hierover vind je op de volgende website:


Een parcours voor de Bee Bot

Benodigdheden:

- Duplo/Lego

- Een Bee-Bot

- Vouwblaadjes

Je kunt ook de Bee Bot of een andere programmeerbare robot mee de bouw-/constructiehoek in nemen en de kinderen een parcours laten bouwen, waarbij de Bee Bot de blokken niet aan de kant mag duwen. Laat de kinderen ook eens tunnels in dit parcours bouwen, waar de Bee Bot doorheen moet. Hiermee daag je niet alleen het overkappen uit, maar ook het passen en meten, omdat het natuurlijk moet passen.


Daarnaast moeten de kinderen de afstand meten die de Bee Bot af kan leggen als er een tunnel tussen komt. Om de afstand te bepalen kunnen de kinderen ook vouwblaadjes gebruiken. Daag de kinderen ook eens uit om het met maar 3 vouwblaadjes te doen. Door de vouwblaadjes steeds te verleggen (de voorste gebruik je als dat stuk gebouwd is, om weer achteraan te leggen) worden ze op meerdere gebieden uitgedaagd.


Wat ook leuk is om een heel lang parcours te bouwen met allerlei verschillende materialen. Elk groep bouwt dan zijn eigen stuk. De uitdaging is om de verschillende stukken op elkaar aan te laten sluiten. oor de barricade van de baan heen.



 

Op zoek naar meer?


Kijk voor meer suggesties ook eens op mijn Pinterest

Heb je zelf ook nog leuke suggesties?

Inspireer dan collega’s door jouw ideeën als reactie op deze blog te delen!






167 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page