Bordspellen zijn niet alleen leuk en gezellig om te spelen, maar ook een speels leermiddel. In deze blog vertel ik je er meer over!
Leuk en leerzaam
Door het samen maken en spelen van bordspellen wordt er spelenderwijs aan allerlei doelen geoefend, zoals:
De denkontwikkeling. Bijvoorbeeld door het stellen en beantwoorden van vragen.
De taalontwikkeling. Bijvoorbeeld door het zorgvuldig formuleren van vragen, het duidelijk maken van de spelregels en het luisteren naar wat er bedoeld wordt
De rekenontwikkeling. Bijvoorbeeld door het gebruiken van een dobbelsteen, het aantal vakjes vooruit of achteruit en het gebruik van rekenbegrippen ("Wie het hoogste gooit mag beginnen!").
De emotionele ontwikkeling, zoals het omgaan met successen en teleurstellingen
De 21-eeuwse vaardigheden als samenwerken, zelfregulering in de vorm van op je beurt wachten, enz.
Gestuurd of vrij?
Het spelen van een bordspel is een gestuurde spelactiviteit die gebruikt kan worden in aanvulling op vrij spel. Het is afwijkend van vrij spel, omdat in het vrije spel het kind stuurt wat er gebeurt. Het handelen door het kind en het ontwikkelen van de fantasie staan daarbij centraal. Bij het spelen van een bordspel worden de regels van tevoren al bepaald.
Daarbij leren kinderen om te gaan met (vastgestelde) regels, met winnen en verliezen, met op hun beurt wachten en soms samenwerken om een doel te bereiken.
Bij het spelen van een bordspel kan er wel ook ruimte zijn voor de inbreng van de kinderen, bijvoorbeeld bij het bepalen van de vragen en een deel van de regels.
Op zoek naar meer?
Kijk voor meer suggesties ook eens op mijn Pinterest
Heb je zelf ook nog leuke suggesties? Laat dan een reactie achter!
.
.
Comments