site-verification=8adc2fc3d443365f5c3bc1b5d2d80d29
top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverJuf Angelique

Activiteiten met Clics® en Clicformers® *

Bijgewerkt op: 4 feb.

Clics en Clicformers bestaan uit plastic bouwblokjes met een uniek kliksysteem, die oneindig veel creatieve mogelijkheden bieden. In deze blog vertel ik je er meer over.



Clics en Clicformers


Clics en Clicformers zijn vierkante kunststof stukjes die je aan elkaar kunt verbinden dankzij de haken aan hun randen. Het is stevig duurzaam speelgoed met een goede prijs-kwaliteitverhouding. Clics en Clicformers zijn geschikt voor kinderen vanaf vier jaar.


Clics en Clicformers lijken op elkaar, in vorm en kleur, maar zijn toch verschillend. Clicformers zijn als het ware de vernieuwde clics. Ze zijn groter en uit een ander materiaal vervaardigd (hoogwaardige ABS). Hierdoor klikken ze nog makkelijker in elkaar, dan bij Clics.

Clicformers kent niet alleen meer vormen en accessoires, maar ook meer manieren om te bouwen. De blokjes kunnen namelijk niet alleen in elkaar worden geklikt, maar daarnaast ook op elkaar worden gestapeld, aan elkaar worden gehaakt en gevouwen.

Dankzij de haak in de blokken kan er ook van buitenaf worden aangebouwd, waardoor je met Clicformers nog meer geometrische vormen kan maken en nog creatiever kan bouwen, dan met Clics. De bouwblokjes van Clics en Clicformers kunnen overigens niet door elkaar worden gebruikt.


 

Made in Belgium


Clics en Clicformers vallen beide onder de fabrikant Clicstoys, die in België is gevestigd (in Wuustwezel, nabij Antwerpen). Clics bestaat sinds 2001, Clicformers sinds 2017.

De fabriek produceert daarnaast sinds 2016 ook Magformers, sinds 2018 Tilebox en sinds 2019 Stick-O). In de fabriek worden meer dan 150 miljoen blokjes Clics per jaar geproduceerd, verpakt en naar meer dan 40 landen geëxporteerd. Ook de wieltjes, staafjes en andere accessoires worden door de de fabriek in België geproduceerd, verpakt en geëxporteerd.

Dat proces begint met een heel klein korreltje plastic, dat uiteindelijk wordt omgesmolten tot een Clics-blokje. Deze korrels komen van hergebruikte fruitkratjes die lokaal worden aangekocht, op maar 15 km van de fabriek. De kleine stukjes plastic worden door hele lange buizen door de fabriek vervoerd. Dit proces is bijna helemaal geautomatiseerd.

Bijna alles gebeurt met robots. Zelfs het heen en weer brengen van de blokjes van de één naar de andere machine. Deze robots rijden over een rails en halen de Clics op. Zodra de blokjes zorgvuldig zijn geteld door de afvulmachine, komen de eerste (en enige) mensenhanden in het spel. Sommige speciale bouwblokjes kunnen namelijk niet machinaal toegevoegd worden. Clics blokjes die niet voldoen aan de gestelde eisen worden fijn gemaald en weer hergebruikt.


Clics en Clicformers zijn technisch goed doordacht en ontworpen. Doordat de haken verstevigd zijn met een extra dikte plastic, kunnen de stukken de wildste manipulaties weerstaan. De eerste toepassingen kunnen wel wat ingewikkelder zijn, omdat het plastic dan nog erg stijf is. Tegen de tijd dat de onderdelen iets zachter worden, kost het iets meer kracht om ze aan elkaar te klikken. De stukjes zijn ook weer eenvoudig los te maken.

 

De materialen


Clics en Clicformers worden in verschillende dozen en speelgoedemmers verkocht.

De kleuren variëren afhankelijk van de sets. Sommige dozen of emmers bevatten alleen de primaire kleuren, andere dozen of emmers hebben meer gevarieerde kleuren, metallic stukken, glitterstukken, glow-in-the-dark stukken of decoratieve stickers.

Clics zijn in 22 kleuren beschikbaar. De aanwezige accessoires zijn afhankelijk van het thema van het pakket. De dozen en emmers bevatten daarnaast ook gedetailleerde en kleurrijke handleidingen en inspiratieboekjes, die de kinderen een helpende hand kunnen bieden om aan de slag te gaan. De sets bevatten meestal genoeg stukken om grote constructies te maken en zijn met elkaar te combineren. Je kunt je verzameling bouwstenen uitbreiden met allerlei accessoires, zoals asjes, wielen en piramides. De mogelijkheden zijn ongekend!


 

Bouwstenen voor de toekomst


Clics en Clicformers kennen veel mogelijkheden. Het principe is heel eenvoudig. Kinderen begrijpen snel hoe ze de stukken aan elkaar moeten bevestigen. Daardoor heeft het spelen met Clics en Clicformers geen lange uitleg nodig en kunnen kinderen gaan spelen zonder te wachten. Spelen met Clics en Clicformers is niet alleen leuk, omdat je je fantasie er de vrije loop bij kunt geven. Het biedt daarnaast ook een breed scala aan leerervaringen en levert een enorme bijdrage aan de totale ontwikkeling van het kind.

Vaardigheden die kinderen tijdens het spelen met Clics en Clicformers oefenen zijn:


Sociaal-emotionele vaardigheden:

Kinderen leren tijdens het bouwen met Clics en Clicformers om te gaan met bepaalde emoties, bijvoorbeeld wanneer het bouwen niet lukt of een klasgenootje iets anders wil. Door het spelen met Clics en Clicformers ontwikkelen kinderen ook autonomie, zelfbeeld en zelfinzicht. Ze leren dat ze ideeën hebben en dat ze hun ideeën tot leven kunnen brengen door iets unieks te creëren, te transformeren, te slopen en opnieuw te bouwen.

Omdat het bouwen met Clics en Clicformers geen goed of fout kent is het ook helpend bij het ontwikkelen van zelfvertrouwen. Een kind dat trots is op zijn mooie bouwwerk, bouwt eigenwaarde op. Daarnaast stimuleert het spelen met Clics en Clicformers de zelfredzaamheid, het doorzettingsvermogen en de concentratie.

Door samen te bouwen leren kinderen vaardigheden, zoals samenwerken, materialen delen, voor jezelf op te komen, anderen helpen, onderhandelen, geduld hebben, initiatief nemen en respect voor het werk van anderen.


Creativiteit en fantasie:

Clics en Clicformers zijn 'open materialen'. Het kan nog van alles worden en wat je ook maakt, het is altijd goed. Kinderen kunnen tijdens het spelen met Clics en Clicformers hun eigen plan volgen en hun idee in meer dan één dimensie vormgeven. Clics en Clicformers dagen kinderen uit tot creatief denken en biedt onbegrensde combinatiemogelijkheden.

Je kunt er steeds weer iets anders van maken.


Motorische vaardigheden:

Spelen met Clics en Clicformers oefent de fijne motoriek en de oog-hand coördinatie.

Door het bouwen met Clics en Clicformers leren de kinderhanden en de verschillende gebieden van het kinderbrein samenwerken. Daarnaast vraagt het bouwen met Clics en Clicformers om precisie en kracht. Vaardigheden die weer een belangrijke voorwaarde zijn voor hun toekomstige lees- en schrijfvaardigheden.


Taalvaardigheden:

Clics en Clicformers zijn zo open, dat kinderen vaak over het bouwproces moeten communiceren, bijv. door middel van: overleggen, ideeën uitwisselen, gebouwen benoemen, begrippentaal, functionele taal, sociale taal, een verhaal vertellen enz.

Kinderen kunnen zich door het spelen met Clics en Clicformers bovendien ook op andere manieren dan via taal uitdrukken. Een vorm van communicatie die bijvoorbeeld erg waardevol is voor tweetalige of non-verbale kinderen.

Bij het opvolgen van de instructies komt ook weer veel taal aan bod.


Beginnende geletterdheid:

Zowel het spelen met Clics en Clicformers als schrift zijn vormen van symbolische representatie. Wanneer we schrijven, vertegenwoordigen we onze ideeën op een abstracte manier op papier. Kinderen moeten zich tijdens het bouwen mentaal het resultaat voorstellen dat ze willen bereiken en vertegenwoordigen deze ideeën, maar dan op een concrete manier. Hierdoor worden kinderen voorbereid op het later symboliseren van ideeën op abstractere manieren. Spelen met Clics en Clicformers ondersteunt daarnaast het maken van verhalen en het gezamenlijk vertellen van verhalen.


Visueel-/ruimtelijk inzicht:

Clics en Clicformers bieden voldoende gelegenheid om spelenderwijs te leren over kleuren, vormen, visuele patronen en symmetrie. Tijdens het bouwen gebruiken ze allerlei ruimtelijke begrippen (voor, achter, op, naast enz….). Daarnaast leren ze ruimtelijke relaties en afstand in te schatten. Kinderen zullen beginnen met 2D werken.

Vervolgens leren ze de bouwplannen te volgen en ontdekken ze 3D-constructies.

Uiteindelijk zullen deze creaties steeds ingewikkelder worden.


Rekenkundige vaardigheden:

Door het spelen met Clics en Clicformers ontwikkelen kinderen belangrijke wiskundige vaardigheden, zoals; tellen, schatten, 1-1 relaties, splitsen, breuken, passen en meten, gewicht, volume, combineren, samenstellen, ordenen, sorteren, classificeren, vergelijken classificeren en rekenkundige begrippen zoals hoog, laag, lang, kort, onder, boven enz.


STEM vaardigheden:

Clics en Clicformers zijn bij uitstek geschikt om jonge kinderen fundamentele ervaringen op te laten doen op het gebied van wetenschap, techniek, wiskunde, scheikunde en technologie. Het stimuleert de planvaardigheden (Wat ga ik maken en hoe ga ik dat doen?). Dit kan heel bewust gebeuren (“Ik wil een toren maken, maar hoe doe ik dat?) of meer terloops gaan in het verloop van hun spel (“Mijn toren moet nog wat hoger.

Hoe pak ik dat aan?"). Het spelen met Clics en Clicformers stimuleert daarnaast het redeneren en de logica. Kinderen krijgen tijdens het bouwproces te maken met oorzaak/gevolg en komen tijdens het bouwen ook allerlei problemen tegen.

Door te verkennen en experimenten, zijn kinderen in staat om hun kritische denkvermogen en probleemoplossende vaardigheden te ontwikkelen, hypothesen te testen en wetenschappelijk redeneren te oefenen. Ze moeten daarbij flexibel denken en reflecteren. Spelen met Clics en Clicformers helpt hen vertrouwd te raken met balans, gewicht, ruimtelijk inzicht en zwaartekracht. Kinderen leren met Clics en Clicformers uit de eerste hand wat wel werkt en wat niet en daardoor anders naar bepaalde zaken te kijken.


Naast al deze pluspunten is er echter ook een klein nadeel. De stukjes zijn allemaal identiek en te groot om hele gedetailleerde constructies te kunnen maken. De weergave is hierdoor globaal. Hierdoor zal het spelen met Clics of Clicformers voor kinderen die van details houden waarschijnlijk wat minder aantrekkelijk zijn. Deze eenvoud en de toegankelijkheid van deze materialen kunnen andere kinderen juist weer aantrekken.

 

Waar koop je het?

Clics en Clicformers zijn in vergelijking met andere constructiematerialen niet zo duur. Het gaat bovendien lang mee en is niet kapot te krijgen.

Clis en Clicformers zijn bij veel (online) winkels te koop en je kunt het ook rechtstreeks aanschaffen in de webshop van Clictoys.

Is je budget beperkt dan is tweedehands Clics of Clicformers een goed alternatief.

Neem bijvoorbeeld eens een kijkje op Marktplaats.



Er zijn ook (soms voordeligere) merken op de markt, die op Clics en Clicformers lijken, zoals:

  • Incastro

  • IncastroWorld

  • Kontiki

  • LaQ

  • Lux Blox

  • Modulmax


 

Opdrachten met Clics en Clicformers


Spelen met Clics en Clicformers is heel erg leuk voor alle leeftijden. Kinderen gaan namelijk, afhankelijk van hun leeftijd, telkens op een andere manier met Clics spelen.

Jongste kleuters zullen voornamelijk nog experimenteren door de stukken in elkaar te zetten, weer uit elkaar te halen en weer in elkaar te zetten. Kinderen van 5-6 jaar oud beginnen eenvoudige 2D constructies (na) te maken.

Deze creaties worden langzamerhand steeds complexer en in 3D gemaakt.

Je kunt kinderen vrij laten bouwen. Dit stimuleert hun fantasie.

Kinderen, die daar aan toen zijn kun je ook uitdagende opdrachten geven.

Pas elke activiteit daarnaast aan op het aantal Clics of Clicformers stukjes dat je hebt, het aantal leerlingen, hun bouwervaring en de hoeveelheid tijd die je hebt.

Als er minder stukjes worden gebruikt, zal de activiteit minder tijd kosten en meestal ook gemakkelijker zijn. Koppel het bouwen met Clics en Clicformers ook eens aan andere domeinen, zoals gecijferdheid, geletterdheid enz.


Voorbeelden van algemene uitdagingen:

  • Maak een mensfiguur.

  • Maak een dierfiguur.

  • Maak een voertuig.

  • Maak een gebouw of toren.

  • Maak een onderkomen voor een dier (zoals een een kooi, hok)

  • Maak een meubelstuk.


Koppel het bouwen met Clics of Clicformers aan motoriek:

  • Bouw torens. De kinderen proberen er ringen omheen te werpen. Plak cijfers op de torens die het aantal behaalde punten representeren. Je kunt de ringen bijv. maken van kleine kartonnen bordjes, waar je alleen de rand aan laat zitten en de rest eruit snijdt.

  • Bouw een parcours van poortjes waar de kinderen een bal of knikker doorheen moeten rollen of blazen.

  • Bouw een schoorsteen en mik hier propjes papier in. Vergroot de afstand tot de schoorsteen steeds verder. Variatie: Bouw meerdere schoorstenen en plak er cijfers op. Daag de kinderen uit. Kunnen zij hun propje in de schoorsteen met de 3 gooien? Of laat ze met drie propjes gooien en het aantal punten optellen. Wie is de winnaar?


Koppel het bouwen met Clics of Clicformers aan taal/geletterdheid:

  • Plak letters op de stukjes en laat de kinderen hier woorden mee bouwen.

  • Bouw letters met Clics of Clicformers.

  • Laat de kinderen woordkaarten op hun bouwwerk plakken. Ze kunnen deze ook zelf schrijven en opplakken.


Koppel het bouwen met Clics of Clicformers aan digitale geletterdheid:

  • Laat de kinderen een foto van hun werk maken en hang deze op in de hoek of doe de foto in een inspiratiemap.

  • Laat de kinderen foto's van het bouwproces maken, zodat er een stappenplan ontstaat.


Koppel het bouwen met Clics of Clicformers aan visueel-/ruimtelijk waarnemen:

  • Maak een bouwwerk in een bepaalde vorm.

  • Bouw van elke kleur stenen een bakje. Zoek items met dezelfde kleur en stop deze in het bakje.

  • Maak van elke kleur Clics of Clicformers een eigen toren. Benoem steeds welke toren het hoogst is, en welke het laagst.

  • Maak samen een identiek bouwwerk.

  • Maak opdrachtkaarten, waarop gekleurde torens staan met een bepaald patroon, bijvoorbeeld: rood, rood, geel, rood, rood. Laat de kinderen dit patroon na leggen of maken. Kunnen zij hun bouwwerk in dit patroon nog groter maken?

  • Oefen de ruimtelijke begrippen met Clics of Clicformers. Het kind bouwt een torentje en krijgt daarna opdrachten met een poppetje: Zet deze op de toren, achter de toren enz... Je kunt ook twee kinderen naast elkaar zetten met een schot ertussen en elkaar opdrachten laten geven.

  • Bouw een voorbeeld vanaf een foto of bouwtekening na.

  • Koppel het bouwen aan het maken van een bouwtekening


Koppel het bouwen met Clics of Clicformers aan gecijferdheid:

  • Plak cijfers op de Clics of Clicformers en laat deze in de juiste volgorde leggen.

  • Maak een getallenlijn van Clics of Clicformers. Plak de cijfers 1-20 op de stukjes. Kies per 5 stukken een andere kleur om kinderen vertrouwd te maken met de tienstructuur.

  • Koppel het bouwen aan telopdrachten, bijvoorbeeld: Bouw een toren van in totaal 20 stukjes Clics of Clicformers.

  • Tel met hoeveel stukjes je bouwwerk gebouwd is. Laat het kind het cijfer op een klein stukje papier schrijven en op het bouwwerk plaatsen. Een ander kind kan dan controleren of het klopt.

  • Koppel het bouwen aan eenvoudige optelsommen. Geef de kinderen een cijferkaart of laat ze met een dobbelsteen rollen en laat ze evenveel stukjes neerleggen. Geef ze daarna een andere cijferkaart of laat ze nog een keer rollen. Dit aantal leggen ze bij de reeds neergelegde of gezette blokken. Hoeveel is het bij elkaar? Gebruik twee verschillende kleuren Clics of Clicformers. Je kunt de de kinderen de bijbehorende som ook laten opschrijven om het leren uit te breiden.

  • Koppel het bouwen aan eenvoudige aftreksommen. Geef alle kinderen 10 stukjes en laat ze er een rijtje mee bouwen. Vervolgens gooit een kind met een dobbelsteen (of trekt een cijferkaartje) en haalt evenveel stukjes weg. Geef alle kinderen een mandje waar ze deze stukken in kunnen bewaren. Laat de kinderen hardop vertellen wat ze doen. Bijvoorbeeld: "Ik had 10 stukjes. Ik heb er 2 weggenomen en nu heb ik er 8.". Je kunt de de kinderen de bijbehorende som ook laten opschrijven om het leren uit te breiden. Blijf rollen totdat alle stukjes op zijn. Wie is het eerst/laatst al zijn stukjes kwijt?

  • Rol met een dobbelsteen en leg stukjes neer. Wie heeft na 3x gooien de langste slang geklikt? Of wie is er het eerst bij 20?

  • Maak cijfers van Clics of Clicformers.


Koppel het bouwen met Clics of Clicformers aan tijdsbesef:

  • Maak foto's tijdens het bouwen en orden deze daarna. Maak er een stappenplan van. Deze kun je ophangen of in een boek met andere stappenplannen bewaren.

  • Maak een aftelkalender van Clics of Clicformers. Elke dag mag er een stukje af.


Koppel het bouwen met Clics of Clicformers aan logisch denken:

  • Geef de kinderen een aantal stukjes. Daag ze uit om er de hoogste en het laagste bouwwerk mee te maken.

  • Bouw van klein naar groot of bouw een trap. Hiermee lok je ook het logisch ordenen met blokken uit.

  • Wie kan het langste bouwwerk met Clics of Clicformers maken?

  • Wie bouwt de het hoogste bouwwerk? Hoe meten we dat?

  • Bouw een toren van Clics of Clicformers die even hoog of hoger is dan jezelf.

  • Maak een groeimeter van Clics of Clicformers en meet daar allerlei voorwerpen mee.

  • Meet je bouwwerk met allerlei meetmaterialen.

  • Leg een meetstrook neer en geef kinderen de opdracht een bouwwerk te maken, die even hoog is als de strook.


Koppel het bouwen met Clics of Clicformers aan techniek:

  • Maak een voertuig en bevestig daar een magneet aan. Laat deze met een andere magneet door een parcours vooruitgaan.

  • Bouw verschillende bruggen en onderzoek welke constructie het meest stevig is.

  • Maak een brug tussen twee stoelen

  • Bouw een huis met een schuin dak.

  • Bouw een huis met een schuin dak en een schoorsteen:

  • Bouw een huis met een raam of deur.

  • Bouw met Clics of Clicformers een ballonauto en houd een race. Welke auto komt het verst? Maak hiervoor een ballon vast aan een rietje met plakband of een elastiekje. Maak het rietje vast aan het wagentje. Blaas de ballon op en laat de auto gaan.

  • Combineer Clics of Clicformers met een houten treinbaan om de hoogte in te gaan.

  • Bouw twee torens van Clics of Clicformers en klem een vel papier tussen de torens. Beschijn deze van achter met een zaklamp om een schaduwtheater te creëren. Laat de kinderen een verhaal spelen met schaduwpoppetjes. Maak deze van papier, die je op een satéprikker plakt.

 

Inspiratie


Voor voorbeelden en inspiratie koop je het Clics Bouwplannen Boek!

Hierin staan duidelijke stap-voor-stap instructies om mee aan de slag te gaan, maar je vindt er ook veel op internet. Gebruik deze voorbeelden bij voorkeur niet als instructies om bouwwerken precies na te laten maken, maar ter inspiratie om de creativiteit van kinderen, binnen de talloze mogelijkheden met Clics en Clicformers, wat meer richting te geven.

Laat kinderen daarna vooral zelf hun eigen vervolgroute kiezen.

Zo ontwikkelen zij een eigen stijl en leren zij al bouwende hoe zij zich moeten verbeteren.

Maak, ter inspiratie voor andere kinderen, ook eens foto's van de bouwwerken van de kinderen zelf. Met een iPad kunnen ze deze ook zelf voor elkaar maken.


 

Tips voor het werken met Clics en Clicformers


  • Geef kleuters niet teveel, maar ook zeker niet te weinig Clics of Clicformers.

  • Zorg voor voorbeelden en inspiratie. Zet een fysiek bouwwerk neer of hang een aantal foto's van bouwwerken (van de kinderen) op.

  • Bewaar instructieboekjes in een insteekmapje of lamineer ze, zodat ze niet kapot gaan.

  • Breek de bouwwerken niet meteen af. Zorg voor een plekje waar de kinderen ze kunnen tentoonstellen.

  • Clics en Clicformers zijn goed schoon te maken, omdat de onderdelen van plastic zijn. Je kunt er dus ook heel goed mee buiten spelen. De stukjes kunnen met de hand worden gewassen, in de vaatwasser worden gedaan of (in een net) in de wasmachine worden gewassen.

 

Op zoek naar meer?


Kijk voor meer suggesties ook eens op mijn Pinterest

Heb je zelf ook nog leuke suggesties?

Inspireer dan collega’s door jouw ideeën als reactie op deze blog te delen!

 

Bronnen





363 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Kommentare


bottom of page