site-verification=8adc2fc3d443365f5c3bc1b5d2d80d29
top of page
Zoeken
Foto van schrijverJuf Angelique

Activiteiten met skippyballen

Bijgewerkt op: 7 dec

Jonge kinderen doen niets liever dan rennen, klimmen, springen, vallen, opstaan en weer doorgaan. skippyballen zijn dan ook een absolute aanrader om zulke activiteiten op een verantwoorde manier kunnen uitvoeren.

Kinderen beleven er een heleboel plezier aan, terwijl ze tegelijkertijd zowel hun conditie als hun spierkracht trainen en allerlei andere vaardigheden oefenen.

In deze blog vertel ik je er meer over en geef ik je tips voor activiteiten met skippyballen.



Skippyballen


Een skippybal is een grote bal van pvc waaraan één of twee handvatten bevestigd zitten.

Je blaast of pompt de bal op tot de gewenste grootte en vervolgens kunnen kinderen zich er al stuiterend op voortbewegen. Daarvoor hoeven ze alleen maar hun voeten tegen de grond af te zetten, telkens weer. Zo kunnen ze vrolijk in het rond springen, maar ook complete parcoursen afleggen.


Naast verschillende formaten zijn er ook verschillende vormen en soorten skippyballen.

De klassieke skippybal is rond, maar er zijn ook skippyballen verkrijgbaar in andere vormen, zoals een skippydier. Vaak zijn deze skippyballen vrij klein, wat ze ideaal maakt als skippybal voor een peuter van 2 of 3 jaar. Ook omdat ze door hun aangepaste vorm vaak net wat stabieler zijn dan een ronde skippybal.

Of je gaat voor een skippydier of voor een traditionele ronde skippybal, hangt ook af van waar en wanneer je de skippybal wil gebruiken. Is dat vooral binnen, dan is een skippydier meer geschikt. Wil je de skippybal buiten gebruiken of er uitdagende parcoursen mee afleggen, dan kun je beter kiezen voor een echte skippybal.


Rond stuiteren doet een kind echter het beste op een traditionele ronde skippybal.

En ook die zijn er in talloze soorten! Skippyballen in een effen kleur, skippyballen met alle kleuren van de regenboog en skippyballen met een opdruk.


Daarnaast zijn er skippyballen met één rond handvat, maar ook skippyballen met twee losse steeltjes waaraan het kind zich vast kan houden. Voor allebei deze soorten handvatten valt wat te zeggen. Twee losse steeltjes zijn voor veel kinderen net wat prettiger om vast te houden, maar schieten ook sneller uit de handen, zeker wanneer een kind het warm krijgt van het springen en begint te zweten. Eén handvat zorgt voor een ietwat meer verkrampte houding omdat de handen dichter bij elkaar zitten, maar biedt wel een stevigere grip.

Het is maar net wat je het prettigst vindt.


Sommige skippyballen zijn voorzien van anti-burst materiaal voor extra veiligheid.

Wanneer er in zo’n skippybal een gaatje ontstaat door bijvoorbeeld een klein steentje of doorn, loopt de bal langzaam leeg. Zo voorkom je dat een kind plotseling hard valt.


Handig aan een skippybal is dat je hem eenvoudig leeg laat lopen als je deze even niet wilt gebruiken en weer opblaast als je deze wel gaat gebruiken.

 

De juiste skippybal kiezen


Om op een veilige en gezonde manier op een skippybal te springen is het wel belangrijk de juiste skippybal te kiezen. Er bestaan verschillende types skippybal, in diverse formaten. Vooral het formaat is belangrijk om een skippybal verantwoord te gebruiken.

Het kind moet goed met zijn voeten bij de grond kunnen, met zijn knieën gebogen.

Alleen zo kan hij zich goed afzetten om te stuiteren. Is de skippybal te groot, dan komt het kind te weinig in contact met de grond en is het risico dat hij of zij omvalt een heel stuk groter. Een te kleine skippybal is echter ook niet gezond, omdat de knieën van het kind dan te hoog komen te staan ten opzichte van zijn heupen.

Op het juiste formaat skippybal zit het kind met zijn of haar benen in een hoek van iets meer dan 90 graden, terwijl zijn of haar bovenbenen licht omlaag aflopen. Gaat het kind op zo’n skippybal rechtop zitten, dan staat de ruggengraat in de natuurlijke S-vorm.


Voor het kiezen van een skippybal is de diameter belangrijk.

Je kunt daarbij de volgende richtlijnen aanhouden:

  • Een skippybal met een diameter van 40 cm is geschikt voor kinderen van 2 tot 4 jaar

  • Een skippybal met een diameter van 50 centimeter is geschikt voor kinderen van 5 tot 6 jaar.

  • een skippybal met een diameter van 60 centimeter is geschikt voor kinderen van ongeveer 7 tot 12 jaar.

  • Volwassenen gebruiken meestal een skippybal van 65, 70 of 75 centimeter doorsnede; deze zijn geschikt voor lichaamslengtes van 165 tot 195 centimeter.

Zo blijft het veilig en leuk!


Je kunt het formaat van de skippybal ook nog aanpassen aan de lengte van een kind door hem iets minder hard op te blazen. Een skippybal met een diameter van 55 centimeter blaas je bijvoorbeeld slechts op tot een diameter van 50 centimeter voor je 5-jarige, terwijl je hem voor je 6-jarige oppompt tot de volledige 50 centimeter. Zo kun je eenvoudig spelen met het formaat van de skippybal, zodat je precies de optimale omstandigheden kunt creëren!


Voor het oppompen van de skippybal is een dubbelwerkende pomp de beste keuze.

Deze pompen brengen snel veel lucht in de bal en zijn eenvoudig te gebruiken.

Zorg ervoor dat je de juiste nippel bij je pomp hebt; de meeste pompen worden geleverd met verschillende maten nippels voor gemakkelijk gebruik.

Pomp de skippybal de eerste keer nog niet volledig op zodat je kunt kijken welke diameter voor het beste is. Naarmate kinderen groeien zul je de skippybal steeds harder moeten oppompen, totdat het tijd is om een groter formaat te kopen.

 

Skippyballen is gezond!


Skippyballen is niet alleen hartstikke leuk, maar biedt kinderen ook diverse gezondheidsvoordelen, namelijk:

  • Skippyballen stimuleren beweging, wat bijdraagt aan een betere fysieke gezondheid en een actieve levensstijl.

  • Skippyballen trainen hun spieren ermee: onder andere de spieren in hun benen waarmee ze zich afzetten en de spieren in hun armen waarmee ze zich vasthouden.

  • Skippyballen helpen kinderen hun balans en coördinatie te ontwikkelen terwijl ze actief blijven. Het verbetert het evenwichtsvermogen, omdat kinderen hun houding telkens moeten corrigeren om in balans te blijven.

  • De vorm van een skippybal bevordert een rechte zithouding. Op een skippybal neem je vanzelf een betere houding aan dan in een stoel. Om goed op een skippybal te stuiteren moet een kind recht zitten en kan hij niet onderuitzakken.

  • Uit onderzoek blijkt ook dat kinderen zich veel beter kunnen concentreren en beter opletten wanneer ze op een skippybal rond stuiteren. Ze kunnen zich daarna ook weer beter op hun lesstof concentreren.

  • Een skippybal helpt kinderen ook om hun lichaam beter te leren kennen. Ze worden zich bewuster van hun houding, trainen spieren die ze eerder niet voelden en werken aan een goede balans in alle mogelijke richtingen.


Niet voor niets zijn skippyballen ook onder volwassenen, die bezig zijn met hun gezondheid, razend populair. Ze worden bijvoorbeeld ingezet om op te zitten tijdens het werken, maar ook om verlichting te bieden aan zwangere vrouwen met bekken- en rugklachten en om fitnessoefeningen mee te doen voor het versterken van spieren in vrijwel het hele lichaam. Heeft een kind klachten waarvoor hij naar een fysiotherapeut gaat, dan kan het ook zomaar voorkomen dat ook hij of zij oefeningen met een skippybal mee naar huis krijgt.


Skippyballen zijn dus een uitstekende keuze voor speelplezier en beweging!

 

Activiteiten: gecijferdheid/bewegend leren


Mikken

Benodigdheden:

- Een skippybal

- Vier matten

Verdeel de groep in 2 of 4 teams. Ieder team staat (op een mat) aan een zijde of in een hoek van de gymzaal. In het midden ligt een skippybal. Geef de teams om beurten een opdracht, zoals: Laat 6 vingers zien, hoeveel is 2 erbij 2? Hebben zij het goed, dan mogen ze allemaal met hun bal op de skippybal mikken. Hoeveel punten weet het team daarmee te behalen? Het doel kan ook zijn om de skippybal daarmee over de lijn van een ander team te laten botsen. Alle teams komen om de beurt aan de beurt.

 

Activiteiten: grote motoriek/bewegend leren


Skippyballenrace

Benodigdheden:

- Een skippybal

- Allerlei materialen om een parcours mee te maken (bijv. pionnen)

Zet een leuk parcours uit in de gymzaal of op het speelplein en laat de kinderen een wedstrijdje skippyballen. Gewoon rechtdoor of een ingewikkeld parcours.

Wie is er als eerste aan de overkant?

Variatie: Geblinddoekt, op aanwijzingen van de andere kinderen.

 

Op zoek naar meer?


Kijk voor meer suggesties ook eens op mijn Pinterest

Heb je zelf ook nog leuke suggesties? Laat dan een reactie achter!

 

Materialen


























































.

.

29 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

टिप्पणियां


bottom of page